Uw specialist in etiketteersystemen
en inspectiesystemen

Interview in Pakkracht over Zomerdam Connect

In een nieuwe coverstory van Pakkracht vertellen Lute Aarsse en Maarten Bergmans over software. Onze nieuwe oplossing Zomerdam Connect is een digitale paraplu die voor verbinding zorgt. 

We staan weer op de cover van Pakkracht. Dit keer gaat het niet over een machine, maar vooral over software. Lute Aarsse en onze softwareman Maarten Bergmans vertellen over het nieuwe Zomerdam Connect. Lees hieronder (onder de afbeelding) het hele verhaal. Of hier, op de site van Pakkracht.

De digitale paraplu van Zomerdam brengt alle software samen

De wereld draait om software. Van auto’s tot thermostaten, bijna alles is er tegenwoordig mee uitgerust. Een leven zonder de apps op onze smartphone is niet meer voor te stellen, om maar te zwijgen over het belang van software voor bedrijven. Ook de verpakkingsindustrie heeft veel baat bij sterke software, leggen Lute Aarsse en Maarten Bergmans van Zomerdam uit. Een goede overkoepelende en uniforme applicatie levert veel voordelen op. Daarom is er nu Zomerdam Connect.

Zomerdam is al meer dan 25 jaar bekend als leverancier van systemen op het gebied van etiketteren, print en apply, uitprijzen, controlewegen en verschillende vormen van inspectie en detectie. Iedereen bij het bedrijf spreekt met passie en liefde over de machines die het als geen ander weet te combineren tot mooie totaaloplossingen. Software wordt een steeds belangrijker aspect van die oplossingen. Ook daarmee toont Zomerdam zijn innovatiekracht.

“De wereld wordt in hoog tempo meer digitaal”, ziet Zomerdam-directeur Lute Aarsse. “De verpakkingsindustrie is daar geen uitzondering op. Er wordt gesproken over Internet of Things, Smart Industry en Industry 4.0. Ik heb weinig met dat soort containerbegrippen, maar het is absoluut een feit dat systemen niet alleen steeds slimmer worden, maar ook steeds meer met elkaar in verbinding staan. Alles draait daarbij om data. Als bedrijf in deze sector moet je mee in die ontwikkeling. Wij geloven in software als een soort overkoepelende paraplu boven alles wat we maken en als iets dat bij een klant eenvoudig met verschillende systemen kan communiceren. Daarmee wordt het bedieningsgemak groter, de kans op fouten kleiner en kun je uiteindelijk ook bezuinigen op het aantal mensen aan de lijn. Daarnaast levert het waardevolle managementinformatie op.”

Softwarepakket
Maarten Bergmans houdt zich bij Zomerdam als Lead Software Engineer volledig met software bezig. Onder zijn leiding werd Zomerdam Connect ontwikkeld, een gebruiksvriendelijk softwarepakket dat dient als de overkoepelende laag waar Aarsse over sprak. Zomerdam-systemen kunnen ermee worden aangestuurd en geconfigureerd en het kan worden gebruikt om nuttige data mee te verzamelen. “Zomerdam Connect heeft een uitgebreid configuratie- en modulesysteem waarmee je elke machine van Zomerdam eenvoudig kunt bedienen”, legt Bergmans uit. “Je kunt er al onze systemen aan koppelen: van weegsystemen met e-merkregistratie en uitprijzers tot etiketteerders en een metaaldetectie- of visionsysteem. Een nieuwe oplossing toevoegen kan altijd en is heel eenvoudig. Met de software kun je onder andere de productieparameters selecteren om met de juiste gegevens te produceren. Ook kun je producten beheren, etiketten ontwerpen en de batchhistorie en inlegschema’s bekijken.”

Gebruiksvriendelijke interface
De grote kracht van Zomerdam Connect zit volgens Bergmans in de supereenvoudige bediening. “Wij hebben één overkoepelend softwarepakket voor alle machines gemaakt, in plaats van een combinatie van verschillende software. Dat maakt het al veel eenvoudiger. We hebben ons daarnaast vooral gericht op een gebruiksvriendelijke en dynamische interface. Het toevoegen of verwijderen van bijvoorbeeld een printer is een kwestie van een vinkje aan- of uitzetten. Dat wordt vervolgens meteen in het systeem aangepast. We hebben er alles aan gedaan om het zo eenvoudig mogelijk te maken: je kunt producten makkelijk selecteren, er zijn slimme filters, data en instellingen worden automatisch opgeslagen, we werken met een on-screen toetsenbord en de productinstellingen werken per module. Ook zijn er automatische validaties om de gebruiker te beschermen tegen dubbele of foutieve data. Het is zelfs mogelijk om verschillende gebruikers en rollen te koppelen aan een taal, zodat het voor iedereen duidelijk is wat de schermen betekenen.”

De verschillende gebruikersrollen hebben ook een ander doel, legt Bergmans uit. “Sommige instellingen of opties zijn alleen nodig voor een bepaalde groep gebruikers. Die wil je afschermen voor de rest, om daarmee mogelijke fouten te voorkomen. Door gebruikers te koppelen aan bepaalde batches kun je daarnaast ook snel zien wie waarvoor verantwoordelijk is.”

Business Intelligence
Een ander belangrijk aspect is dataopslag. Die data kan worden gebruikt voor meer inzicht in het hele proces. Aarsse: “Data is het nieuwe goud. Als je gegevens om kunt zetten in nuttige informatie, dan kan dat waardevolle inzichten geven. Dat kun je Business Intelligence of Big Data noemen. Onze software maakt het mogelijk om, zowel tijdens het produceren als achteraf, alle details te kunnen bekijken. Dat gebeurt met simpele en overzichtelijke grafiekjes. Dat inzicht kun je gebruiken om verbeteringen door te voeren. Welke machine is toe aan onderhoud? Wat is de efficiëntie van verschillende lijnen, van systemen per lijn en van operators? Hoeveel is er van elk product per dag, week, maand of jaar geproduceerd? Welke systemen en welke producten zorgen voor de meeste uitstoot?”

Zomerdam Connect communiceert daarnaast met bovenliggende systemen zoals ERP en MES. Bergmans: “Het orderverwerkingsproces is bij elke klant anders. Iedereen heeft zijn eigen definitie van een ‘order’ of een ‘product’. Om dat bij iedere klant goed te regelen zijn koppelingen nodig met bijvoorbeeld Microsoft SQL, XML, CSV, OPC of REST. Dat geldt ook voor andere systemen die een API hebben. Zomerdam Connect slaat al zijn data op in een Microsoft-SQL database, waardoor een klant het kan koppelen aan zijn eigen reporting tools om data te visualiseren.”

“Zomerdam staat bekend om haar klantspecifieke aanpak: per project, per klant en per machine. Ik mocht en moest daarvan afwijken”, vervolgt Bergmans. “Het grote voordeel van deze software is namelijk dat het geen klantspecifieke oplossing is, maar echt een product. Daarmee bedoel ik dat het zich blijft ontwikkelen. Je kunt het systeem eenvoudig laten updaten naar de laatste versie om gebruik te maken van de nieuwe en verbeterde functionaliteiten. We luisteren naar wat klanten verbeterd willen zien. Dat bouwen wij in, waar iedereen dan weer op meelift.”

Aarsse merkt dat klanten steeds meer specifieke vragen over software hebben. “Digitalisering is de toekomst, ook in onze sector. Steeds meer bedrijven zien in dat goede software ze klaar maakt voor die toekomst.”

Nieuwe combinatie-oplossing in Pakkracht

We hebben een nieuwe oplossing waarin we een inliner, een metaaldetectiesysteem en een uitprijzer combineren. Pakkracht besteedde er aandacht aan.

In de laatste Pakkracht, die vorige week verscheen, stond een nieuwsbericht en een advertentie over een nieuwe totaaloplossing van ons. We combineren een inliner, een metaaldetectiesysteem en een uitprijzer. Daarmee besparen klanten ruimte en geld en profiteren ze van veel meer gebruiksgemak. Hieronder lees je het nieuwsbericht, met alle informatie over deze sterke oplossing. Dat bericht is ook hier te vinden op de site van Pakkracht. De advertentie zie je ook hieronder, maar vind je daarnaast ook hier.

=

Nieuwe combinatie van Zomerdam: inliner + metaaldetectie + uitprijzer

Zomerdam komt met een nieuwe en bijzondere totaaloplossing op de markt. Daarin wordt de combinatie gemaakt van een inliner, een metaaldetectiesysteem en een uitprijzer. Het is een volledig geïntegreerd systeem en wordt aangestuurd vanaf één pc.

“Dit is waar we goed in zijn: combinaties ontwikkelen waar de klant enorm van profiteert”, zegt Zomerdam-directeur Lute Aarsse trots. “De combinatie van metaaldetectie met een uitprijzer is natuurlijk niet nieuw, maar dat we er nu een inliner voor plaatsen en dat allemaal integreren is wel uniek.”

“Bij veel bedrijven is de ruimte schaars en/of duur”, geeft Aarsse aan. “Dat laatste geldt zeker bij gekoelde ruimtes. Door functionaliteiten te combineren wordt de totale oplossing veel compacter. Dat is één van de grote voordelen.”

“De combinatie is ook nog eens extreem makkelijk in gebruik”, vervolgt hij. “Als operator voer je het artikelnummer in en het systeem weet vervolgens precies wat hij moet doen om een bepaalde tact naar één kanaal te brengen en wat de juiste metaaldetectie-instellingen en weeg- en printer-instellingen zijn. Dat gaat heel eenvoudig. Alles wordt hiermee gecentraliseerd. Het belangrijkste voordeel is dat je de kans op fouten daarmee aanzienlijk verkleint. En qua investering is deze oplossing ook nog eens heel aantrekkelijk.”Pakkracht advertentie

Kartonnen fruitbakjes sluiten... (artikel AGF Primeur)

We stonden in AGF Primeur met een bijzondere nieuwe oplossing waar we erg trots op zijn en waar veel vraag naar is.

We stonden kort geleden met een spread in het vakblad AGF Primeur omdat we iets bijzonders te melden hadden. Dat hebben we geweten. Het artikel maakte veel los sinds de verschijning.

Wat is er aan de hand? We ontwikkelden een oplossing voor het afsluiten van kartonnen bakjes voor hardfruit. Simpel, betaalbaar en zonder dat het fruit beschadigd raakt. Dat is momenteel een enorme uitdaging in de AGF-sector. De totaaloplossing begint met een aanvoer- en oplegband, daarna volgt het afsluiten met een etiket dat inline wordt geprint en tot slot vindt er controlewegen plaats. Het interview, met meer uitleg over de oplossing, leest u hieronder. U kunt het ook bekijken op de site van AGF Primeur.

Innovatie van Zomerdam: kartonnen fruitbakjes sluiten zonder beschadigd fruit

Duurzaamheid is een hot topic en plastic verpakkingen worden daarom steeds vaker ingeruild voor een groener alternatief, zoals karton. Dat levert wel uitdagingen op, bijvoorbeeld bij het afsluiten van kartonnen bakjes voor hardfruit. Zomerdam komt met het antwoord: een innovatief systeem dat zich in de praktijk al bewezen heeft. Directeur Lute Aarsse legt uit.

“Steeds meer retailers willen dat plastic en kunststof zoveel mogelijk worden vervangen door bijvoorbeeld karton. Dat geldt onder andere voor bakjes met hardfruit, zoals appels of peren”, vertelt Aarsse. “Dat is natuurlijk een goede ontwikkeling, maar het zorgt ook voor uitdagingen. Karton is minder flexibel dan plastic. Als je een aantal appels of peren verpakt, die natuurlijk nooit allemaal precies even groot zijn, gaat het regelmatig mis. Vooral bij het afsluiten. Als je het karton te strak afsluit, beschadig je het fruit. Doe je het te los, dan kan er iets uitvallen. Dat wil je natuurlijk niet. Je producten moeten goed aankomen bij de retailer en de consument en daarvoor is het afsluiten cruciaal.”

Razendslim
Zomerdam ontwikkelde daarom een nieuwe en innovatieve oplossing. Dat deed het, zoals we van het bedrijf gewend zijn, volledig in eigen huis. Aarsse omschrijft het systeem als ‘razendslim’. “De machine gebruikt het etiket, dat er in de meeste gevallen sowieso op moet, om de bakjes af te sluiten. Daardoor is het een systeem dat gewoon doet wat ie moet doen. Geen slijtende messen, ponsen of andere toeters en bellen die niet nodig zijn en waar je als klant wel voor betaalt. Onze grote ervaring met etiketteren komt hierbij natuurlijk ook goed van pas.”

Zomerdam ontwikkelde de oplossing na een specifieke wens van een vaste klant. Die totaaloplossing begint met een aanvoer- en oplegband, daarna volgt het afsluiten met een etiket dat inline wordt geprint en tot slot vindt er controlewegen plaats. “Die oplossing draait nu al in de praktijk en voldoet volledig aan de verwachtingen van deze klant. Ze zijn meer dan tevreden: hun probleem is opgelost”, vertelt Aarsse. “Omdat deze klant bij lange na niet als enige bedrijf in de AGF-sector worstelde met het goed afsluiten van kartonnen verpakkingen, hebben we nu besloten om de oplossing beschikbaar te stellen voor de hele branche. Dat kan in dezelfde combinatie, met een aanvoerband en controlewegen, maar ook op andere manieren. We zijn daarin, zoals altijd, heel flexibel.”

De oplossing is geschikt voor kartonnen bakjes en andere verpakkingen waar appels, peren, citrusvruchten, kiwi’s en andere soorten (hard)fruit in zitten. Hij kan een hoge snelheid van 120 bakjes per minuut aan. De kwaliteit is ongeëvenaard. Aarsse: “Je zou er ook kerstballen in kunnen stoppen zonder dat ze breken.”

Pakstations
Zomerdam is al 25 jaar lang specialist in onder andere etiketteren, controlewegen en uitprijzen. Het bedrijf wint de laatste jaren ook in hoog tempo aan populariteit in de AGF-sector. “We hebben veel pakstations als klant”, vertelt Aarsse. “Onze veelzijdigheid is onze specialiteit. We zijn techneuten die graag innovatief zijn, maar die daarnaast ook heel klantgericht denken en snel kunnen schakelen. Omdat we al onze oplossingen in eigen huis produceren zijn we snel en kunnen we heel ver gaan in het leveren van oplossingen op maat. We zijn goed in het combineren van onze specialismes. Deze nieuwe oplossing is daar een perfect voorbeeld van.”

Ben jij de allround techneut die we zoeken?

We hebben een vacature. Kom jij ons versterken?

Word jij de nieuwste topper in ons team? We zoeken een:

Allround techneut voor de binnen- of buitendienst

Niet zomaar een monteur, maar een man of vrouw die ons relatief kleine maar zeer ambitieuze, innovatieve en leuke team helpt om door te groeien.

Ben jij iemand die meer wil dan alleen opdrachten uitvoeren? Die ook eigen verantwoordelijkheid wil, die graag meedenkt en die het teambelang ziet? Dan ben jij geknipt voor deze rol!

Als je het grootste deel van de volgende vakjes ook kunt afvinken, dan is dat nog beter.

- MBO 3- of 4-niveau
- De studie mechatronica of besturingstechniek afgerond
- Ervaring in de wereld van eindverpakkingssystemen
- Proactieve werkhouding, niet wachten op instructies
- Goed in samenwerken

Wat krijg je ervoor terug? Werken bij een leuk, succesvol en innovatief bedrijf, in een mooi modern kantoor in het Brabantse Velp. Plus een mooi salaris, passend bij wat we van jou verwachten, én goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Je bent daarnaast verzekerd van een uitdagende baan met flexibiliteit en vrijheid.

Heb je belangstelling of wil je meer informatie? Mail naar info@zomerdam.nlWe zoeken een verkoper én een allround techneut. Iets voor jou?

We zoeken een verkoper en een allround techneut. Wil jij werken bij een mooi, succesvol, leuk en innovatief bedrijf? Misschien zoeken we jou dan wel.

Zomerdam is altijd bezig, ook als het om het versterken van ons team gaat. We zoeken juist nu nieuwe en goede mensen. Ben jij daarvoor de ideale man of vrouw?

Word jij onze verkoper voor de binnendienst, eventueel doorgroeiend naar buitendienst?

We zoeken iemand…
- die een commerciële MTS’er of HTS’er is en HBO-denkniveau heeft
- die ervaring heeft, ook al is het maar een paar jaar, met de verkoop van technische systemen
- die het liefst de wereld van eindverpakkingssystemen kent
- voor wie taakomschrijvingen niet heilig zijn, want hij of zij snapt dat samenwerken in een relatief kleine club cruciaal is
- die een zelfstandige functie zoekt met veel vrijheid en perspectief
- die wil werken bij een leuk en innovatief bedrijf

Of word jij onze nieuwe allround techneut voor de binnen- of buitendienst?

We zoeken iemand…
- met MBO 3 of 4 niveau
- die het liefst de studie mechatronica of besturingstechniek deed
- die het liefst ervaring heeft in de wereld van eindverpakkingssystemen
- die niet wacht op instructies, maar werk ziet en aanpakt
- die begrijpt dat je in een relatief kleine club samen ergens de schouders onder zet
- die een leuke functie met veel vrijheid wil, bij een innovatief bedrijf

Over ons

We werken met een relatief klein team, met alleen maar technici. Het is daarom cruciaal dat je zelfstandig kunt werken. We zoeken een teamplayer met een creatieve geest die net zo ambitieus is als dat wij zijn. Ons kantoor is een eigentijds pand met de modernste hulpmiddelen, dat staat op een campus-achtig industrieterrein. Je bent gegarandeerd van een uitdagende baan met flexibiliteit en vrijheid.

Heb je belangstelling of wil je meer informatie? Mail naar info@zomerdam.nl

Vacature

Oplossing onder de loep (7): metaaldetectie en controleweger

Vandaag kijken we terug op een oplossing uit 2017: een combisysteem van metaaldetectie met controleweger, conform Britse COP-eisen.

We zijn trots op onze nieuwe oplossingen, maar ook op systemen die we al langer geleden introduceerden. Ook daar zit namelijk veel innovatie. Om die reden nemen we op deze site regelmatig één van die oplossingen onder de loep. Vandaag een combisysteem van metaaldetectie met een controleweger.

Een kleine vijf jaar geleden kwamen we met een combisysteem van metaaldetectie met een controleweger, ontwikkeld conform de COP-eisen van Engelse retailers. De metaaldetector wordt gevolgd door een uitwerper met RVS opvangbak. De controleweger kan uitgerust worden met E-merkregistratie-software en eveneens een uitwerper met RVS-opvangbak. Het gehele systeem heeft diverse bewakingen rondom het uitwerpen en producttransport, zodat dit systeem ook aan de strenge Engelse COP-eisen voldoet.

Omdat met dit systeem ook lichtere producten verwerkt kunnen worden, weegt het zeer exact en accuraat, per halve gram. Om deze reden is er ook een lange en eenvoudig afneembare beschermkap boven de weegband aanwezig. Het geheel is opgebouwd uit dikwandige RVS-buizen, dus zeer eenvoudig schoon te houden en uiterst hygiënisch.

Zo’n compleet systeem kost uiteraard minder dan de optelsom van de losse componenten en nog belangrijker: het bespaart kostbare productieruimte. En ook voor dit systeem geldt: 'Made in Holland'!

Oplossing onder de loep (6): visionsysteem

We brachten in 2019 een bijzonder visionsysteem op de markt dat compleet anders is dan wat er toen al bestond. Voor veel klanten is het precies wat ze nodig hebben.

Als we de oplossingen waar we trots op zijn onder de loep nemen, dan kan deze zeker niet ontbreken. Ons innovatieve visionsysteem zorgde voor veel enthousiasme bij de lancering in 2019, maar ook tijdens onze promotour, afgelopen zomer.

We lanceerden in 2019 een nieuw en innovatief optisch controlesysteem: een combinatie van een panel PC met PLC (vanwege IO-verwerking), een gebruiksvriendelijke applicatie en één of meerdere compacte slimme camera’s. Het systeem heeft een heldere menu-gestuurde bediening. “Onderaan de streep is het ongeveer vier keer voordeliger dan een gemiddelde traditionele oplossing”, gaf directeur Lute Aarsse toen aan. “Een ander belangrijk voordeel is dat je het kunt integreren met bestaande etiketteer- en verpakkingssystemen, zelfs als die niet van ons zijn. Het heeft namelijk geen extra ruimte nodig.”

Mens verdwijnt als schakel

Wat is het verhaal achter die oplossing en waarom zijn we er zo trots op? Dat legde Aarsse toen ook uit. “Er komt steeds meer vraag naar vision-systemen voor een laatste optische controle. Maar bestaande systemen zijn niet voor iedereen betaalbaar of geschikt. Daarom komen wij dus met iets dat voordeliger, flexibeler en gebruiksvriendelijker is.”

Aarsse zei toen ook: “De industrie automatiseert en de roep om vision-systemen groeit. De mens verdwijnt steeds vaker als schakel, maar daarmee vervalt ook een laatste controle. Toch wil je als leverancier voorkomen dat je producten randvervuiling hebben of met een foutief of scheef etiket de deur uitgaan. Dat kan zelfs tot terugroepacties leiden. Daardoor groeit de vraag om een extra machinaal oog, in welke vorm dan ook.”

Alle toen op de markt verkrijgbare vision-systemen, waar Zomerdam zelf ook in gespecialiseerd is, kunnen dan een uitstekende oplossing zijn. Maar niet voor iedereen. Aarsse: “Laten we eerlijk zijn: het is een flinke investering. Ze vragen daarnaast om extra ruimte, die niet bij iedereen aanwezig is. En de bediening, zoals het toevoegen van nieuwe etiketten, is behoorlijk uitdagend.”

Softwareontwikkelaar Maarten Bergmans was nauw betrokken bij de totstandkoming van de applicatie. “Het is een Windows-applicatie die zeer gebruiksvriendelijk is. Het inleren van nieuwe producten gaat snel en simpel. Je kiest daarna voor het juiste product en voor de variabelen waarop je wilt controleren. Bijvoorbeeld: de datum op een etiket, de positie daarvan of het aantal Beter Leven-sterren. Ook is het eenvoudig om extra camera’s te koppelen, productieprocessen te starten en artikelen en processen te beheren. De data worden dusdanig slim opgeslagen dat het mogelijk is om rapportages op te bouwen of management-informatietools toe te passen.”

“Dit Zomerdam Vision-systeem kun je zien als een samenwerking tussen een optisch veld, beeldende verduidelijking, datacommunicatie, software engineering en toepassingen van machines”, gaf Aarsse toen aan. “Zoiets is echt volkomen nieuw in de markt. Ik ben er heel erg trots op.”

En terecht, zo blijkt ruim twee jaar later, want de oplossing heeft bij veel klanten zijn waarde bewezen. Ook bij onze recente roadshow was de oplossing een echte eyecatcher. Aarsse: “Op meerdere plekken ontstond er reuring. Er werden telefoontjes naar collega’s gepleegd om ook even te komen kijken en we kregen vaak de vraag om een offerte te maken. Dat was heel mooi om te zien.”


Oplossing onder de loep (5): röntgeninspectie

We brachten een paar jaar geleden een nieuwe en innovatieve oplossing voor röntgeninspectie op de markt. Wat maakt dat product bijzonder?

Zomerdam ziet enorm veel potentie in röntgeninspectie. “Het gaat metaaldetectie grotendeels vervangen, daar ben ik van overtuigd”, vertelde Lute Aarsse ooit aan vakblad Pakkracht.

Hij legde toen ook uit waarom. “Röntgen is veel gevoeliger dan metaaldetectie. Je kunt ermee niet alleen metaal herkennen, maar ook bijvoorbeeld bot, stenen of glas. En in tegenstelling tot bij metaaldetectie werkt het ook bij verpakkingen waarin aluminium gebruikt wordt, of bij een conservenblik. Ook is er compleetheidscontrole mogelijk. Zitten er wel vijf gehakballetjes in een bakje? We doen steeds meer met röntgen en die ontwikkeling zal zich verder doorzetten.”

Een goed voorbeeld van dat ‘We doen steeds meer met röntgen’ is een bijzondere oplossing die we in 2018 op de markt brachten. Aarsse legde in een interview met datzelfde Pakkracht uit wat de oplossing bijzonder maakt. “De software, mede mogelijk gemaakt door Sapphire, is volledig in het Nederlands, zowel de bediening als de handleiding. Belangrijk is dat die software zich al vele jaren heeft bewezen. Daarnaast wordt het hele product door ons gemaakt, dus kunnen we het ook aanpassen aan de specifieke wensen van de klant. De oplossing in zijn geheel is erg nauwkeurig met een enorm groot discriminerend vermogen.”

Oliegekoelde tank

Er is nog iets bijzonders aan de oplossing. Aarsse: “Veel bestaande systemen maken gebruik van een röntgenbuis. Die heeft, in combinatie met een hoogfrequent-generator, een beperkte levensduur, terwijl vervanging heel duur is. Wij werken met een oliegekoelde tank, en daarvan is de levensduur bijna onbeperkt. Dat is puur kwaliteit. Ondanks dat we qua kwaliteit geen enkele concessie hebben gedaan, is deze oplossing in zijn geheel toch relatief gunstig geprijsd. Dat komt omdat wij hem zelf maken. Daardoor valt er een schakel weg en dat merk je aan de prijs.”

De oplossing draait inmiddels bij veel tevreden klanten.

 

Oplossing onder de loep (4): compacte IP69-controleweger

De levensmiddelenindustrie vroeg al jaren om een systeem dat met een hogedrukspuit kon worden afgespoten en dat tegelijkertijd compact en betaalbaar was. Wij lieten die uitdaging niet rusten.

Inspelen op uitdagingen die in de markt bestaan, dat is wat we bij Zomerdam altijd nastreven. De IP69-controleweger die we een paar jaar geleden introduceerden, is een mooi voorbeeld daarvan. Het resultaat van jarenlang denkwerk.

"In de levensmiddelenindustrie was al jarenlang veel behoefte aan controlewegers die IP69-bescherming bieden en daarnaast ook compact en betaalbaar zijn", zo vertelt directeur Lute Aarsse. En dus kwamen we met een innovatieve oplossing.

Tijdens de Empack van 2017 introduceerden we een nieuwe controleweger, die nog steeds zeer populair is. Het systeem is vele malen compacter dan vrijwel alle andere oplossingen en biedt daarnaast IP69-bescherming, zonder dat er concessies worden gedaan aan snelheid, nauwkeurigheid en prijs.

In de controleweger zijn de traditionele toevoer-, weeg- en afvoerband gecombineerd tot één band, wat er onder andere voor zorgt dat het systeem ongeveer drie keer zo weinig ruimte in beslag neemt als traditionele controlewegers.

IP69

Onze controleweger biedt IP69-bescherming en kan dus met een hogedrukspuit worden schoongemaakt. Vooral in de levensmiddelenindustrie is al jarenlang veel behoefte aan controlewegers die IP69-bescherming bieden en daarnaast ook compact en betaalbaar zijn. De traditionele IP69-controlewegers zijn reguliere systemen die vochtdicht zijn gemaakt, waardoor ze groot en duur worden. Onze oplossing is op een heel andere manier ontworpen en kan daardoor qua prijs concurreren met reguliere controlewegers zonder IP69-bescherming.

Aarsse: “Hoe tegenstrijdig het ook klinkt: we maken gebruik van een aangedreven weegband, zonder aandrijving. Het is iets waarover wij jarenlang ons hoofd hebben gebroken. Deze oplossing vervulde mij in 2017 van trots en doet dat nu nog steeds.”

Het systeem is, met minimaal 120 producten per minuut, ook nog eens snel. En de nauwkeurigheid is beter dan die van huidige controlewegers. De oplossing bevat bovendien een tendensregeling en is geschikt voor E-merkregistratie.

Aarsse: “Dat deze controleweger IP69-bescherming biedt maakt hem heel interessant voor de levensmiddelenindustrie. Vanuit die branche merken we veel belangstelling. Maar er zitten veel meer voordelen aan. Daardoor past hij ook uitstekend in veel andere branches.”

Oplossing onder de loep (3): flexibel uitprijssysteem

Een paar jaar geleden kregen we zeer enthousiaste reactie op ons nieuwe uitprijssysteem. We leggen graag uit waarom.

We brengen de komende tijd dagelijks een van onze oplossingen onder de aandacht. Vandaag onze uitprijzer, waarmee we een aantal jaar geleden voor een revolutie zorgden.

Waarom is dit uitprijssysteem zo bijzonder? De oplossing is, om te beginnen, eenvoudig in gebruik en minimaliseert de kans op fouten. Maar dat geldt voor veel oplossingen. Dit systeem valt vooral op door de ongekende vrijheid die het aan gebruikers geeft.

“Wij geloven in flexibiliteit voor onze klanten. Die visie loopt als een rode draad door al onze oplossingen”, zegt directeur Lute Aarsse. “Wij vinden dat het niet meer van deze tijd is dat een klant compleet afhankelijk is van een leverancier.”

Eenvoudig en intuïtief

Het besturingssysteem op de machine is een embedded versie van Windows. De software is eenvoudig en intuïtief in gebruik. Er kunnen verschillende gebruikersniveaus gedefinieerd worden. Op die manier kan een bepaalde functionaliteit afgeschermd worden voor operators zodat zij niet per ongeluk belangrijke instellingen kunnen veranderen. Dat minimaliseert de kans op fouten.

Het artikelbeheer kan op verschillende manieren worden aangeleverd, waaronder in Microsoft Excel. Ook de managementinformatie die als output uit het systeem komt kan in Excel worden weergegeven. De systemen communiceren zonder problemen met een Microsoft Acces database (SQL Express).

De labelopmaak wordt verzorgd door vrij in de markt verkrijgbare opmaaksoftware, zoals het bekende Bartender of NiceLabel. Etiketten kunnen worden opgemaakt via een touchpanel op het uitprijssysteem zelf, maar ook op een pc of laptop op een andere locatie. Het systeem hoeft niet te worden stilgezet om etiketten op te maken. “Er wordt veel gesproken over ingrediëntendeclaraties en de juiste notatie van aanwezige allergenen. Wij praten niet, wij doen! Simpel, eenvoudig en vooral betrouwbaar voor onze klanten”, zegt Aarsse.

Printen

Ook op het gebied van de hardware geeft dit systeem gebruikers veel vrijheid. We maken gebruik van printers van het merk CAB die vrij in de markt verkrijgbaar zijn. Daardoor zijn klanten bij de aanschaf van een nieuwe printer of printeronderdelen niet afhankelijk van Zomerdam.

Etiketten kunnen geprint worden met een printbreedte van 4 of 6 inch en met een resolutie van 200, 300 of 600 dpi. Dat kan met en zonder printlint. Uniek is ook de zeer hygiënische constructie op basis van RVS-buisprofielen. De nauwkeurige blaaskop is in twee seconden aan te passen naar een ander etiketformaat met behulp van een uniek flexibel sjabloon. Het onder-etiket wordt repeterend nauwkeurig en zeker aangebracht door het geavanceerde onderdrukbandje. Het uitprijssysteem kan net zo veel printers aansturen als Windows toelaat.

De uitprijsweger kan ook als controle-weger of E-merk-weger fungeren. Het is mogelijk om de oplossing uit te breiden met metaaldetectiesystemen en etiketteersystemen. Aarsse: “Geen enkele oplossing die wij leveren is hetzelfde. Wij denken altijd mee met specifieke vragen van de klant.”


Oplossing onder de loep (2): unieke combinatie

Zomerdam is erg goed in combinaties. Zoals deze: röntgen + controlewegen + uitprijzen (x2) + cameracontrole (x2).

De komende dagen brengen we onze bijzondere oplossingen stuk voor stuk onder de aandacht. Vandaag een unieke combinatie.

Het maken van mooie combinaties, helemaal passend bij de specifieke behoefte van de klant… dat is wat Zomerdam graag doet en waar het goed in is. Zo is directeur Lute Aarsse trots op een oplossing waarbij röntgen wordt gecombineerd met controlewegen, uitprijzen boven en onder en cameracontrole boven en onder. “Niemand anders kan het zo compleet als wij het doen”, zo weet Aarsse zeker.

In een interview met Pakkracht legde hij eerder dit jaar uit wat deze combinatie zo bijzonder maakt. Veel van die voordelen zijn ook van toepassing op andere oplossingen van Zomerdam. “Eén van de grote voordelen is dat al deze functionaliteiten softwarematig helemaal met elkaar geïntegreerd zijn. Alles is via één bedieningsscherm aan te sturen. Dat maakt het makkelijk en snel en beperkt ook de kans op bedienfouten.” Zomerdams eigen software is open en gebaseerd op bekende Windows-applicaties, verduidelijkt Aarsse. “Het koppelen met hoger gelegen systemen is kinderlijk eenvoudig.”


Oplossing onder de loep: SealScope

Wat maakt de SealScope zo bijzonder? We leggen het graag uit.

De komende dagen brengen we een paar van onze bijzondere oplossingen onder de aandacht. Vandaag beginnen we met de SealScope.

“Zonder te overdrijven: de SealScope is echt briljant. Ik ben er razend-enthousiast over!”, zei Zomerdam-directeur Lute Aarsse eerder dit jaar tegen vakblad Pakkracht. Dat zegt hij niet zomaar. Wat maakt de SealScope dan zo bijzonder?

De SealScope is bedoeld voor lasnaadinspectie bij met name flowpacks en pouches. Iedereen wil dure terugroepacties en reputatieschade voorkomen en perfecte leverkwaliteit garanderen. Lasnaad-integriteit is dan van groot belang. Het goed controleren van de sealnaad van flowpacks en pouches was tot dusverre een uitdaging voor de hele branche. Zonder twijfel durven wij te zeggen: SealScope is daarvoor de oplossing.

We brengen de SealScope in samenwerking met het bedrijf Engilico op de markt. De technologie meet op een extreem nauwkeurige manier de afstand tussen de sealbalken of de trillingen bij het sluiten ervan. Met behulp van een geavanceerd verwerkingsalgoritme worden fouten bij het sealen onmiddellijk ontdekt. Het meetsysteem controleert niet alleen iedere verpakking maar feitelijk ook het proces zelf.

Gamechanger
De SealScope heeft al in vele honderden praktijksituaties bewezen een echte ‘gamechanger’ te zijn. Niet alleen bij flowpacks, maar ook bij pouches (ook aluminium) en soortgelijke verpakkingen. Behalve dat de SealScope voorkomt dat er slecht gesloten verpakkingen afgeleverd worden, met klachten of boetes als mogelijk gevolg, zorgt het er ook voor dat het verpakkingsproces vrijwel vanzelf wordt geoptimaliseerd. De makkelijk te monteren oplossing kan worden gebruikt bij alle flowpack-machines, zowel horizontaal als verticaal en zowel statisch als dynamisch.

Aarsse: “Toen ik hem voor het eerst zag, dacht ik: ‘Dit kan niet. Het is te mooi om waar te zijn.’ Maar hij heeft zich in de praktijk al volledig bewezen.”


Zomerdam bestaat 25 jaar!

We bestaan 25 jaar! Met directeur Lute Aarsse kijken we terug, maar vooral vooruit. Hij kijkt zeer positief naar de toekomst.

Zomerdam viert zijn zilveren jubileum. Op 21 juni bestonden we precies 25 jaar. Daar komen nog heel veel mooie jaren bij, voorspelt directeur Lute Aarsse.

Lute Aarsse is een nuchtere man. “Ik heb normaal gesproken weinig met een jubileum zoals dit”, geeft hij eerlijk toe. “Ook omdat ik eigenlijk alleen maar vooruit kijk en nooit terug.” Maar toch is deze verjaardag ook voor hem bijzonder. “We hebben ons in die 25 jaar enorm ontwikkeld. Het is goed om toch even de tijd te nemen om daar stil bij te staan. Als ik terugkijk naar hoe we ooit begonnen en waar we nu staan, dan ben ik alleen maar trots. Niet op mezelf, maar op ons veelzijdige team van twaalf mensen. Gezamenlijk bewijzen ze keer op keer dat ze de gevraagde innovatieve ontwikkelingen aankunnen.”

We begonnen in 1996 als een specialist op het gebied van etiketteersystemen en print- en aanbreng-units. Dat zijn we nog steeds, maar we stonden allesbehalve stil. Niet alleen zijn de oplossingen zich door blijven ontwikkelen en steeds vernieuwender en slimmer geworden, maar er kwamen ook nieuwe werkterreinen bij. In 2006 voegden we metaaldetectie toe aan het portfolio. In 2008 kwamen er na een overname ook weegsystemen en controlewegers bij. Sinds een paar jaar specialiseren we ons ook nadrukkelijk in de veelzijdigheid van röntgendetectie. De gehele inspectietak krijgt steeds meer focus. Tijdens een landelijke roadshow, eerder dit jaar, toonden we een aantal zeer innovatieve oplossingen op het gebied van lasnaadinspectie, die door klanten en potentiële klanten goed werden ontvangen.

Clubje techneuten
Maar sommige dingen zijn nooit veranderd. “We blijven een clubje techneuten dat er tegelijkertijd verrassend goed in slaagt om de wensen van klanten te begrijpen en te vertalen naar de juiste technische oplossingen”, vertelt Aarsse. Naast standaardoplossingen leveren we al sinds de oprichting veel klant-specifieke oplossingen, met eigen engineering, assemblage en besturingstechniek. In die oplossingen op maat combineren we vaak onze specialismes. Aarsse: “We hebben bijvoorbeeld een nieuwe oplossing ontwikkeld waarbij we röntgendetectie combineren met controlewegen, uitprijzen boven en onder en cameracontrole boven en onder. Die functionaliteiten zijn softwarematig helemaal met elkaar geïntegreerd en alles is via één bedieningsscherm aan te sturen. Niemand anders is zo compleet en maakt het voor de gebruiker zo gemakkelijk.”

Zoals gezegd, Aarse is trots op zijn team. “We hebben twaalf technisch kundige en zeer veelzijdige medewerkers. We zijn daarmee klein genoeg om razendsnel te kunnen schakelen, maar groot genoeg om heel mooie projecten te doen bij grote en veeleisende klanten. Er is veel kennis aanwezig, verdeeld over al die twaalf personen. Daardoor kunnen we blijven innoveren en dat stemt mij bijzonder hoopvol voor de toekomst. Op naar de volgende 25 jaar.”


Lute

Ook Pack Online schrijft over onze promotour

Vaktitel Pack Online kwam langs bij onze roadshow en schreef er een leuk verhaal over.

Onze promotour, of roadshow, is op dit moment in volle gang. Behalve Pakkracht besteedde ook Pack Online aandacht aan het originele idee.

(Lees verder onder de afbeelding...)

In een interview vertelt Lute Aarsse hoe de roadshow tot stand kwam. “Veel fabrikanten organiseren thuisbeurzen en wij speelden in eerste instantie ook met die gedachte. Maar hoe langer ik daarover nadacht, hoe minder het me zinde. Het past gewoon niet bij ons. We willen niet van klanten en potentiële klanten vragen om vanuit alle hoeken van het land naar het Noord-Brabantse Velp te komen. Toen bedacht ik me: waarom zetten we de stand die we op een beursvloer zouden bouwen, niet gewoon op wielen? Zo is het allemaal begonnen.”

Zomerdam krijgt veel lof voor de roadshow, vertelt Aarsse. “Er is veel belangstelling en de reacties zijn heel erg leuk. Mensen zijn verbaasd over wat we hier hebben staan en we krijgen veel complimenten voor ons originele idee.”

In het interview vertelt hij ook over de vier zeer bijzondere oplossingen. Drie ervan zijn nieuw en hebben te maken met lasnaadinspectie: de SealScope (lasnaadinspectie bij flowpacks en pouches), de HyperScope (lasnaadinspectie bij dieptrek-verpakkingen) en een oplossing met warmtebeeldcamera’s (lasnaadinspectie bij met name schalen met topfolie). Ze worden in samenwerking met Engilico (de eerste twee) en Vision Partners (de laatste) op de markt gebracht. De vierde oplossing is een eigen vision-systeem van Zomerdam, waar het bedrijf de laatste twee jaar veel waardering voor kreeg.

Hier is het hele verhaal te lezen.

We begonnen half april met toeren en gaan daar nog tot half mei mee door. De kans is klein dat er nog plek is voor bedrijven met belangstelling, maar een mail sturen en vragen naar de mogelijkheden kan altijd via promotour@zomerdam.nl.

Bijzondere roadshow van Zomerdam krijgt veel aandacht

We zitten middenin een bijzondere roadshow. We trekken het land door om vier bijzondere nieuwe oplossingen te laten zien. Daar weidde Pakkracht een artikel aan.

Artikel PakkrachtOp dit moment zijn we bezig met iets heel bijzonders. Een roadshow. Of promotour. Of beurs op wielen.

Hoe je het ook noemt: we trekken het land door om vier bijzondere nieuwe oplossingen te laten zien. Om het gemis van beurzen op een originele manier om te buigen naar iets leuks. Het gaat om vier nieuwe oplossingen die allemaal met productinspectie en dan met name sealnaadinspectie te maken hebben. Oplossingen die, al zeggen we het zelf, heel bijzonder zijn. Waarom? Dat leggen we tijdens de promotour graag uit.

Pakkracht vond het een bijzonder idee en weidde er daarom een mooi artikel aan. Lees het hieronder. Binnenkort verschijnt er ook een artikel op Pack Online. Daarover later meer.

Wil je als bedrijf dat we bij jou langskomen om te laten zien wat we in huis hebben? Dat kan nog, tot half mei. Er zijn nog een paar momenten over, dus stuur snel een mail naar promotour@zomerdam.nl en vraag naar de mogelijkheden.

Het verhaal in Pakkracht, een interview met Lute Aarsse, is hier te lezen.

We zoeken een gedreven softwareontwikkelaar!

We zoeken een gedreven softwareontwikkelaar voor fulltime. Iemand met ervaring in programmeren en affiniteit met machines. Of misschien juist andersom. Belangstelling? Reageer snel! 

Wij zoeken een:

FULLTIME PLC-SOFTWAREONTWIKKELAAR MET C# .NET-AMBITIE

We zoeken bij Zomerdam een gedreven softwareontwikkelaar voor fulltime. Je wordt in de eerste plaats verantwoordelijk voor het ontwikkelen en testen van maatwerksoftware voor de machines die wij maken. Dat gaat zowel om het ontwerpen, bouwen en onderhouden van PLC-programma’s, als het maken van Windowsapplicaties met onderliggende databases.

Wat ga je doen?
Tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden heb je veelvuldige afstemming met de collega’s van je team en met de klant. Je bent in staat om op basis van wensen en eisen van de klant de juiste implementatiekeuzes te maken. Je volgt de in- en externe ontwikkelingen in dit vakgebied op de voet en met die kennis help je ons als bedrijf om te innoveren en succesvol te zoeken naar manieren waarop we onze werkwijze nóg beter kunnen maken.

Wie ben jij?
• De softwareontwikkelaar die wij zoeken beschikt minimaal over MBO+/HBO werk- en denkniveau en heeft affiniteit met industriële omgevingen.
• Je hebt kennis en ervaring in PLC-programmeren en hebt ambitie om daarnaast meer met C# .NET te gaan doen.
• Je bent communicatief vaardig, klantgericht en sociaal en bent niet bang om je ideeën en visie uit te dragen. Daarnaast heb je een dienstverlenend en ondernemend karakter en ben je resultaatgericht. Wanneer er sprake is van tegenvallende resultaten neem je het initiatief om in te grijpen en ben je samen met collega’s in staat om het tij te keren.
• Je krijgt het warm van minimaal één van de volgende technieken en bent bereid je kennis te verbreden met de overige technieken:
- PLC programmeren (met name Siemens)
- C# .NET
- Microsoft SQL Server

Dit bieden wij jou:
• Een informele werkomgeving bij een relatief klein bedrijf, dat graag vooroploopt. Een bedrijf dat weet dat de toekomst bepaald gaat worden door het verder ontwikkelen van eenvoudig te bedienen en flexibele systemen dankzij slimme software!
• Leuke collega’s die jouw taal spreken, in combinatie met een informele werksfeer
• 25 vakantiedagen met daarbij nog 13 atv-dagen
• Auto van de zaak
• Laptop van de zaak en andere secundaire arbeidsvoorwaarden
• Een salaris dat past bij zo’n uitdagende baan
• De standplaats is het Brabantse Velp (bij Grave)

Voor informatie:
Zomerdam Produktidentificatie B.V.
T.a.v.: De heer L. Aarsse
Stoottroepenweg 6
5363 VV Velp-Grave
info@zomerdam.nl

Code

We zijn op zoek, misschien wel naar jou

We zoeken een verkoper en een allround techneut. Wil jij werken bij een mooi, succesvol, leuk en innovatief bedrijf? Misschien zoeken we jou dan wel.

Zomerdam is altijd bezig, ook als het om het versterken van ons team gaat. We zoeken juist nu nieuwe en goede mensen. Ben jij daarvoor de ideale man of vrouw?

Word jij onze verkoper voor de binnendienst, eventueel doorgroeiend naar buitendienst?

We zoeken iemand…
- die een commerciële MTS’er of HTS’er is en HBO-denkniveau heeft
- die ervaring heeft, ook al is het maar een paar jaar, met de verkoop van technische systemen
- die het liefst de wereld van eindverpakkingssystemen kent
- voor wie taakomschrijvingen niet heilig zijn, want hij of zij snapt dat samenwerken in een relatief kleine club cruciaal is
- die een zelfstandige functie zoekt met veel vrijheid en perspectief
- die wil werken bij een leuk en innovatief bedrijf

Of word jij onze nieuwe allround techneut voor de binnen- of buitendienst?

We zoeken iemand…
- met MBO 3 of 4 niveau
- die het liefst de studie mechatronica of besturingstechniek deed
- die het liefst ervaring heeft in de wereld van eindverpakkingssystemen
- die niet wacht op instructies, maar werk ziet en aanpakt
- die begrijpt dat je in een relatief kleine club samen ergens de schouders onder zet
- die een leuke functie met veel vrijheid wil, bij een innovatief bedrijf

Over ons

We werken met een relatief klein team, met alleen maar technici. Het is daarom cruciaal dat je zelfstandig kunt werken. We zoeken een teamplayer met een creatieve geest die net zo ambitieus is als dat wij zijn. Ons kantoor is een eigentijds pand met de modernste hulpmiddelen, dat staat op een campus-achtig industrieterrein. Je bent gegarandeerd van een uitdagende baan met flexibiliteit en vrijheid.

Heb je belangstelling of wil je meer informatie? Mail naar info@zomerdam.nl

Vacature

Interview in Pakkracht over 'Made in Holland'

Zomerdam staat weer in de Pakkracht. Onder de kop: 'Zomerdam is trots op zijn zelfstandigheid, juist nu', vertelt Lute Aarsse onder andere over de slogan 'Made in Holland.'

Zomerdam staat deze maand weer met een verhaal van twee pagina’s in het vakblad Pakkracht. In een interview legt Lute Aarsse uit waarom hij de slogan ‘Made in Holland’ zo graag gebruikt. Hij is trots op de zelfstandigheid van zijn bedrijf. Juist nu, in deze rare tijden. In het interview legt hij uit hoe klanten daarvan profiteren.

Lees het hele interview hier.

Zomerdam in AGF Primeur

Zomderdam-directeur Lute Aarsse mocht in de maart-editie van het magazine AGF Primeur vertellen over zijn bedrijf.

In de maart-editie van AGF Primeur, een vakblad voor de AGF-handel, kwam Zomerdam-directeur Lute Aarsse aan het woord. In een inhoudelijke advertorial vertelde hij over de nieuwe oplossingen van Zomerdam, die in de AGF-sector in hoog tempo terrein winnen. Lees onder de foto het hele verhaal.

Zomerdam advertorial AGF Primeur

(bron: AGF Primeur)

Zomerdam blijft innoveren en combineren

Achter een nuchtere houding gaat bij Zomerdam een innovatief bedrijf schuil. De specialist in onder andere etiketteren, inspecteren en wegen kijkt met een frisse en soms eigenwijze blik naar de markt. Lute Aarsse, de directeur, praat bescheiden maar vol trots over Zomerdams systemen en de visie die daarachter zit.

De nieuwste trots van Aarsse is een optisch controlesysteem dat Zomerdam een paar maanden geleden lanceerde. De oplossing is bedoeld om op een eenvoudige en relatief voordelige manier een machinaal oog toe te voegen aan bestaande systemen. Ook voor de AGF-sector kan dat heel interessant zijn, geeft Aarsse aan. “

Door automatisering verdwijnt het menselijk oog steeds vaker als laatste controle”, schets hij. “We merken daarom dat er veel vraag is naar een extra machinaal oog, in welke vorm dan ook.” Traditionele oplossingen daarvoor zijn vaak prijzig, nemen veel ruimte in beslag en zijn niet altijd gebruiksvriendelijk. Met die ontwikkelingen in het achterhoofd ontwikkelde Zomerdam een innovatief systeem dat een panel-PC, een PLC, een gebruiksvriendelijke applicatie en één of meerdere slimme en compacte camera’s combineert. “Onderaan de streep praten we over ongeveer een kwart van de investering vergeleken met traditionele oplossingen. En het is makkelijk te combineren met bestaande etiketteer- en verpakkingssystemen, want het neemt geen extra ruimte in beslag.”

Projectmatig maatwerk
Met hetzelfde enthousiasme bespreekt Aarsse ook andere oplossingen die Zomerdam de afgelopen jaren lanceerde. Van uitprijzers tot etiketeer-systemen en van controlewegers tot productinspectie en röntgensystemen. Een hele lijst. “Waar we het sterkst in zijn? Vooral in de combinaties”, antwoordt hij. “We kunnen daarmee projectmatig maatwerk leveren.”

Als voorbeeld noemt hij de combinatie van een controleweger met print en apply. “Vaak is er nu wel een controle van het gewicht, maar wordt er vervolgens op basis van een vast gewicht gewerkt. In onze oplossing volgt na het controlewegen een print en apply voor zowel de boven- als de onderkant van de verpakkingen. Bij een onjuist productgewicht wordt simpelweg niet geëtiketteerd.”

Hij vertelt ook enthousiast over de mogelijkheden rond uitprijzen, compleet op maat voor de gebruiker. Voor etikettenopmaak kunnen klantenkiezen voor een marktleider zoals NiceLabel. Andere onderdelen zijn de door Zomerdam zelf ontwikkelde en zeer gebruiksvriendelijke software, een touch panel-pc van de bekende merken, printers van het merk CAB en een slim geconstrueerde aandrijflijn die voor hoge snelheid zorgt. “En ook daarbij zijn geïntegreerde combinaties met andere systemen eenvoudig mogelijk. Denk aan metaaldetectie, röntgeninspectie of camera-inspectie.”

Ook een systeem voor boven- en onder-etiketteren is kenmerkend voor Zomerdam, geeft Aarse aan. “Het heeft geen poespas en is gewoon effectief, snel en betaalbaar. Maar we kunnen het ook combineren met allerlei weeg- en inspectiesystemen.”

Vrijheid
De moraal van het verhaal is duidelijk: maatwerkmogelijkheden en vrijheid voor klanten. “Je zit niet aan ons vast als je de software of printeronderdelen wilt vervangen. Dat is wat wij klantvriendelijkheid noemen. Wij praten daar niet alleen over, maar doen het ook echt”, zegt hij stellig.

Zomerdam houdt van innovaties en combinaties, maar toch benadrukt Aarsse dat hij klanten met evenveel liefde helpt met oplossingen die meer standaard zijn. “Technisch of innovatief zijn is voor ons nooit het doel op zich. Dat doel is klanten helpen. Als een relatief eenvoudige standaardoplossing het beste past bij de behoefte van de klant, dan leveren we die.”

We zoeken toppers!

We zijn op zoek naar versterking. Ook nu alles zo onzeker is.

We zijn bij Zomerdam altijd op zoek naar nieuwe, goede mensen. Dus nu, in deze bizarre tijden ook. Misschien wel júist nu!

Word jij onze nieuwe allround techneut voor de binnen- of buitendienst?

We zoeken iemand met MBO 3 of 4 niveau. Het liefst mechatronica of besturingstechniek en, ook bij voorkeur, met ervaring in de wereld van eindverpakkingssystemen. Je wacht niet op instructies, maar ziet het werk en pakt aan. Je denkt niet aan functieomschrijvingen, maar begrijpt dat je er in een relatief kleine club samen de schouders onder zet.

Of word jij onze verkoper voor de binnendienst eventueel groeiend naar buitendienst?

Hiervoor zoeken we een commerciële MTS’er of HTS’er. Ervaring, ook al is het maar enkele jaren, is belangrijk. Het liefst ken je de wereld van eindverpakkingssystemen. Je krijgt een zeer zelfstandige functie met heel veel perspectief. Taakomschrijvingen zijn ook voor jou niet heilig, want je snapt dat samenwerken in een relatief kleine club cruciaal is.

Lute Aarsse vertelt in Pakkracht over innovatie

In een interview met vakblad Pakkracht vertelt Zomerdam-directeur Lute Aarsse over nieuwe innovaties en geeft hij aan waarin zijn bedrijf onderscheidend is.

Zomerdam staat deze maand weer in vakblad Pakkracht. Directeur Lute Aarsse vertelt in het interview over nieuwe innovaties en geeft aan waarin zijn bedrijf onderscheidend is. Bij het drukken van het blad was nog niet bekend dat de Empack zou worden afgelast, dus ook dat onderwerp kwam aan bod. Lees onder de afbeelding het hele verhaal. Het artikel (en de rest van het magazine) zijn ook via de website van Pakkracht te lezen. Klik daarvoor hier.

Zomerdam in Pakkracht screenshot

Zomerdam innoveert verder, maar blijft ook trouw aan zichzelf

Met een vrolijke lach op zijn gezicht staat Lute Aarsse, directeur van Zomerdam, ons te woord. Het gaat goed met zijn bedrijf. Innovatieve oplossingen zorgen voor nieuwe en mooie projecten. Tegelijkertijd blijft Zomerdam trouw aan zijn identiteit.

Kiezen tussen alle soorten systemen die Zomerdam kan leveren is voor Aarsse eigenlijk onmogelijk. Hij houdt van al zijn kindjes. Maar eentje springt er op dit moment toch net een beetje bovenuit. Zomerdam kwam eind vorig jaar met een nieuw en innovatief optisch controlesysteem. Het is speciaal bedoeld om op een eenvoudige en relatief voordelige manier een machinaal oog toe te voegen aan bestaande systemen.

Het systeem combineert een panel-PC, een PLC, een gebruiksvriendelijke applicatie en één of meerdere slimme en compacte camera’s, zo legt Aarsse uit. “Onderaan de streep is het in totaal ongeveer vier keer voordeliger dan een traditionele oplossing. Een ander belangrijk voordeel is dat het makkelijk is te combineren met bestaande etiketteer- en verpakkingssystemen, van ons of van anderen. Het neemt namelijk geen extra ruimte in beslag.” De Windows-applicatie is ook nog eens heel vriendelijk in gebruik, geeft Aarsse aan. “Je kunt er snel en makkelijk nieuwe producten mee inleren. Daarna kies je gewoon voor het juiste product en de variabelen waarop je wilt controleren. Simpeler kan eigenlijk niet.”

Automatisering

De innovatie sluit aan bij een belangrijke ontwikkeling in de branche: automatisering en robotisering. “Traditioneel is er een menselijk oog voor de laatste controle, maar die schakel valt steeds vaker weg. Toch wil je niet dat producten randvervuiling hebben of met een scheef of zelfs foutief etiket de deur uitgaan. Dat laatste kan zelfs tot terugroepacties leiden. We merken de laatste tijd een vraag naar een extra machinaal oog, in welke vorm dan ook.” Traditionele vision-systemen, waar Zomerdam zelf ook in gespecialiseerd is, kunnen dan een uitstekende oplossing zijn. Maar niet voor iedereen, weet Aarsse. “Laten we eerlijk zijn: ze zijn niet goedkoop. Ze vragen daarnaast om extra ruimte, die niet bij iedereen aanwezig is. En de bediening is behoorlijk uitdagend. Onze oplossing biedt een antwoord op al die uitdagingen, op een manier die volkomen nieuw is.”

Dat nieuwe verhaal slaat aan, zo heeft hij gemerkt. “Ik heb nog nooit zoveel reacties gehad op een nieuwe oplossing. We zijn hiermee nu met heel grote projecten bezig. Ook op terreinen waar we weinig historie hadden.”

Combinaties

Maar Zomerdam is veel breder actief. Het kwam de laatste jaren met talloze nieuwe en bijzondere oplossingen: van uitprijzers tot etiketeer-systemen en van controlewegers tot productinspectie- en röntgensystemen. Veel van die oplossingen zijn op een bepaalde manier innovatief of passen bij een bestaande uitdaging in de markt. En, ook bijzonder, de engineering en productie gebeurt altijd door het bedrijf zelf. Waar Zomerdam het sterkst in is? “Vooral in de combinaties”, antwoordt Aarsse. “We kunnen daarmee projectmatig maatwerk leveren.”

Aarsse is bijvoorbeeld heel trots op het all-in-one systeem dat te zien is op de pagina voorafgaand aan dit artikel. “Dat is een lijn die begint met een boven- en onder-etiketteerstation. Dat wordt gevolgd door visioninspectie van de boven- en onderkant en vervolgens vindt de röntgeninspectie plaats: een zeer gevoelige inspectie, die ook naar andere vervuilingen, zoals steentjes, kijkt. De lijn sluit vervolgens af met een controleweger met E-merk registratie. Het is echt één combinatiesysteem, dus met één centrale touch-PC voor de bediening van alle onderdelen. Ook is er een uitgebreide koppeling met het ERP-systeem van de klant mogelijk.”

Röntgen

Dat röntgeninspectie deel uitmaakt van die oplossing is geen toeval. Zomerdam ziet er potentie in. “Ik geloof heilig in de toekomst van röntgen. Het gaat metaaldetectie grotendeels vervangen, daar ben ik van overtuigd”, zegt Aarsse. “Röntgen is namelijk veel gevoeliger dan metaaldetectie. Je kunt ermee niet alleen metaal herkennen, maar ook bijvoorbeeld bot, stenen of glas. En in tegenstelling tot bij metaaldetectie werkt het ook bij verpakkingen waarin aluminium gebruikt wordt, of bij een conservenblik. Ook is er compleetheidscontrole mogelijk. We doen steeds meer met röntgen en die ontwikkeling zal zich steeds verder doorzetten.”

Gebruiksgemak en flexibiliteit

Hoewel hij graag over combinaties en integraties praat, benadrukt Aarsse dat hij klanten ook graag helpt met oplossingen die meer standaard zijn. “We zijn een technische club die sterk is in unieke maatwerkoplossingen. Daar halen we ook veel voldoening uit. Maar technisch of innovatief zijn is nooit het doel op zich. Wat het doel dan wel is? Klanten helpen! Zo simpel is het. Als een relatief eenvoudige standaardoplossing het beste past bij de behoefte van de klant, dan leveren we die. Sowieso staat bij al onze oplossingen het gebruiksgemak voorop. Onder de motorkap zijn het misschien complexe systemen, voor de gebruiker moet het zo simpel mogelijk zijn.”

Naast gebruiksgemak staat bij Zomerdam ook flexibiliteit en vrijheid voor klanten altijd voorop. “Klanten zitten niet aan ons vast als het om bijvoorbeeld software gaat, of printer-onderdelen. Die kunnen ze ook buiten ons om vervangen. Ik geloof daarin. Het is een trend die je in meerdere branches ziet, maar nog niet in de onze. Dat is wat wij klantvriendelijkheid noemen en hoe we het ook echt in de praktijk brengen. Het is nooit goed om klanten aan een ketting te leggen.”

Empack

Zomerdam staat dit jaar niet met een stand op de Empack. “Als ondernemer moet je nooit iets doen met als reden dat je het nu eenmaal altijd zo doet. We maken elk jaar opnieuw de afweging. We vinden de Empack een mooie beurs, maar dit jaar slaan we over. We zijn extreem trots op al onze recente ontwikkelingen en die demonstreren we met alle liefde bij ons in het Brabantse Velp. Dat werkt voor ons beter dan op een drukke beursvloer. Maar ik wens iedereen bij deze heel fijne beursdagen toe.”

Zomerdam komt met nieuw optisch controlesysteem

Zomerdam komt met een nieuw, innovatief vision-systeem. Het is veel voordeliger, flexibeler en gebruiksvriendelijker dan wat de markt gewend is.

Zomerdam Vision AfbeeldingEr is steeds meer vraag naar vision-systemen voor een laatste optische controle. Maar de huidige systemen zijn niet voor iedereen betaalbaar of geschikt. Zomerdam komt met een nieuw systeem dat voordeliger, flexibeler en gebruiksvriendelijker is.

Zomerdam-directeur Lute Aarsse spreekt over een innovatie. Het is een nieuw antwoord op een belangrijke tendens in de markt, zo schetst hij. “De industrie automatiseert en de roep om vision-systemen groeit. De mens verdwijnt steeds vaker als schakel, maar daarmee vervalt ook een laatste controle. Toch wil je als leverancier voorkomen dat je producten randvervuiling hebben of met een foutief of scheef etiket de deur uitgaan. Dat kan zelfs tot terugroepacties leiden. Daardoor groeit de vraag om een extra machinaal oog, in welke vorm dan ook.”

Traditionele vision-systemen, waar Zomerdam zelf ook in gespecialiseerd is, kunnen dan een uitstekende oplossing zijn. Maar niet voor iedereen, weet Aarsse. “Laten we eerlijk zijn: het is een flinke investering. Ze vragen daarnaast om extra ruimte, die niet bij iedereen aanwezig is. En de bediening, zoals het toevoegen van nieuwe etiketten, is voor onze klanten behoorlijk uitdagend.”

Zomerdam komt daarom met een nieuw en innovatief optisch controlesysteem: een combinatie van een panel PC met PLC (vanwege IO-verwerking), een gebruiksvriendelijke applicatie en één of meerdere slimme camera’s. Het systeem heeft een heldere menu-gestuurde bediening. “Onderaan de streep is het hele systeem ongeveer vier keer voordeliger dan een gemiddelde traditionele oplossing”, geeft Aarsse aan. “Een ander belangrijk voordeel is dat je het kunt integreren met bestaande etiketteer- en verpakkingssystemen, zelfs als die niet van ons zijn. Het heeft namelijk geen extra ruimte nodig.”

Gebruiksvriendelijk

Softwareontwikkelaar Maarten Bergmans was nauw betrokken bij de totstandkoming van de applicatie. “Het is een Windows-applicatie die zeer gebruiksvriendelijk is. Het inleren van nieuwe producten gaat snel en simpel. Je kiest daarna voor het juiste product en voor de variabelen waarop je wilt controleren. Bijvoorbeeld: de datum op een etiket, de positie daarvan of het aantal Beter Leven-sterren. Ook is het eenvoudig om extra camera’s te koppelen, productieprocessen te starten en artikelen en processen te beheren. De data worden dusdanig slim opgeslagen dat het mogelijk is om rapportages op te bouwen of management-informatietools toe te passen.”

Aarsse heeft hoge verwachtingen. “Dit Zomerdam Vision-systeem kun je zien als een samenwerking tussen een optisch veld, beeldende verduidelijking, datacommunicatie, software engineering en toepassingen van machines. Zoiets is echt volkomen nieuw in de markt. Ik ben er heel erg trots op.”

Lees hier de coverstory over Zomerdam in Pakkracht

Zomerdam stond weer op de cover van Pakkracht en Lute Aarsse werd in het magazine geinterviewd.

We stonden weer op de cover van vakblad Pakkracht. In het magazine werd Lute Aarsse geinterviewd over de Empack en over onze nieuwe oplossingen. Lees hieronder het hele verhaal.

 

Cover Pakkracht

Zomerdam toont zijn innovatiekracht met nieuw all-in-one systeem voor productinspectie

Al vele jaren is Zomerdam niet alleen een innovatieve specialist in etiketteren, maar ook in inspecteren. Directeur Lute Aarsse ziet op het gebied van productinspectie een aantal veranderingen bij de eindgebruiker. Zomerdam speelt daarop in met een uniek all-in-one systeem.

Een klein jaar geleden spraken we ook uitgebreid met Lute Aarsse, de directeur van Zomerdam. Hij vertelde in dat gesprek enthousiast over nieuwe oplossingen op het gebied van röntgeninspectie en metaaldetectie en over het grote belang van productinspectie in het algemeen. “Wij staan er als bedrijf altijd bij stil dat het bij productinspectie gaat om de goede naam en faam van onze klanten. Je wilt koste wat het kost voorkomen dat een product met vervuiling de deur uitgaat.”

Om dat voor elkaar te krijgen zit Zomerdam nooit stil als het om innovatie gaat. In het vorige interview hintte Aarsse al op een nieuwe oplossing die productinspectie in zijn geheel aanbiedt. Die is nu klaar om de markt te gaan veroveren. De ogen van Aarsse glimmen van trots als hij praat over het nieuwe all-in-one systeem, het resultaat van een langdurig en gedegen ontwikkelproces.

Kleinere menselijke rol

Eerst schetst hij de aanleiding voor dat proces. “De markt van productinspectie is volop in beweging. Er is meer en meer automatisering te zien en daardoor zie je dat de mens een steeds kleinere rol gaat spelen in het proces van inspectie. Om toch een optimale kwaliteit te kunnen waarborgen zijn er slimme systemen nodig.”

Het gaat daarbij om allerlei vormen van kwaliteitsinspectie aan het einde van de lijn. Aarsse legt uit hoe breed je dat moet zien. “Ten eerste is er de cosmetische inspectie. Zijn de etiketten aan boven- en onderzijde goed aangebracht? Zijn het wel de goede etiketten? Kloppen de geprinte datum en de barcode? Ook kijken we of er vervuilingen op of in de verpakking aanwezig zijn en of de sluiting intact is en op de juiste plaats zit. Daarna komt artikel-inspectie. Kloppen bijvoorbeeld de artikelinformatie en de ingrediëntendeclaratie?”

“Dan is er de inspectie op productvreemde verontreiniging”, vervolgt hij. “Denk aan de eventuele aanwezigheid van metalen, steentjes of glas. Die leiden al snel tot terugroepacties en die zijn niet alleen extreem duur, maar kunnen ook de reputatie van een merk in de kortste tijd beschadigen of zelfs vernietigen. Tot slot is er de gewichtsinspectie. Komt het werkelijke gewicht overeen met de gestelde eisen? Voldoet het aan de strikte eisen van E-merk registratie?”

Nieuw all-in-one systeem

Al die facetten zijn door Zomerdam gecombineerd in haar nieuwe all-in-one systeem. De lijn begint met een boven- en onder-etiketteerstation. Dat wordt gevolgd door vision-inspectie van de boven- en onderkant. Op dat moment wordt er gekeken naar het etiket. Zit dat op de goede plek, met de juiste datum, de juiste barcode en zonder beschadiging van de verpakking? Vervolgens vindt de röntgen-inspectie plaats. Het zeer gevoelige metaaldetectiesysteem kijkt ook naar vervuiling door bijvoorbeeld steentjes. Het laatste station is de controleweger met E-merk registratie. “Dat alles is gecombineerd tot één combinatiesysteem, met één centrale touch-PC voor de bediening van alle onderdelen”, geeft Aarsse aan. “En inclusief een uitgebreide koppeling met het ERP-systeem van de klant.”

Om zo’n uitgebreid maar toch zeer compact inspectiesysteem te laten werken is uiteraard goede software nodig. Zomerdam ontwikkelde die zelf. “De software is flexibel, eenvoudig in het gebruik en ook nog eens zeer solide”, benadrukt Aarsse. “Het sluit daarnaast aan op elk bedrijfsproces. De gebruiker werkt op zijn eigen manier met zijn eigen artikelbeheer. Onze software importeert de gegevens of haalt ze op via een data-koppeling.” Dat is niet alleen mogelijk met de artikelgegevens maar ook met productie- en managementgegevens. De gebruiker weet dus direct wat er geproduceerd is en kan de data ook valideren.

Empack

Zomerdam is dit jaar weer aanwezig op de Empack en showt bij stand 1.F114 een andere trots: een nieuw duo-inspectiesysteem. Dat bestaat uit een vision-systeem dat ook voor de boven- en onderzijde controleert en een controleweger. “Ook dat systeem maakt gebruik van één centrale PC”, licht Aarsse toe. “Dat is voor ons een absolute voorwaarde van een goed combisysteem.”
Daarnaast toont Zomerdam op de Empack een boven- en onder-etiketteersysteem dat voor het etiketteren aan de bovenkant is uitgerust met een revolutionaire en nieuw ontwikkelde printer van Kortho. Ook is er een metaaldetector en een compleet uitprijssysteem met boven- en onder-unit te zien.

Voldoening

Het zijn nieuwe mijlpalen na een reeks van innovatieve oplossingen die Zomerdam de laatste jaren ontwikkelde. “Hoewel we klanten met net zoveel liefde helpen aan oplossingen die meer standaard zijn, geeft het ontwikkelen van dit soort innovaties ons als bedrijf natuurlijk veel voldoening”, zegt Aarsse. “Omdat ze technisch hoogstaand zijn, maar nog veel meer omdat het échte oplossingen voor bestaande problemen zijn. Want daar doen we het voor. We zijn een technische club mensen, maar redeneren altijd vanuit het perspectief van de gebruikers. Waar lopen zij tegen aan? Hoe kunnen we ze nog beter helpen?”

Dat doet Zomerdam altijd zelfstandig. “Ik zeg het vaker, maar blijf het zeggen: wij zijn geen doorgeefluik, maar een kennispartij die het hele proces in eigen hand heeft. Vraag het maar na bij onze klanten: dat biedt veel voordelen voor hen. Ze kunnen altijd bij ons terecht als ze vragen of specifieke wensen hebben. Als er maatwerk nodig is, dan leveren wij maatwerk. We zijn specialist in het combineren van allerlei soorten oplossingen. Deze nieuwe all-in-one oplossing voor productinspectie is daar een heel mooi voorbeeld van. Op die manier blijven we als bedrijf doorgroeien en zijn we klaar voor de toekomst.” 

Bron: Pakkracht

Minder fouten met ons nieuwe print- en etiketteersysteem

Ons nieuwe print- en etiketteersysteem is vanuit één pc te besturen en maakt hoge snelheden in combinatie met een zeer grote aanbrengnauwkeurigheid mogelijk. De kans op fouten is minimaal.

Zomerdam heeft een print- en etiketteersysteem geleverd met een centrale besturing vanuit één pc. Het systeem biedt veel voordelen, waaronder een flinke minimalisering van de foutkans.

Het nieuw geleverde print- en etiketteersysteem bevat onder andere een Hermes-printer van CAB die actueel zowel boven als onder print. Ook is er een actieve lusbesturing en wordt er gebruik gemaakt van de door Zomerdam zelf ontwikkelde etiketteertechniek. Dat zorgt ervoor dat de printsnelheid en de aanbrengsnelheid niet afhankelijk van elkaar zijn, wat hoge snelheden in combinatie met een zeer grote aanbrengnauwkeurigheid mogelijk maakt. De derde etiketteerkop is liggend en geneigd geplaatst, wat het aanbrengen van zijetiketten op verpakkingen met een conische vorm mogelijk maakt.

De bediening gebeurt centraal, via één touch-PC, op een eenvoudige en intuïtieve manier. Alle machine-instellingen, ook die voor de printers, zijn onder één artikelnummer opgeslagen. De kans op fouten is daardoor zo klein mogelijk gemaakt. Daarnaast is bij het ontwerp veel rekening gehouden met ergonomie en is de RVS-constructie vanzelfsprekend zeer hygiënisch.

Weer op de cover van Pakkracht

We stonden dit jaar weer op de cover van Pakkracht. Benieuwd naar het interview met Lute Aarsse over productinspectie?

Zomerdam stond dit najaar weer op de cover van het vakblad Pakkracht. Het interview met Lute Aarsse ging vooral over productinspectie. Onze nieuwe systemen voor metaaldetectie en röntgeninspectie kwamen daarin uitgebreid aan bod. Nog niet gelezen? Lees het verhaal onder de afbeeldingen.

   

Zomerdam: “Bij productinspectie staan naam en faam van klanten op het spel”

Zomerdam heeft een unieke positie in de Nederlandse markt van etiketteer- en inspectiesystemen. “Wij zijn geen doorgeefluik. We maken alles zelf en daar profiteert de klant in meerdere opzichten van”, vertelt directeur Lute Aarsse. Het bedrijf blijft ondertussen doorgaan met innoveren. De afgelopen maanden bracht het nieuwe systemen voor metaaldetectie en röntgeninspectie op de markt.

Vorig jaar spraken we met Lute Aarsse over twee innovatieve producten van zijn bedrijf: een uitprijzer en een controleweger. Toen verklapte hij dat er ook op het gebied van röntgeninspectie en metaaldetectie mooie dingen in de pijplijn zaten. Nu, een jaar verder, worden die oplossingen met succes opgeleverd.

Meerdere frequenties

“Ons nieuwe metaaldetectiesysteem is de afgelopen maanden aan de eerste klanten geleverd”, vertelt Aarsse. “Inspectiesystemen werken met frequenties. Voor een vochtig product heb je een andere frequentie nodig dan voor een droog product. De oplossingen die nu in de markt verkocht worden maken gebruik van één frequentie en zijn dus eigenlijk maar geschikt voor een select aantal producten. Onze nieuwe oplossing heeft standaard een aantal frequenties aan boord en het systeem kiest vervolgens zelf welke mix aan frequenties het beste resultaat geeft. Dat is uniek.”

Het nieuwe systeem wordt onder andere verkocht aan klanten in de vleesindustrie. “Vlees is natuurlijk een lastig product voor inspectie, zeker als je te maken hebt met zowel diepgevroren als vers vlees. Als je dan werkt met één frequentie kun je bij lange na niet zo nauwkeurig zijn als met onze nieuwe oplossing. Maar dat betekent niet dat het alleen voor de vleesindustrie geschikt is. Voor kaas, zuivel, brood… eigenlijk voor alle soorten levensmiddelen biedt dit grote voordelen.”

Enthousiast vervolgt Aarsse zijn verhaal. “Een klant van ons is onlangs overgestapt van onze vorige naar deze nieuwe oplossing. Binnen een half uur wilden ze niet anders meer, terwijl ze eigenlijk heel tevreden waren met wat ze hadden. Ze waren onder andere heel blij met de eenvoudige bediening, waardoor je vooraf geen hele boeken hoeft te lezen. Het nieuwe systeem is nauwkeuriger, eenvoudiger, compacter en ook nog eens voordeliger.” Zomerdam komt direct met een complete lijn op de markt. “Naast de bekende tunnel-detector zijn er ook vrije val- en pijplijn-systemen”, verduidelijkt Aarsse.

Discriminerend vermogen

Daarnaast heeft Zomerdam ook een nieuwe oplossing voor röntgeninspectie. Aarsse is al langer een fanatiek pleitbezorger van de mogelijkheden van röntgen. “Op termijn, als de prijs gaat zakken, gaat het traditionele detectie verdringen. Simpelweg omdat je er meer mee kan.”

De nieuwe oplossing van Zomerdam is daar een voorbeeld van. De software, mede mogelijk gemaakt door Sapphire, is volledig in het Nederlands, zowel de bediening als de handleiding. “Belangrijk is dat de software zich al vele jaren heeft bewezen”, voegt Aarsse toe. “Daarnaast wordt het hele product door ons gemaakt, dus kunnen we het ook aanpassen aan de specifieke wensen van de klant. De oplossing in zijn geheel is erg nauwkeurig met een enorm groot discriminerend vermogen. Het sterke punt van röntgen is dat het gevoeliger is dan metaaldetectie. Niet alleen metaal maar ook andere verontreinigingen met een onderscheidende dichtheid, zoals bijvoorbeeld bot, stenen of glas, haal je eruit. Een ander voordeel van röntgen is dat je ook verpakkingen waarin aluminium gebruikt wordt kunt scannen. Of zelfs een conservenblik. En je kunt er ook andere dingen mee doen dan detectie. Denk aan compleetheidscontrole. Zitten er wel vijf gehakballetjes in een bakje? Ook deze oplossing draait inmiddels in de praktijk, naar grote tevredenheid van de klanten.”

Er is nog iets bijzonders aan de oplossing, legt Aarsse uit. “Veel bestaande systemen maken gebruik van een röntgenbuis. Die heeft, in combinatie met een hoogfrequent-generator, een beperkte levensduur, terwijl vervanging heel duur is. Wij werken met een oliegekoelde tank, en daarvan is de levensduur bijna onbeperkt. Dat is puur kwaliteit. Ondanks dat we qua kwaliteit geen enkele concessie hebben gedaan, is deze oplossing in zijn geheel toch relatief gunstig geprijsd. Dat komt omdat wij hem zelf maken. Daardoor valt er een schakel weg en dat merk je aan de prijs.”

Volgende stap

Met dit soort oplossingen is Zomerdam zonder enige twijfel klaar voor de toekomst. Maar op zijn lauweren rusten Aarsse en zijn collega’s nooit. Ze kijken alweer vooruit. “We zijn onder andere bezig met de combinatie van röntgeninspectie met een controleweger. Dat is de volgende stap, omdat je dan echt productinspectie in zijn geheel aanbiedt. En het is een uitkomst voor bedrijven die kampen met een gebrek aan ruimte. In de loop van dit jaar komen we hiermee op de markt.”

Aarsse benadrukt het belang van productinspectie: “Wij staan er altijd bij stil dat het gaat om de goede naam en faam van onze klanten. Een naam afbreken heb je zo gedaan, maar hem weer opbouwen kost enorm veel tijd. Het voorkomen dat een product met vervuiling de deur uitgaat, met een eventuele terughaalactie tot gevolg: dat is waar het bij productinspectie om draait!”

Kennis in huis

Ook daarvoor geldt dat Zomerdam de oplossing zelf maakt. Dat is volgens Aarsse de belangrijkste unieke eigenschap van het bedrijf. “Wij zijn geen doorgeefluik en daar zitten veel voordelen aan. Je hebt daardoor als klant te maken met één bedrijf dat alle kennis in huis heeft. Een gemiddelde röntgenleverancier weet nauwelijks iets van röntgen. Dat is een wezenlijk verschil met ons. Een ander voordeel is dat wij altijd een oplossing op maat kunnen leveren. Bijvoorbeeld oplossingen die meerdere functies in één compact systeem combineren. Denk bijvoorbeeld aan metaaldetectie, röntgeninspectie, controlewegen, etiketteren, print en apply, inspectie van barcodes en de aanwezigheid van een etiket. Maar als de klant ‘standaard’ wil, is dat ook heel goed mogelijk. We doen het allebei met evenveel passie.”

Zomerdam is een club met techniekliefhebbers. “Maar de kern is wel dat wij systemen leveren waar de klant om vraagt en niet omdat onze techneuten ze leuk vinden om te bouwen”, besluit Aarsse zijn verhaal. “Op die manier zijn we succesvol geworden en op die manier gaan we ook de toekomst in.”

(Bron: Pakkracht september 2018)

Nieuw uitprijssysteem maakt gebruik van Windows

Een nieuw uitprijssysteem combineert ongeveer alles waar Zomerdam voor staat.

Zomerdam komt met een vernieuwend uitprijssysteem op de markt. De uitprijzer is in een aantal opzichten uniek, onder andere omdat hij gebruik maakt van Windows voor het artikelbeheer en het beheren en opmaken van etiketten. Dat laatste kan met onder andere BarTender en Nicelabel.

Bij het ontwerpen speelden veel criteria een rol. De oplossing die er nu staat is modern, eenvoudige te koppelen, eenvoudig te bedienen, functioneel, snel en nauwkeurig, vergt nauwelijks onderhoud en is bovendien zeer betaalbaar. De uitprijzer kan boven- en onder etiketteren, de koppen zijn draaibaar en/of in hoogte verstelbaar en er zijn diverse controles.

Zoals altijd doet Zomerdam zijn best om de gebruiker minder afhankelijk te maken van de leverancier. Waar mogelijk zet Zomerdam vrij in de markt verkrijgbare componenten in. De oplossing maakt gebruik van Windows, wat onder andere de mogelijkheid geeft om etiketten op te maken en te beheren met BarTender en Nicelabel. Ook de complete printers zijn vrij in de markt verkrijgbaar.

Oplossing voor het rondom etiketteren van lastige spuitgietproducten

Lastige spuitgietproducten kunnen nu van twee na elkaar komende etiketten worden voorzien.

Het is vaak een grote uitdaging, maar het kan nu met een nieuwe oplossing van Zomerdam: een lastig spuitgietproduct van twee na elkaar komende etiketten voorzien op de ongelijkmatige radius van het product.

Zoals eigenlijk altijd bij Zomerdam, is de oplossing op het oog eenvoudiger dan je misschien zou verwachten. Het systeem is van twee kanten bedienbaar en wisselen naar een ander product is simpel. De constructie is bijzonder degelijk en ook de repeterende aanbrengnauwkeurigheid is van een hoog niveau. Door de eenvoudige bediening is het systeem bovendien erg gebruiksvriendelijk.

       

Niet op de Empack, wel volop bezig met innovatie

Volgende week is de Empack. Zonder ons. We leggen graag uit waarom.

In Utrecht vindt van 10 tot en met 12 april de Empack weer plaats. Vanaf de allereerste editie in het Autotron was Zomerdam van de partij. Maar dit jaar niet. Dat betekent zeker niet dat het stil is in het Brabantse Velp. Integendeel! We zijn volop bezig met innovatieve oplossingen.

We staan aan de vooravond van twee grote ontwikkelingen, beiden op het gebied van productinspectie. Deze editie van de Empack komt daar net te vroeg voor en we hebben gekozen om ons nu te richten op deze ontwikkelingen. Hoewel we jarenlang met veel plezier op de Empack hebben gestaan, sloeg de balans voor ons nu door richting ‘niet doen’. Volgend jaar maken we een nieuwe keuze.

Bij ons in het Brabantse Velp kunnen we nog steeds demonstraties en producttests verzorgen, veel beter zelfs dan op een drukke beursvloer. En veel uitgebreider: van uitprijssystemen; via etiketteren en controlewegen tot metaaldetectie en röntgeninspectie.

Maar uiteraard wensen we iedereen die wel naar de Empack gaat veel succes.

Zomerdam legt de lat in 2018 nog hoger. Samen met jou?

We willen ons team versterken en zijn daarom op zoek naar ambitieuze mensen voor drie verschillende functies.

We kijken met Zomerdam, specialist in etiketteren, controlewegen, uitprijzen en detecteren, terug op een uitstekend 2017. Een jaar van beweging, waarin we meerdere nieuwe en innovatieve producten op de markt hebben gebracht. In 2018 gaan we absoluut op dezelfde voet verder. En misschien wel met jou erbij. Want om onze ambities te verwezenlijken willen we ons team versterken. Pas jij bij één van deze drie profielen? Dan komen we graag met je in contact.

Mechanisch engineer (fulltime)

Met jouw kennis van 3D-engineering (bij voorkeur Inventor) gekoppeld aan MBO-denkniveau kun je de geestelijk vader van onze nieuwste systemen worden.

Elektrisch engineer (fulltime)

Kennis van en ervaring met PLC- en PC-besturingen zijn noodzakelijk om onze nieuwe systemen te laten doen waarvoor ze werden ontwikkeld. Een schitterende uitdaging voor iemand op MBO-niveau.

Verkoper (fulltime)

Je hebt HBO-denkniveau en ervaring in onze branche. Je snapt onmiddellijk wat het systeem doet dat je in de afbeelding ziet. Drie keer ja? Dan zoeken we jou!

Over ons

We werken met een relatief klein team, met alleen maar technici. Het is daarom cruciaal dat je zelfstandig kunt werken. We zoeken een teamplayer met een creatieve geest die net zo ambitieus is als dat wij zijn. Ons kantoor is een eigentijds pand met de modernste hulpmiddelen, dat staat op een campus-achtig industrieterrein. Je bent gegarandeerd van een uitdagende baan met flexibiliteit en vrijheid.

Heb je belangstelling of wil je meer informatie? Mail naar info@zomerdam.nl

Actueel geprinte etiketten op lege zakken

Op een eenvoudige manier twee acuteel geprinte etiketten aanbrengen op lege zakken van verschillende formaten en materialen: Zomerdam maakt het mogelijk met een verrassend compact systeem.

Zomerdam lanceert een nieuw compact en flexibel etiketteerstation dat twee actueel geprinte etiketten op lege zakken kan plaatsen. Dat werkt eenvoudig: door een stapel niet-geëtiketteerde zakken aan één kant van het systeem neer te leggen. Nadat de etiketten zijn aangebracht stapelen de zakken zich aan de andere zijde weer op.

De oplossing is geschikt voor zakken van allerlei afmetingen en verschillende materialen. Het kan twee etiketten plaatsen: één van A4-formaat en een kleinere. Beide etiketten worden actueel geprint en het is op eenvoudige wijze mogelijk om op elk etiket een unieke bedrukking aan te brengen. Mede doordat beide printers gespiegeld van elkaar printen, is het Zomerdam gelukt om een zeer compact systeem te ontwikkelen.

“De oplossing is bijzonder simpel in gebruik”, legt Zomerdam-directeur Lute Aarsse uit. “Je legt een stapel zakken aan de ene kant en nadat ze zijn bedrukt liggen ze aan de andere kant klaar. Dit systeem kan gewoon buiten productietijd functioneren. En het voelt zich ook goed thuis in een stoffige werkomgeving.”

Snel en effectief systeem voor boven- en onder-etiketteren

Zomerdam lanceerde dit jaar al diverse oplossingen. Nu heeft nieuw een systeem voor boven- en onder-etiketteren.

Zomerdam komt met een nieuw systeem voor boven- en onder-etiketteren. Directeur Lute Aarsse noemt het ‘een systeem zonder poespas dat effectief, snel en betaalbaar is.’

Het systeem voorziet producten van een etiket op de boven- en de onderzijde. Het boven-etiket is voorbedrukt en het onder-etiket wordt inline geprint met de Hermes-printer van CAB. Door de slimme, actieve lusbesturing zijn hoge snelheden mogelijk. Dankzij de etiketteerkop is het systeem niet alleen snel maar ook eenvoudig, en heeft het een hoge repeterende aanbrengnauwkeurigheid.

Combineren
Zomerdam kan de oplossing losstaand leveren, maar ook combineren met bijvoorbeeld een weegsysteem en een inspectiesysteem.

En natuurlijk is ook dit nieuwe systeem ‘Made in Holland’.

Oplossing voor het etiketteren van emmers

Het etiketteren van emmers is niet altijd simpel. Soms zijn ze wel en soms zijn ze niet conisch. Zomerdam heeft daarvoor nu een oplossing.

Het lijkt misschien simpel, maar het etiketteren van emmers is vaak moeilijker dan je zou denken. Zeker als je wilt dat het eenvoudig, repeterend en nauwkeurig gebeurt. En dat willen we bij Zomerdam.

(lees verder onder de afbeelding)

Het lastige van emmers is dat ze soms wel en soms niet conisch zijn, oftewel met een geleidelijk toenemende diameter. De mate van coniciteit moet eenvoudig door een operator ingesteld kunnen worden. Dat geldt ook voor de aanbrenghoogte van het etiket.

En dat kan! Want ook hiervoor heeft Zomerdam nu een oplossing. Het systeem is eenvoudig bedienbaar, bijzonder flexibel, zeer hygiënisch en grotendeels in RVS gebouwd. Het spreekt voor zich dat ook bij deze oplossing printers kunnen worden geïntegreerd. Neem voor meer informatie contact met ons op.

 

 

 

 

 

< Op een eenvoudige manier kan het systeem in verschillende standen worden ingesteld.

Op de cover van Pakkracht

Op de cover van Pakkracht staat deze maand een vrolijke Lute Aarsse. Daar heeft de directeur van Zomerdam ook alle reden toe, zo legt hij uit in een interview met het vakblad.

Met trots kunnen we zeggen dat in de nieuwe editie van Pakkracht, toonaangevend vakblad voor de verpakkingsindustrie, Zomerdam op de cover staat. In het magazine zelf staat bovendien een uitgebreid interview met directeur Lute Aarsse. Daarin legt hij uit over de twee innovatieve lanceringen: de controleweger en het uitprijssysteem. Ook vertelt hij over de visie van Zomerdam en kijkt hij voorzichtig naar de toekomst.

Lees onder de foto het hele verhaal. Of bekijk hier de pdf.

Technische pioniers van Zomerdam doen ook ‘standaard’

In ruim twintig jaar sinds de oprichting van Zomerdam heeft directeur Lute Aarsse al veel meegemaakt. Maar dit zijn ook voor hem bijzondere tijden. Het gaat erg goed met het bedrijf uit het Brabantse Velp en dat komt mede door twee zeer vernieuwende oplossingen.

Aarsse is een enthousiaste man, maar tegelijkertijd ook nuchter en eerlijk. Als de directeur van Zomerdam de woorden ‘innovatief’ en ‘revolutionair’ gebruikt, dan is daar een reden voor. Neem bijvoorbeeld de controleweger die zijn bedrijf een paar maanden geleden lanceerde. Doordat de traditionele toevoer-, weeg- en afvoerband zijn gecombineerd tot één band lijkt het systeem in niets op wat er tot kort geleden in de markt verkrijgbaar was.

Lange route

De controleweger biedt bovendien IP69-bescherming en kan dus met een hogedrukspuit worden schoongemaakt. Aarsse: “Onder andere in de levensmiddelenindustrie, maar zeker ook in andere branches, is er veel behoefte aan zo’n oplossing. Er zijn natuurlijk meerdere IP69-controlewegers op de markt, maar dat zijn reguliere systemen die vochtdicht zijn gemaakt. Ze hebben daardoor een groot formaat en de prijs ervan loopt enorm op. Wij hebben nu gekozen voor een heel andere manier van ontwerpen waarbij, hoe gek het misschien ook klinkt, gebruik wordt gemaakt van een aangedreven weegband, zonder aandrijving. De oplossing is niet alleen veel kleiner maar ook duidelijk voordeliger. Daarnaast is ie snel en zeer nauwkeurig.”

Aarsse heeft met zijn team jarenlang het hoofd gebroken over een oplossing als deze. “Hier is een lange route aan vooraf gegaan. Maar dit zijn wel prachtige trajecten waar ik veel plezier aan beleef. De complete engineering en productie hebben we in eigen hand en juist dat maakt het zo mooi. Zeker als er uiteindelijk iets uitkomt waarmee we een antwoord hebben op een sterke behoefte in de markt.”

Niet aan de ketting

Daarnaast is er een nieuw uitprijssysteem. Daarbij valt vooral op hoeveel waarde Zomerdam hecht aan flexibiliteit voor haar klanten. “Wij vinden dat het niet meer van deze tijd is dat een klant afhankelijk is van de leverancier.”

De uitprijzer maakt gebruik van Windows-software en het artikelbeheer kan op verschillende manieren, waaronder in Excel, worden aangeleverd. De labelopmaak wordt verzorgd door vrij in de markt verkrijgbare opmaaksoftware en ook voor de printers en printonderdelen hoe je niet per se bij Zomerdam zelf te zijn. “Of we onszelf daarmee niet in de vingers snijden? Ik vind van niet. Er wordt altijd gepraat over klantvriendelijkheid. Wij praten niet maar doen! Uiteindelijk geloof ik er niet in dat wij erbij zijn gebaat om klanten aan een ketting te leggen. Onze visie houdt ons heel scherp om klanten altijd goed te helpen. Als wij goed presteren blijven ze terugkomen, dat heb ik de afgelopen twintig jaar wel gemerkt. Het zegt genoeg dat we met bijna al onze klanten van het eerste uur nog steeds zaken doen.”

Naast het printen en aanbrengen van etiketten, al of niet met gewichtsinformatie, moeten de acties ook gecontroleerd kunnen worden. Is de barcode goed geprint en klopt de inhoud? Is het etiket goed aangebracht? Klopt de voorbedrukking van de verpakking met de PLU-gegevens? Aarsse: “Ook daarin zijn we klant-specifiek. Simpelweg omdat elke klant uniek is.”

Veel vraag

Er is veel vraag naar zowel de controleweger als de uitprijzer en Zomerdam heeft in korte tijd al meerdere oplossingen geleverd. “Kort geleden had ik een leuk gesprek met een klant die de controleweger in wilde zetten in een combinatie waarvan wij in eerst instantie allemaal dachten ‘Dat kan helemaal niet’. Maar toen we er dieper over na gingen denken vonden we toch een manier om het wel voor elkaar te krijgen. Dat is wel tekenend voor hoe wij te werk gaan. We zeggen nooit ‘nee’ en zijn dol op een technische uitdaging.”

Ook standaard

Aarsse wil wel benadrukken dat Zomerdam niet alleen maar complex maatwerk levert. “Ondanks het feit dat we graag moeilijke projecten doen en we er een kick van krijgen om onszelf op technisch vlak te bewijzen, voelen wij ons absoluut niet te goed voor de meer eenvoudige en relatief voordelige standaardoplossingen. Je kunt ons altijd bellen voor een transportband met een etiketteerkop, om een voorbeeld te noemen. Daar liggen onze roots en dat doen we nog steeds vaak en goed.”

Röntgeninspectie

Aarsse is een echte ondernemer en hij kijkt dus ook verder dan de dag van vandaag. Hij gelooft bijvoorbeeld heilig in een mooie toekomst voor röntgeninspectie. Met grote passie vertelt hij erover. “De vraag ernaar is nu nog niet zo heel groot, maar ooit breekt het helemaal door. Ik heb gezien wat er allemaal mee mogelijk is en daarvan is mijn mond echt open gevallen. Het gaat metaaldetectie ooit voor een groot deel vervangen. Dat metalen, maar ook andere verdichtingen zoals botresten, met een bizarre nauwkeurigheid gevonden kunnen worden is al bekend. Maar naast harde botfragmenten zijn we in staat om ook kleine graten te detecteren. En je kunt daarnaast zoveel meer met het beeld dat toch al gemaakt is. Denk aan controles op compleetheid, vorm of de aanwezigheid van onderdelen. Ook een akelig nauwkeurige bepaling van het gewicht is mogelijk. En zelfs vet-analyse van vlees.”

Zomerdam levert nu al röntgeninspectiesystemen. “Maar we zijn bezig met allerlei ontwikkelingen op dat vlak. We willen een interessant geprijsd instapmodel leveren en daarnaast ook de combinatie met een controleweger mogelijk maken. En als ik het heb over combineren, dan bedoel ik dat er één centraal besturingssysteem moet zijn. Ook daarin willen we, door vernieuwend te zijn, het leven van onze klanten makkelijker maken.”

Bron: Pakkracht

Wegen, printen en aanbrengen bij hoge capaciteit

Speciaal voor verpakkingslijnen met een hoge capaciteit heeft Zomerdam een zogeheten print&apply-systeem met een controleweger in huis.

nieuwsitem 22a

Zomerdam heeft sinds kort een compact, flexibel, snel en zeer effectief print&apply-systeem met een controleweger in huis. Dat is met name bedoeld voor verpakkingslijnen met een hoge capaciteit waarbij per batch gewerkt wordt. Na het controlewegen volgt het printen en aanbrengen van een etiket op zowel de boven- als de onderkant van de verpakkingen.nieuwsitem 22b

Via een parallellogram-invoergeleiding worden de producten gewogen en verder getransporteerd naar de etiketteerband. Hier worden de etiketten geprint en aangebracht met behulp van een actueel printsysteem, waarbij er zich geen geprinte etiketten in een buffer bevinden.

De bovenkop is motorisch in hoogte verstelbaar en eenvoudig in dwarspositie te verstellen. Dat gebeurt met een roll-on geleiding met liniaal. De onderkop kan voor een rolwissel naar buiten worden geschoven totdat deze helemaal naast de band komt te staan. Bij een onjuist gewicht wordt er niet geëtiketteerd.

Uiteraard is ook dit systeem ‘Made in Holland’.

Een sluitzegel op lastige bakjes

Het aanbrengen van een sluitzegel kan een grote uitdaging zijn, bijvoorbeeld bij saladebakjes die geen enkel recht vlak hebben. Zomerdam heeft daarvoor een op maat gemaakt systeem in huis. 

Zomerdam heeft een systeem in het assortiment dat sluitzegels aanbrengt op lastige bakjes. De oplossing is door het bedrijf zelf ontworpen en ontwikkeld.

Het etiketteersysteem is opgebouwd uit RVS-profielen en is voorzien van een controle op etiketaanwezigheid met uitworp en opvang. De bediening gaat via een touch panel PC. Door middel van een doseerstopper worden de producten op de juiste steekmaat gezet. Een speciaal ontwikkeld uitricht-systeem positioneert de saladebakjes zuiver recht op de transportband.

Met een brede boven-etiketteerkop worden de sluitzegels aangebracht en een onder-etiketteerkop verzorgt de onder-etiketten. Het boven-etiket wordt met een bijzonder aandrukmechanisme op beide zijden van de bakjes aangedrukt.

Het systeem verzekert een optimale presentatie van uw producten én zorgt voor voedselveiligheid bij 120 stuks per minuut. Compact, clean, hygiënisch en effectief. En uiteraard is ook dit systeem volledig 'Made in Holland!'

Zomerdam speelt al in op nieuwe röntgen-wetgeving

Vanaf februari 2018 zijn er nieuwe regels van kracht voor stralingsbescherming bij röntgeninspectie-systemen. Zomerdam speelt hier, nog voordat de regels gaan gelden, alvast op in.

In februari 2018 wordt in Nederland op het gebied van stralingsbescherming een norm actief die ook rekening houdt met Europese richtlijnen. Het uiteindelijke doel van de strengere regels is om werknemers, patiënten en de bevolking in het algemeen beter te beschermen tegen de gevolgen van ioniserende straling, zoals röngenstraling.

Zomerdam zou Zomerdam niet zijn als het hierin niet voorop zou willen lopen. Nog voordat de regels van kracht worden is het bedrijf al gestart met het volgen van trainingen. Intern wordt al gesproken over het ‘X-ray team’. Dat team heeft de ‘basistraining röntgenstraling’ inmiddels succesvol - met een certificaat als bewijs - afgerond.

Foto certficaat

Etiketteersysteem voor ronde bakjes

Schaaltjes en bakjes hebben niet allemaal uitsluitend rechte vlakken. Zomerdam heeft daarom ook een etiketteersysteem in huis dat kan printen en etiketteren op de boven- en onderkant van ronde schaaltjes.

Zomerdam heeft een zeer geavanceerd etiketteersysteem in huis dat kan printen en etiketteren op de bovenzijde en onderkant van ronde schaaltjes. Dat systeem is ontwikkeld in opdracht van een bekende producent van salades en sauzen.

nieuwsitem 8 bHet printen en etiketteren gebeurt zowel in non-stop modus (in redundantie: automatische overgang naar het andere etiketteersysteem), om-en-om met printers en door het wisselen van rol buiten productietijd. Daarnaast is het etiketteersysteem uitgerust met een controle op de aanwezigheid van een etiket, met een automatische uitworp- en opvangbak. Deze geavanceerde oplossing is natuurlijk, zoals alle producten van Zomerdam, ‘made in Holland’.

nieuwsitem 8 aDit etiketteersysteem bestaat uit twee boven- en twee onder-etiketteerkoppen, elk met een voorgeschakelde printer met een speciale lusbesturing. Deze vier etiketteerkoppen kunnen tijdens de productie zo geplaatst worden dat bij een rolwissel de productie niet wordt gestoord.

Ook heeft dit innovatieve systeem twee beproefde ‘dwars-overgangen’, waartussen het onderetiket op de bodem van de producten wordt aangebracht.

Er wordt gebruik gemaakt van een touch panel PC van waaruit alle etiketteerkoppen en alle printers worden aangestuurd: zowel qua data als qua opmaak. Dit zorgt voor eenvoud van de bediening en hiermee worden fouten zo goed als uitgesloten. Het complete systeem kan op afstand bediend worden.

Metaaldetectie en controleweger conform Britse COP in combisysteem

De Engelse COP-eisen zijn streng. Zomerdam heeft een combisysteem met metaaldetectie en een controleweger dat aan die eisen voldoet.

Zomerdam heeft een combisysteem van een metaaldetectie met controleweger ontwikkeld conform de COP-eisen van Engelse retailers. 

De metaaldetector wordt gevolgd door een uitwerper met RVS opvangbak. De controleweger kan uitgerust worden met E-merkregistratie software en eveneens een uitwerper met RVS opvangbak. Het gehele systeem heeft diverse bewakingen rondom het uitwerpen en producttransport, zodat dit systeem ook aan de strenge Engelse COP-eisen voldoet.

Omdat met dit systeem ook lichtere producten verwerkt kunnen worden, weegt het zeer exact en accuraat, per 0,5 gram. Om deze reden is er ook een lange en eenvoudig afneembare beschermkap boven de weegband aanwezig.

Het geheel is opgebouwd uit dikwandige RVS buizen, dus zeer eenvoudig schoon te houden en uiterst hygiënisch.

Zo’n compleet systeem kost uiteraard minder dan de optelsom van de losse componenten en nog belangrijker: het bespaart u kostbare productieruimte. En ook voor dit systeem geldt: 'Made in Holland'!

Innovatieve compacte IP69-controleweger

Vooral in de levensmiddelenindustrie is al jarenlang veel behoefte aan controlewegers die IP69-bescherming bieden en daarnaast ook compact en betaalbaar zijn. Zomerdam komt nu met een zeer innovatieve oplossing.

ControlewegerDe Nederlandse fabrikant Zomerdam presenteerde tijdens de vakbeurs Empack een nieuwe en zeer innovatieve controleweger. Het systeem is vele malen compacter dan bestaande oplossingen en biedt daarnaast IP69-bescherming, zonder dat er concessies worden gedaan aan snelheid, nauwkeurigheid en prijs.

In de nieuwe controleweger zijn de traditionele toevoer-, weeg- en afvoerband gecombineerd tot één band, wat er onder andere voor zorgt dat het systeem ongeveer drie keer zo weinig ruimte in beslag neemt als traditionele controlewegers.

IP69

De controleweger van Zomerdam biedt IP69-bescherming en kan dus met een hogedrukspuit worden schoongemaakt. Vooral in de levensmiddelenindustrie is al jarenlang veel behoefte aan controlewegers die IP69-bescherming bieden en daarnaast ook compact en betaalbaar zijn. De traditionele IP69-controlewegers zijn reguliere systemen die vochtdicht zijn gemaakt, waardoor het grote en dure systemen worden. De nieuwe oplossing van Zomerdam is op een heel andere manier ontworpen en kan daardoor qua prijs concurreren met reguliere controlewegers zonder IP69-bescherming.

Lute Aarsse, de directeur van Zomerdam, wil niet te veel kwijt over de onderliggende innovatieve techniek. “Maar het komt erop neer, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, dat we gebruik maken van een aangedreven weegband, zonder aandrijving. Het is iets waarover wij jarenlang ons hoofd hebben gebroken. Ik ben er erg trots op dat we nu deze unieke oplossing kunnen presenteren.”

Snel en nauwkeurig

Het nieuwe systeem is, met minimaal 120 producten per minuut, ook nog eens snel. En de nauwkeurigheid is beter dan die van huidige controlewegers. De oplossing bevat bovendien een tendensregeling en is geschikt voor E-merkregistratie.

Aarsse: “Dat deze controleweger IP69-bescherming biedt maakt hem heel interessant voor de levensmiddelenindustrie. Vanuit die branche merken we nu al veel belangstelling. Maar er zitten veel meer voordelen aan. Daardoor past hij ook uitstekend in branches waar hij niet hoeft te worden afgespoten.”

Nieuw flexibel uitprijssysteem Zomerdam

Zomerdam brengt een nieuw uitprijssysteem op de markt. Het systeem valt vooral op door de ongekende vrijheid die het aan gebruikers geeft.

De Nederlandse fabrikant Zomerdam brengt een nieuw uitprijssysteem op de markt. De oplossing is eenvoudig in gebruik en minimaliseert de kans op fouten. Het systeem valt vooral op door de ongekende vrijheid die het aan gebruikers geeft.

Uitprijsmachine2

“Wij geloven in flexibiliteit voor onze klanten. Die visie loopt als een rode draad door al onze oplossingen”, zegt Lute Aarsse, directeur van Zomerdam. “Wij vinden dat het niet meer van deze tijd is dat een klant compleet afhankelijk is van een leverancier.”

Eenvoudig en intuïtief

Het besturingssysteem op de machine is een embedded versie van Windows. De software is eenvoudig en intuïtief in gebruik. Er kunnen verschillende gebruikersniveaus gedefinieerd worden. Op die manier kan een bepaalde functionaliteit afgeschermd worden voor operators zodat zij niet per ongeluk belangrijke instellingen kunnen veranderen. Dat minimaliseert de kans op fouten.

Het artikelbeheer kan op verschillende manieren worden aangeleverd, waaronder in Microsoft Excel. Ook de managementinformatie die als output uit het systeem komt kan in Excel worden weergegeven. De systemen communiceren zonder problemen met een Microsoft Acces database (SQL Express).

De labelopmaak wordt verzorgd door vrij in de markt verkrijgbare opmaaksoftware, zoals het bekende Bartender of NiceLabel. Etiketten kunnen worden opgemaakt via een touchpanel op het uitprijssysteem zelf, maar ook op een pc of laptop op een andere locatie. Het systeem hoeft niet te worden stilgezet om etiketten op te maken. “Er wordt veel gesproken over ingredi

ëntendeclaraties en de juiste notatie van aanwezige allergenen. Wij praten niet, wij doen! Simpel, eenvoudig en vooral betrouwbaar voor onze klanten”, zegt Aarsse.

Printen

Ook op het gebied van de hardware geeft het nieuwe systeem van Zomerdam gebruikers veel vrijheid. Er wordt gebruik gemaakt van printers van het merk CAB die vrij in de markt verkrijgbaar zijn. Daardoor zijn klanten bij de aanschaf van een nieuwe printer of printeronderdelen niet afhankelijk van Zomerdam.

Etiketten kunnen geprint worden met een printbreedte van 4 of 6 inch en met een resolutie van 200, 300 of 600 dpi. Dat kan met en zonder printlint. Uniek is ook de zeer hygiënische constructie op basis van RVS-buisprofielen. De nauwkeurige blaaskop is in twee seconden aan te passen naar een ander etiketformaat met behulp van een uniek flexibel sjabloon. Het onder-etiket wordt repeterend nauwkeurig en zeker aangebracht door het geavanceerde onderdrukbandje. Het uitprijssysteem kan net zo veel printers aansturen als Windows toelaat.

De uitprijsweger kan ook als controle-weger of E-merk-weger fungeren. Het is mogelijk om de oplossing uit te breiden met metaaldetectiesystemen en etiketteersystemen. Aarsse: “Geen enkele oplossing die wij leveren is hetzelfde. Wij denken altijd mee met specifieke vragen van de klant.” Het systeem is vanaf april verkrijgbaar.

Vacature allround servicemonteur

We hebben een vacature! We zijn op zoek naar een allround servicemonteur.

Wij zijn op zoek naar een allround servicemonteur. Je zult je gaan bezighouden met serviceverlening; storing-zoeken; uitleveren en instrueren van gebruikers. Daarnaast speel je een actieve rol tijdens de eindmontage van de systemen; incl. het (mede) ontwerpen van besturings-kasten en machinebesturingen.

Onderdeel van deze functie is het jezelf en de onderneming op een juiste en correcte manier aan klanten presenteren. Je signaleert ontwikkelingen in de markt en bij klanten. De standplaats is Velp, gemeente Grave.

Ben jij iemand die:
· Als team-player onze producten naar een (nog) hoger plan kan tillen?
· Zichzelf kent als een ondernemende, creatieve en zelfstandig opererende technicus.
· Beschikt over een ruim MBO werk- en denkniveau en heb je een technische achtergrond waardoor je je thuis voelt in de wereld van machine- en apparatenbouw en industriële processing.
· Begrijpt dat enige kennis van PLC’s; PC’s; aandrijftechniek; pneumatiek; sensoriek; etc. noodzakelijk is.
· Bij voorkeur ervaring heeft met weeg- en identificatie-systemen.

Voldoe je aan bovenstaande eisen en heb je een brede kennis en ervaring, dan zien we graag je reactie tegemoet. Reageren op deze vacature kan via info@zomerdam.nl

Metaaldetector voor kratten en dozen

Ook voor grote producten zoals kratten en dozen biedt Zomerdam een metaaldetector.

nieuwsitem 23bOok voor grote producten zoals kratten en dozen biedt Zomerdam een metaaldetector. Zo waakt u over de kwaliteit van al uw producten. Hiermee minimaliseert u recall-acties en claims en bewaakt u uw kostbare naam en reputatie. Uiteraard geldt voor dit systeem: ‘made in Holland’!

Dit metaaldetectiesysteem is geschikt voor CBL-fust. Het is degelijk gebouwd in RVS met een schalmenketting transportsysteem. Degelijkheid en levensduur zijn bij dit systeem belangrijker dan de capaciteit.

Bij een gevonden verontreiniging stopt de transportband en wordt een van de vier kleuren van de alarmzuil actief. Met een andere kleur wordt bijvoorbeeld aangegeven dat het systeem gekalibreerd moet worden.

Uitwerpsystemen op basis van pushers of bijvoorbeeld terugtrekbanden zijn natuurlijk mogelijk.

nieuwsitem 23a

Compact, clean, hygiënisch en effectief.

Nieuwe samenwerking in België

In het Belgische Solidan heeft Zomerdam Produktidentificatie B.V. een nieuwe samenwerkingspartner gevonden.

In het Belgische Solidan heeft Zomerdam Produktidentificatie B.V. een nieuwe samenwerkingspartner gevonden. Vanaf heden zal Solidan de verschillende systemen van Zomerdam in België verdelen.

Solidan specialiseert zich op oplossingen op het gebied van etiketteren en etiketteersystemen. Het productgamma van Zomerdam biedt hierbij een volledige en uitstekende aanvulling. Zowel Zomerdam als Solidan kijken uit naar een hechte samenwerking om ‘made in Holland’ ook in België aan te bieden. 

Zie voor meer informatie: http://solidan.be/

20160804 SOLIDAN LOGO FC

logo zomerdam

 

Wegen en print&apply

Voor verpakkingslijnen met een hoge capaciteit waarbij batch-gewijs gewerkt wordt, heeft Zomerdam een print&apply-systeem ontwikkeld met een controleweger.

nieuwsitem 22aVoor verpakkingslijnen met een hoge capaciteit waarbij batch-gewijs gewerkt wordt, heeft Zomerdam een print&apply-systeem ontwikkeld met een controleweger. Na het controlewegen volgt een print&apply voor zowel de boven- als onderkant van de verpakkingen.

Via een parallellogram invoergeleiding worden de producten gewogen en verder getransporteerd naar de etiketteerband. Hier worden etiketten geprint en aangebracht met behulp van een actueel printsysteem, waarbij zich geen geprinte etiketten in een buffer bevinden.

De bovenkop is motorisch in hoogte verstelbaar en eenvoudig in dwarspositie te verstellen, door middel van een roll-on geleiding met liniaal. De onderkop kan voor een rolwissel naar buiten worden geschoven totdat deze helemaal naast de band komt te staan.

nieuwsitem 22b

Bij een onjuist gewicht wordt er niet geëtiketteerd. Dit print&apply-systeem is compact, flexibel en zeer snel en effectief. Uiteraard is ook dit systeem ‘Made in Holland’.

Wegen, printen en etiketteren in alle richtingen

Er zijn productielijnen waarbij batch-gewijs gewerkt wordt, hierbij wordt het gewicht wel gecontroleerd maar wordt er verder op basis van vast gewicht gewerkt.

nieuwsitem 20aEr zijn productielijnen waarbij batch-gewijs gewerkt wordt, hierbij wordt het gewicht wel gecontroleerd maar wordt er verder op basis van vast gewicht gewerkt. Voor deze verpakkingslijnen met een erg hoge capaciteit heeft Zomerdam een printsysteem ontwikkeld, waarbij de printer altijd kan printen en nooit op een product hoeft te wachten. Het aanbrengen van het etiket gebeurt met de bekende Zomerdam-blaaskop, zodat het mogelijk wordt de applicator 90 graden te draaien. Natuurlijk geldt ook voor dit complete systeem: “made in Holland”.

De bekende Zomerdam controleweger kan ook lange verpakkingen met hoge snelheid (bijvoorbeeld 150/min) verwerken. Het etiketteersysteem bestaat uit een table-top printer waarbij u bepaalt welke printer dit moet zijn: voor het systeem maakt dat niet uit. Deze printer print in een lus waarna de Zomerdam-etiketteerkop de etiketten aan de blaaskop aanbiedt. Deze blaaskop is razendsnel en kan grote afstanden overbruggen. Bij een onjuist productgewicht wordt simpelweg niet geëtiketteerd.

Wanneer de etiketten door uw klant zelf aangeleverd worden, kunnen er problemen ontstaan vanwege de juiste wikkeling. Dit complete systeem van Zomerdam vangt dat probleem op: het geheel van printer, etiketteerkop en blaaskop is zowel traploos te draaien als in hoogte verstelbaar.

nieuwsitem 20b

Compact, flexibel, zeer snel en effectief!

Gelukkig huwelijk tussen Zomerdam en Mesutronic

Zomerdam Produktidentificatie B.V. heeft in juli het 150e metaaldetectiesysteem geleverd in samenwerking met Mesutronic.

mesutronic en zomerdamZomerdam Produktidentificatie B.V. heeft in juli het 150e metaaldetectiesysteem geleverd in samenwerking met Mesutronic. Zowel onder het eigen label van Zomerdam als onder de naam van Mesutronic levert Zomerdam inmiddels al weer een aantal jaar metaaldetectiesystemen aan bedrijven in verschillende branches.

Zomerdam staat voor productinspectie, met naast de metaaldetectiesystemen van Mesutronic ook de zelfontwikkelde controlewegers en geavanceerde röntgen-inspectiesystemen.

Het Noord-Brabantse Zomerdam heeft jarenlange ervaring met metaaldetectie en beschikt hierdoor over uitgebreide kennis van deze systemen. Hierdoor kan Zomerdam u als de beste adviseren en altijd een oplossing bieden om de integriteit van uw producten te beschermen.

Inliner voor dieptrek verpakkingen

Om verpakkingen na een dieptrek-verpakkingsmachine naar één baan te, met een vaste steekmaat en netjes gepositioneerd, ontwikkelde Zomerdam een unieke inliner.

nieuwsitem 19aOm verpakkingen na een dieptrek-verpakkingsmachine naar één baan te, met een vaste steekmaat en netjes gepositioneerd, ontwikkelde Zomerdam een unieke inliner. Uniek door de snelheid (225 per minuut is geen probleem); uniek door de eenvoud van bediening (via een matrix in de touch-panel kan de gebruiker elk patroon en elke volgorde zelf bepalen, incl. geheugen voor de diverse patronen); uniek door de eenvoud van constructie; uniek door het vermogen elke verpakking individueel te triggeren; uniek in bedrijfszekerheid.

Dit systeem is een zware RVS-constructie. Aangedreven, paraboolvormige zijbanden geleiden de verpakkingen naar het midden van de baan. Deze zijbanden zijn gemonteerd aan een opklapbare brug. Mocht er een obstructie in de “keel” voorkomen, kan het probleem razendsnel opgelost worden. Index-banden, (tot een per verpakking) kunnen individueel getriggerd worden. Dit is een voorwaarde om de verpakkingen op een vaste steekafstand verder te kunnen transporteren.

nieuwsitem 19b

Er zijn er diverse extra opties mogelijk. Bijvoorbeeld een automatische reject voor lege verpakkingen of een combinatie met de Zomerdam metaaldetector.

Natuurlijk geldt ook voor dit unieke systeem: made in Holland!

Door Zomerdam ontwikkeld: controleweger

Een belangrijk onderdeel van veel systemen is de controleweger. Deze wordt door Zomerdam zelf ontwikkeld en gebouwd: made in Holland dus!

IMG 0643Een belangrijk onderdeel van veel systemen is de controleweger. Deze wordt door Zomerdam zelf ontwikkeld en gebouwd: made in Holland dus!

Door jarenlange ervaring met systemen voor de voedselindustrie heeft Zomerdam een uitgebreide kennis opgedaan van de hygiënische eisen die er aan een systeem gesteld worden. In de controleweger wordt gebruik gemaakt van een nieuwe, door Zomerdam zelf ontwikkelde aandrijftechniek. De combinatie motor/reductor wordt als set gebalanceerd, waardoor zeer hoge bandsnelheden mogelijk gemaakt worden.

De drie-bands controleweger wordt modulair opgebouwd en kan uitgebreid worden met verschillende uitwerptechnieken, opvangbakken en natuurlijk een mogelijkheid voor E-tekenregistratie. Ook is het hierdoor mogelijk om de controleweger te integreren met elk ander systeem dat Zomerdam levert. Het geheel wordt aangestuurd door een computer met touch-screen display waarbij bediengemak voorop staat.

Controleweger met actueel printen en aanbrengen

Voor een levensmiddelenproducent van AGF-producten heeft Zomerdam dit systeem geleverd met een controleweger en onder- en bovenetiketteerkop voor actueel printen en aanbrengen.

Nieuwsbericht 19 Wegen en BO Hermes 1Voor een levensmiddelenproducent van AGF-producten heeft Zomerdam dit systeem geleverd met een controleweger en onder- en bovenetiketteerkop voor actueel printen en aanbrengen.

Dit complete “Made in Holland”-systeem bestaat uit een toevoerband waarover de producten aangevoerd worden. Hierna volgt de controleweger en vervolgens worden de producten voorzien van een actueel geprint etiket aan de boven- en onderzijde met Hermes-printers van CAB. Deze controleweger met print & apply is opgebouwd uit RVS en is compleet, compact, eenvoudig te bedienen, nauwkeurig en betaalbaar!

Dankzij print & apply, of actueel printen en aanbrengen, zijn er geen etiketten in een buffer. Het etiket dat net geprint is, is het etiket dat aangebracht wordt. De ideale oplossing voor productie-charges waar de foutkans groter is en het verlies aan etiketten kan oplopen. Het geheel wordt bediend met een intelligent touch panel. 

 

Röntgendetector biedt vele voordelen voor levensmiddelenindustrie

Dat een röntgendetector vele voordelen biedt, begint steeds bekender te worden bij producenten en verpakkers van levensmiddelen.

nieuwsitem 18dDat een röntgendetector vele voordelen biedt, begint steeds bekender te worden bij producenten en verpakkers van levensmiddelen. Metalen worden gevonden met een veel hogere gevoeligheid dan traditionele systemen en het materiaal van de verpakking, ook aluminium, maakt nauwelijks iets uit. Dat ook andere verdichtingen zoals botresten, steen of glas ook gevonden kunnen worden, is mooi meegenomen.
Dit systeem maakt gebruik van ioniserende straling, waardoor het gebruik van dit systeem valt onder het regime van de KEW (Kern Energie Wet). Natuurlijk is het een werkelijk veilig systeem; het voldoet aan de wettelijke vereisten.

Zomerdam levert naast het röntgendetectiesysteem ook de kennis en knowhow: denk aan de risico-analyse conform KEW, de noodzakelijke Toezichthoudend stralingsdeskundige en de verantwoordelijke Coördinerend stralingsdeskundige en opbouw van het KEW-dossier. Ook voor de verplichte jaarlijkse inspectie met betrekking tot stralingsveiligheid en lekstraling met gekalibreerde meetapparatuur, bent u bij Zomerdam aan het goede adres.

U kunt bij Zomerdam ook terecht voor een röntgendetector die geschikt is voor grote verpakkingen zoals kratten, maar ook voor dual en triple beam systemen.
Reinigen van dit röntgendetectiesysteem kan simpel, snel en zonder gereedschap!

Kap openen

nieuwsitem 18

Loodgordijn wegnemen

nieuwsitem 18a

Band ontspannen

nieuwsitem 18b

Band wegnemen

nieuwsitem 18c

Eenvoudig aanbrengen van een sluitzegel

Het aanbrengen van een sluitzegel, een zelfklevend etiket over de bovenkant en doorlopend tot beide zijkanten, is een uitdaging.

nieuwsitem 17 bBij compleet nieuw ontwikkelde saladebakjes die geen enkele rechte kant hebben, is het aanbrengen van een sluitzegel een grotere uitdaging. Zomerdam heeft dit op zich genomen en een op maat gemaakt systeem ontwikkeld: het sluitzegel past maar net binnen het etikettenvenster en er wordt tegelijkertijd ook een ovaal onder-etiket aangebracht. Dit systeem is uiteraard: “made in Holland”.

Dit etiketteersysteem is opgebouwd uit RVS profielen en is voorzien van een controle op etiketaanwezigheid met uitworp en opvang. De bediening gaat via een touch panel PC. Door middel van een doseerstopper worden de producten op de juiste steekmaat gezet. Een speciaal ontwikkeld uitricht-systeem positioneert de saladebakjes zuiver recht op de transportband. Met een brede boven-etiketteerkop worden de sluitzegels aangebracht en een onder-etiketteerkop verzorgt de onder-etiketten. Het boven-etiket wordt met een bijzonder aandrukmechanisme op beide zijden van de bakjes aangedrukt.

 

nieuwsitem 17 aDit systeem biedt optimale presentatie van uw producten én voedselveiligheid in optima forma, bij 120 stuks per minuut. Compact, clean, hygiënisch en effectief. Alleen bij Zomerdam!

Uitprijzen in combinatie met metaaldetectie, E-merkregistratie en etiketteren

Uitprijzen is een bekende functie, maar wist u dat het ook mogelijk is in combinatie met metaaldetectie, E-merkregistratie en het aanbrengen van een reclame-sticker?

nieuwsitem 16 aUitprijzen is een bekende functie, maar wist u dat het ook mogelijk is in combinatie met metaaldetectie, E-merkregistratie en het aanbrengen van een reclame-sticker?

Zomerdam ontwikkelde complete, nieuwe uitprijssystemen op basis van vrij in de markt verkrijgbare componenten. Een volledig open systeem met standaard printers (CAB) en bijvoorbeeld Bartender of NiceLabel voor de etikettenopmaak. Dit is nu ook als combi leverbaar.

Dit combisysteem is opgebouwd met als eerste een metaaldetector met reject en opvangbak, gevolgd door de uitprijs-weger. Deze weger wordt ook gebruikt voor E-merk registratie en heeft een oplossend vermogen van 0,5 gram, eveneens met reject en opvangbak. Daarna volgt een actuele printer/applicator voor een boven- en een onder-etiket met tot slot een etiketteerkop voor het aanbrengen van een extra reclame-stikker. Ook voor dit complete systeem geldt: “made in Holland”!

nieuwsitem 16 b

Het complete systeem is geconstrueerd met RVS buis-constructies, heeft één design en wordt compleet door Zomerdam in Nederland geëngineerd en gebouwd. De centrale bediening voor dit systeem gebeurt vanuit een touch panel-pc. Dit is eenvoudig te koppelen aan andere systemen, doordat alleen gebruik wordt gemaakt van vrij in de markt verkrijgbare software. U blijft vrij en bindt zich niet. Uiteraard wordt er voorzien in een geautomatiseerde allergene declaratie. Hierdoor is een combisysteem van Zomerdam compact, clean, hygiënisch en effectief!

Grote opmars voor röntgendetector in levensmiddelenindustrie

Een röntgendetector vindt metalen met een hoge gevoeligheid. Een röntgeninspectiesysteem is bezig aan een grote opmars.

rontgeninspectiesysteemDe röntgendetector is bezig aan een grote opmars bij producenten en verpakkers van levensmiddelen. Een röntgensysteem vindt metalen met een hogere gevoeligheid dan traditionele systemen. Het materiaal van de verpakking, bijvoorbeeld aluminium of gemetalliseerd karton, maakt hierbij nauwelijks verschil. Ook product-vreemde componenten en verdichtingen zoals botresten, kunststoffen, steen, keramiek en glas kunnen met een röntgensysteem gedetecteerd worden. Uiteraard is een röntgendetectiesysteem volkomen veilig, voor uw product en voor uw personeel!

Voor een röntgendetector bent u bij Zomerdam Produktidentificatie aan het juiste adres. Zomerdam levert naast het systeem ook de benodigde kennis en knowhow. Denk hierbij aan de risico-analyse conform KEW, de noodzakelijke toezichthoudend stralingsdeskundige en de verantwoordelijke coördinerend stralingsdeskundige. Daarnaast verzorgt Zomerdam ook de verplichte jaarlijkse inspectie met betrekking tot stralingsveiligheid of lekstraling met gekalibreerde meetapparatuur.

Zomerdam levert röntgeninspectiesystemen van het Duitse Cassel. Deze systemen voorzien in een maximale gevoeligheid voor product-vreemde voorwerpen en andere kwaliteitscontroles. Het goed doordachte ontwerp biedt maximale veiligheid en optimaal gemak bij het dagelijks gebruik.

Het röntgeninspectiesysteem is optioneel verkrijgbaar met proces-bewakingssysteem Sharknet en het systeem kan gecombineerd worden met alle andere systemen die Zomerdam levert, zoals bijvoorbeeld een controleweger: productinspectie in optima forma!

Combisysteem: inliner en metaaldetector

De inliner maakt van twee productstromen ééntje en de metaaldetector waakt over de kwaliteit van uw producten.

nieuwsitem 15bDe inliner maakt van twee productstromen ééntje en de metaaldetector waakt over de kwaliteit van uw producten. Veel verpakkingslijnen werken met bijvoorbeeld een tweebaans topsealer. Na deze topsealer moeten de producten naar één baan worden gebracht en worden geïnspecteerd op verontreiniging met metalen. Na de inliner kan met een smalle spoel worden gewerkt, dus met de meest nauwkeurige meting. Ook voor dit complete systeem geldt: “made in Holland”!

De twee banen worden bij dit combisysteem van Zomerdam eerst naar één baan gebracht, waarbij de individuele verpakkingen al dan niet gedraaid kunnen worden. Door het vernuftige doseersysteem komen de verpakkingen op de ideale steekmaat bij de metaaldetector uit. Verpakkingen met een verontreiniging worden automatisch uit de stroom verwijderd en in een afsluitbare RVS bak opgevangen.

nieuwsitem 15a

Deze metaaldetector is opgebouwd uit hoogwaardig RVS en standaard beschermd conform IP66. De bediening en de besturing zijn met de spoel geïntegreerd, er zijn geen losse kastjes. Standaard uitgevoerd met bijvoorbeeld:

+ Een auto balans functie, die er voor zorgt dat -continue en volautomatisch- storende omgevingsinvloeden (bijvoorbeeld temperatuurschommelingen) worden geëlimineerd;

+ Automatische setup-routine met stoorsignaal-meting en automatische gevoeligheidsregeling;

+ Een zogenaamde detector-testfunctie: hier zijn drie testkogels aan te koppelen, bijvoorbeeld Fe, non-Fe en RVS. De testresultaten, zowel positieve als negatieve verschijnen ook in het dagboek.

+ Een auto-test-systeem. Met de ingeleerde testkogels wordt regelmatig gecontroleerd en daarmee kan deze test helemaal geautomatiseerd worden. Compact, clean, hygiënisch en effectief!

Metaaldetector waakt over kwaliteit van producten

Bij productieprocessen waar producten via pijpleidingen getransporteerd worden, kan ook direct metaaldetectie plaatsvinden.

nieuwsitem 14a

Bij veel productieprocessen worden producten via pijpleidingen getransporteerd. De inspectie op verontreiniging door metalen, kan in die leidingen gebeuren. Voorbeelden hiervan zijn natuurlijk worstdeeg (na de clipper) of diverse meelsoorten en kunststof granulaten.

De Meatline is ontwikkeld voor de inspectie van worstdeeg (en soortgelijke dik-vloeibare producten). Het gepatenteerde uitwerpsysteem garandeert de juiste uitworp van eventuele verontreinigingen. Het systeem is zonder gereedschap uit elkaar te nemen en te reinigen, uiteraard beschermd conform IP68! De detector en de besturing vormen één geheel, zo heeft u geen losse kastjes. Er zijn standaard kits verkrijgbaar voor alle bekende pompen, stopbuizen en doseersystemen.

Voor droge producten zoals meel, kunststof granulaat of veevoer is deze vrije val detector ontwikkeld. Ook hier zorgt een ingenieuze uitwerpklep voor het juist verwijderen van verontreinigingen, uit de productstroom. Opgebouwd uit onverwoestbaar RVS. Compact, clean, hygiënisch en effectief!

nieuwsitem 14b

Alles-in-één: metaaldetectie, controleweger en printer

Een alles-in-één systeem kost minder dan de optelsom van de losse componenten en het bespaart u productieruimte!

Een alles-in-één systeem met metaaldetectie, controlewegen en boven- en onder printen en etiketteren. Zo’n compleet systeem kost uiteraard minder dan de optelsom van de losse componenten, belangrijker nog: het bespaart u kostbare productieruimte! Ook voor dit complete systeem geldt: “made in Holland”!

nieuwsitem 13bVoor in flowpack verpakte vleeswaren ontwikkelde Zomerdam deze alleskunner. De metaaldetector wordt gevolgd door een uitwerper met RVS opvangbak. Daarnaast bevat dit systeem een controleweger met E-merk registratie software en uitwerper met RVS opvangbak. De geïntegreerde print- en etiketteersystemen zijn voor zowel de boven- als onderkant van de -in dit geval- flowpacks.

Omdat ook lichtere producten verwerkt worden, weegt dit systeem zeer exact en accuraat: per 0,5 gram! Ook om deze reden is een lange en eenvoudig afneembare beschermkap boven de weegband aanwezig. Het geheel is opgebouwd uit dikwandige RVS buis; dus zeer eenvoudig schoon te houden en uiterst hygiënisch. Compleet, compact, eenvoudig te bedienen, nauwkeurig en betaalbaar!

Actueel printen en aanbrengen

Actueel printen en aanbrengen (print&apply) zonder geprinte etiketten in een buffer.

nieuwsitem 12aActueel printen en aanbrengen (print&apply) biedt een groot voordeel. Er zijn geen al geprinte etiketten in een buffer: het etiket dat net geprint is, is het etiket dat wordt aangebracht. Bij kleine productie-charges waar de foutkans groter is en het verlies aan etiketten kan oplopen, is een actueel systeem de juiste oplossing. Via een intelligent touch panel wordt het juiste artikel gekozen en wordt het juiste etiket naar de juiste printer gestuurd.

De gebruiker is een moderne snijkeuken voor groenten en fruit, gericht op de kwaliteit van de speciaalzaak. Vers, puur en ambachtelijk zijn de belangrijke kenmerken. Voor het print- en etiketeer-proces betekent dit veel kleinere charges. Er worden dus hoge eisen gesteld met betrekking tot flexibiliteit, bediening en vermijden van foutkansen. Een print&apply systeem van Zomerdam is hiervoor uitermate geschikt.

Het complete “made in Holland”-systeem is opgebouwd uit RVS. De componenten zijn zeer goed bereikbaar en dus bedienbaar. Met Hermes-printers van CAB aan boven- en onderzijde, voorzien van respectievelijk een blaaskop en onderdruk aanbrengband. Compleet, compact, eenvoudig te bedienen, nauwkeurig en betaalbaar!

nieuwsitem 12b

Alles-in-één: printen, etiketteren, reclamestickers, barcodescanners en pc

Deze alles-in-één combinatie is de ideale oplossing wanneer er maar weinig plaats is: printen, etiketteren aan boven- en onderzijde, reclamesticker, barcodescanners en een pc in één systeem!

nieuwsitem 11a

Wanneer er maar weinig plaats is, is deze alles-in-één combinatie de ideale oplossing: printen, etiketteren aan boven- en onderzijde, reclamesticker, barcodescanners en een pc. Deze combi kent maar liefst drie etiketteerkoppen uit de Eco-lijn waarvan twee een voorgeschakelde CAB printer hebben. De barcode wordt direct na de printer op leesbaarheid gecontroleerd. Omdat ook de pc aan boord is, kan het hele systeem vanaf de werkplek worden bediend.

Deze alles-in-één oplossing heeft Zomerdam gerealiseerd voor een bekende producent van ambachtelijke koekjes “waar de wereld een stukje gelukkiger van wordt”. Deze bijzondere en lekkere koekjes moeten uiteraard snel, flexibel en accuraat geëtiketteerd worden.

Het complete systeem is opgebouwd uit RVS: de componenten zijn zeer goed bereikbaar en dus bedienbaar. Compleet, compact, eenvoudig te bedienen, nauwkeurig en betaalbaar! Ook voor dit complete systeem geldt: “made in Holland”!

nieuwsitem 11b

Wegen, printen en etiketteren in alle richtingen

Voor het printen en etiketteren in batches heeft Zomerdam een compact en zeer snel weeg- en etiketteersysteem ontwikkeld.

nieuwsitem 10 bDit ‘made in Holland’-systeem is zeer geschikt wanneer het gewicht van producten wel gecontroleerd moet worden, maar er verder op basis van vast gewicht gewerkt wordt.

De bekende Zomerdam controleweger kan ook lange verpakkingen met hoge snelheid verwerken, bijvoorbeeld 150/min. Het etiketteersysteem bestaat uit een table-top printer, waarbij u bepaalt welke printer dit moet zijn: voor het systeem maakt dat niet uit. Deze printer print in een lus, waarna de etiketteerkop de etiketten aan de blaaskop aanbiedt. Deze blaaskop, door Zomerdam ontwikkeld, is razendsnel en kan grote afstanden overbruggen. Bij een onjuist productgewicht wordt simpelweg niet geëtiketteerd.

Wanneer etiketten door uw klant zelf aangeleverd worden, kunnen er problemen ontstaan vanwege de juiste wikkeling. Bij het etiketteersysteem van Zomerdam speelt dit geen rol. Het geheel van printer, etiketteerkop en blaaskop is zowel traploos te draaien als in hoogte verstelbaar.
Zo heeft u met dit weeg- en etiketteersysteem een compacte, flexibele, zeer snelle en effectieve oplossing!

nieuwsitem 10 a

 

Alles-in-één: metaaldetectie, controleweger en etiketteren

Zomerdam biedt een compleet alles-in-éénsysteem: metaaldetectie met controleweger en boven- en onder-etiketteerkoppen.

nieuwsitem 9 a

Dit complete alles-in-éénsysteem – ‘made in Holland’ – combineert verschillende componenten. Metaaldetectie met controleweger en de mogelijkheid tot boven en onder etiketteren. Dit complete systeem kost natuurlijk minder dan de optelsom van de losse componenten, maar nog belangrijker: het bespaart u kostbare productieruimte!

De metaaldetector in dit combi-systeem wordt gevolgd door een uitwerper met een RVS-opvangbak. De controleweger heeft geïntegreerde etiketteersystemen voor zowel de boven- als de onderkant van diverse verpakkingen. De weger werkt samen met het Zomerdam E-merk registratiepakket. Bij kwetsbare producten worden deze niet in een bak uitgeworpen, maar op een RVS-opvangtafel.

Met dit alles-in-één-systeem van Zomerdam heeft u een complete en compacte oplossing: eenvoudig te bedienen, nauwkeurig én betaalbaar.

Volautomatisch uitprijzen van ronde en lange producten

Het door Zomerdam ontwikkelde uitprijssysteem is bij uitstek geschikt voor ronde en lange producten en wanneer met variable productgewichten wordt gewerkt.

nieuwsitem 7 bEen weeg-etiketteersysteem of uitprijssysteem is al snel noodzakelijk wanneer met variabele productgewichten wordt gewerkt. Het door Zomerdam ontwikkelde uitprijssysteem – op basis van vrij in de markt verkrijgbare componenten – is ook bij uitstek geschikt voor ronde en lange producten. Natuurlijk geldt hiervoor: “made in Holland”!

Korte producten van bijvoorbeeld 300mm worden met hoge capaciteit uitgeprijsd, maar met het uitprijssysteem van Zomerdam kan dit ook voor erg lange producten van 700 mm. En dat kan met één en hetzelfde systeem: drie weeg-principes zijn geïntegreerd in een uitprijssysteem. Etiketten met variabele (gewichts)informatie worden geprint en kunnen met een blaaskop, onderdrukband of stempel aangebracht worden op de boven- en/of onderzijde.

nieuwsitem 7 aDe boven-printer/applicator van deze uitprijsmachine is 90 graden draaibaar, dwars verstelbaar en voorzien van speciale schuimstof-aandrukkers die het etiket rond de omtrek van de ronde producten aandrukken. Het systeem is uitgerust met een full colour touch panel PC voor artikelbeheer en etikettenopmaak. Dit alles is open en toegankelijk, met heldere en configureerbare schermen.

Brede metaaldetector voor kwaliteitscontrole van producten

Bij veel verpakkingslijnen worden producten in meerdere banen verwerkt. Voor inspectie op verontreiniging met metalen is het niet nodig de productstroom eerst naar één baan te brengen, dankzij de brede metaaldetector van Zomerdam.

nieuwsitem 6 a

Bij veel verpakkingslijnen worden producten in meerdere banen verwerkt. Voor inspectie op verontreiniging met metalen is het niet nodig de productstroom eerst naar één baan te brengen, dankzij de brede metaaldetector van Zomerdam.

De breedte van het metaaldetectiesysteem is afgestemd op de foliebreedte van de dieptrekker. Door de beperkte doorlaathoogte van de spoel is de gevoeligheid van dit inspectiesysteem optimaal. Het metaaldetectiesysteem is uitgevoerd met een aangedreven schakelband. Dit zorgt voor een extreem compacte bouw. Bij deze machine zijn uitwerpsystemen op basis van pushers of bijvoorbeeld terugtrekbanden uiteraard mogelijk.

nieuwsitem 6 b

De brede metaaldetector van Zomerdam is compact, clean, hygiënisch, effectief en uiteraard: ‘made in Holland’.

Volautomatisch uitprijzen met zeer hoge nauwkeurigheid

Een weeg-etiketteersysteem, of uitprijssysteem, is onmisbaar wanneer met variabele productgewichten wordt gewerkt. Zomerdam ontwikkelde een basis-uitprijssysteem met zeer hoge nauwkeurigheid.

5a volautomatisch uitprijzen met hoge nauwkeurigheidWanneer met variabele productgewichten wordt gewerkt, is een weeg-etiketteersysteem -ook wel uitprijssysteem genoemd - al snel noodzakelijk. Zomerdam ontwikkelde een basis-uitprijssysteem van vrij in de markt verkrijgbare componenten. Dit is een volledig open systeem geworden met standaardprinters en bijvoorbeeld Bartender voor de etikettenopmaak. Ook voor dit complete systeem geldt natuurlijk: ‘made in Holland’.

Dit standaard uitprijssysteem is flexibel inzetbaar, compact, verrijdbaar en betaalbaar. Etiketten met variabele (gewichts-)informatie worden geprint en met een stempel aangebracht. Dit is mogelijk op zowel de onder- als bovenzijde.

De producten worden geleid en met een pneumatische stopper gepositioneerd. Hierdoor is een aanbrengnauwkeurigheid van +/- een millimeter mogelijk. De uitprijsmachine maakt boven en onder gebruik van een CAB-printer. De onderste printer is volledig uitschuifbaar zodat snel en eenvoudig van rol gewisseld kan worden. Uiteraard is deze machine van Zomerdam volledig opgebouwd uit RVS.

5b volautomatisch uitprijzen met hoge nauwkeurigheid

Productinspectie op de vierkante meter

Zomerdam Produktidentificatie B.V. heeft op innovatie wijze een combi-systeem van een metaaldetector en controleweger gecombineerd met een opvoerband.

productinspectie op de vierkante meterMade in Holland

Bij veel verpakkingslijnen is de beschikbare ruimte steeds weer een beperking. Slim omgaan met die ruimte, spaart altijd rendement en dus geld. Combi-systemen, hier van een metaaldetector en controleweger, zijn niet nieuw. Dat zo’n combi-systeem ook als opvoerband gebouwd kan worden, is weldegelijk nieuw en een typisch voorbeeld van de innoverende engineering van Zomerdam. Een bekende toepassing is die na een verticale- vorm- vul- en sluit-verpakkingsmachine, VVVS. De traditionele opvoerband komt hierbij te vervallen. Voor dit complete systeem geldt: ‘made in Holland’.

Dit combi-systeem is opgebouwd uit een moderne metaaldetector, gevolgd door een zeer nauwkeurige controleweger. Dit systeem verwerkt naast de standaard producten, ook lange producten, zelfs langer dan de weegband. Zomerdam ontwikkelde, met succes, een uitgekiende oplossing hiervoor.

productinspectie op de vierkante meter met controleweger

E-merkregistratie

Deze weger is geijkt en geschikt voor E-merkregistratie. Verpakkingen met metaalverontreinigingen en/of een foutief gewicht (ook vanwege E-merk) worden met behulp van een zogenaamde afschuifvinger van de band verwijderd. Deze worden opgevangen in een dubbele, afsluitbare opvangbak met twee compartimenten boven elkaar, voor zowel metaal- als gewicht-fouten. Weer een voorbeeld van ingenieuze ruimtebesparing!

Kijk terug: Zomerdam op tv

Op zondag 28 december was Lute Aarsse, directeur van Zomerdam, te zien bij RTL Ondernemerszaken. Bekijk het fragment hier terug.

Op zondag 28 december was Lute Aarsse, directeur van Zomerdam, te zien bij RTL Ondernemerszaken. Het programma besteedde aandacht aan productinspectie- en identficiatie. De nadruk ligt op nieuwe ontwikkelingen en de toekomst van productidentificatie.

De uitzeinding gemist? Bekijk het fragment met Zomerdam hieronder terug.

Zomerdam bij RTL Ondernemerszaken

Op zondag 28 december besteedt het televisieprogramma Ondernemerszaken van RTL Z aandacht aan de verpakkingsbranche. De directeur van Zomerdam komt aan het woord.

produktidentificatieHet thema van deze aflevering heeft betrekking op de verpakkingsbranche: productinspectie en productidentificatie staan centraal. De nadruk ligt op nieuwe ontwikkelingen en de toekomst van productidentificatie.

In deze uitzending van RTL Ondernemerszaken komt onder andere Lute Aarsse, directeur van Zomerdam Produktidentificatie B.V., aan het woord. Zomerdam houdt zich bezig met het ontwikkelen, bouwen en leveren van oplossingen voor productidentificatie en -inspectie.

De toekomst van productidentificatie ligt, naast de bekende 1D-code, bij nieuwe codes en informatiedragers, zoals RFID. En wat zal nano-technologie ons brengen? Lute Aarsse is van mening dat door nieuwe ontwikkelingen de vraag naar klantspecifieke oplossingen steeds groter zal worden. Daar ligt de kracht van Zomerdam: het ontwikkelen van klantspecifieke oplossingen.

 

Noteer het alvast in uw agenda: op zondag 28 december om 12.30 u wordt Ondernemerszaken uitgezonden op RTL 7.

Op de website van RTL Z Ondernemerszaken zal t.z.t. ook meer informatie te zien zijn over deze aflevering.

- DEC '14 - 

RTLz opnames

Haakse inliner voor een beperkt oppervlak

Een producent van snacks en gemaksproducten kwam bij Zomerdam Produktidentificatie om producten na een dieptrekker op één baan te krijgen, op een beperkt oppervlak.

haakse inliner driebaans invoersysteemEen bekende producent van onder meer snacks en gemaksproducten kwam bij Zomerdam Produktidentificatie met een vraag om producten na een dieptrekverpakkingsmachine op één baan te krijgen. Het oppervlak was echter beperkt.

Voor deze specifieke klantvraag heeft Zomerdam een haakse inliner ontwikkeld. Een groot deel van de productielijn wordt verpakt door middel van een driebaans dieptrekverpakkingsmachine. De haakse inliner die Zomerdam heeft ontwikkeld, werkt met een driebaans invoersysteem dat tot in de dieptrekker steekt. Het systeem overbrugt daarbij ook een muurdoorvoer. De lange toevoerbanden geven vervolgens de verpakkingen over aan het doseersysteem.

haakse inliner afvoerbandHet doseersysteem plaatst steeds een enkele verpakking op de afvoerband. Doordat deze afvoerband haaks geplaatst is op de doseerbanden, kon een zeer compacte machine ontwikkeld worden. De verpakkingen verlaten vervolgens één voor één de inliner, met regelmatige tussenafstanden.

- DEC '14 -

Kunststof flessen nauwkeurig rondom etiketteren

Bij het etiketteren van kunststof flessen treedt soms een lichte vervorming op, maar het rondom etiketteersysteem van Zomerdam behoudt een hoge aanbrengnauwkeurigheid.

Rondom etiketteersysteem met massagebandBij het etiketteren van kunststof flessen kan een lichte vervorming niet uitgesloten worden. Zomerdam Produktidentificatie B.V. heeft voor een producent van sauzen, marinades en dressings een rondom-etiketteersysteem ontwikkeld dat ook bij kunststof flessen een zeer hoge aanbrengnauwkeurigheid behoudt.

Dankzij de combinatie van dit systeem met een eerder geleverd identiek etiketteersysteem kan tijdens het productieproces van rol gewisseld worden. Het combineren van beide etiketteersystemen zorgt ervoor dat een fles altijd een etiket krijgt. Zodra het ene systeem bijna zonder etiketten zit, neemt het andere systeem het volautomatisch over. Op het eerste systeem kan hierdoor tijdens de productie, in alle rust, van rol gewisseld worden.

Rondom etiketteren op kunststof flessen

Het rondom-etiketteersysteem maakt gebruik van een 170 mm brede etiketteerkop die door Zomerdam wordt ontwikkeld. Een brede, zogenoemde massageband brengt de fles in rotatie, direct nadat het begin van het etiket wordt afgegeven. De fles wikkelt zichzelf nu als het ware in het etiket.

- NOV '14 - 

 

 

Meer nieuws:

Nieuwe website

Wij presenteren u een gloednieuwe website. 

We hebben gewerkt aan inhoud, vorm en vindbaarheid, waardoor (potentiële) opdrachtgevers heldere informatie kunnen vinden over onze producten. We hopen daarmee de belangstelling te wekken van deze (potentiële) opdrachtgevers, om contact met ons op te nemen om te spreken over oplossingen voor situaties op het vlak van produktidentificatie en -inspectie.

Mocht u als bezoeker nog tips hebben om de website verder aan te scherpen, mail ons dan.

- OKT '14 -

 nieuwe-website-zomerdam