Skip to main content
Uw specialist in etiketteersystemen
en inspectiesystemen

Lute Aarsse vertelt in Pakkracht over innovatie

Zomerdam staat deze maand weer in vakblad Pakkracht. Directeur Lute Aarsse vertelt in het interview over nieuwe innovaties en geeft aan waarin zijn bedrijf onderscheidend is. Bij het drukken van het blad was nog niet bekend dat de Empack zou worden afgelast, dus ook dat onderwerp kwam aan bod. Lees onder de afbeelding het hele verhaal. Het artikel (en de rest van het magazine) zijn ook via de website van Pakkracht te lezen. Klik daarvoor hier.

Zomerdam in Pakkracht screenshot

Zomerdam innoveert verder, maar blijft ook trouw aan zichzelf

Met een vrolijke lach op zijn gezicht staat Lute Aarsse, directeur van Zomerdam, ons te woord. Het gaat goed met zijn bedrijf. Innovatieve oplossingen zorgen voor nieuwe en mooie projecten. Tegelijkertijd blijft Zomerdam trouw aan zijn identiteit.

Kiezen tussen alle soorten systemen die Zomerdam kan leveren is voor Aarsse eigenlijk onmogelijk. Hij houdt van al zijn kindjes. Maar eentje springt er op dit moment toch net een beetje bovenuit. Zomerdam kwam eind vorig jaar met een nieuw en innovatief optisch controlesysteem. Het is speciaal bedoeld om op een eenvoudige en relatief voordelige manier een machinaal oog toe te voegen aan bestaande systemen.

Het systeem combineert een panel-PC, een PLC, een gebruiksvriendelijke applicatie en één of meerdere slimme en compacte camera’s, zo legt Aarsse uit. “Onderaan de streep is het in totaal ongeveer vier keer voordeliger dan een traditionele oplossing. Een ander belangrijk voordeel is dat het makkelijk is te combineren met bestaande etiketteer- en verpakkingssystemen, van ons of van anderen. Het neemt namelijk geen extra ruimte in beslag.” De Windows-applicatie is ook nog eens heel vriendelijk in gebruik, geeft Aarsse aan. “Je kunt er snel en makkelijk nieuwe producten mee inleren. Daarna kies je gewoon voor het juiste product en de variabelen waarop je wilt controleren. Simpeler kan eigenlijk niet.”

Automatisering

De innovatie sluit aan bij een belangrijke ontwikkeling in de branche: automatisering en robotisering. “Traditioneel is er een menselijk oog voor de laatste controle, maar die schakel valt steeds vaker weg. Toch wil je niet dat producten randvervuiling hebben of met een scheef of zelfs foutief etiket de deur uitgaan. Dat laatste kan zelfs tot terugroepacties leiden. We merken de laatste tijd een vraag naar een extra machinaal oog, in welke vorm dan ook.” Traditionele vision-systemen, waar Zomerdam zelf ook in gespecialiseerd is, kunnen dan een uitstekende oplossing zijn. Maar niet voor iedereen, weet Aarsse. “Laten we eerlijk zijn: ze zijn niet goedkoop. Ze vragen daarnaast om extra ruimte, die niet bij iedereen aanwezig is. En de bediening is behoorlijk uitdagend. Onze oplossing biedt een antwoord op al die uitdagingen, op een manier die volkomen nieuw is.”

Dat nieuwe verhaal slaat aan, zo heeft hij gemerkt. “Ik heb nog nooit zoveel reacties gehad op een nieuwe oplossing. We zijn hiermee nu met heel grote projecten bezig. Ook op terreinen waar we weinig historie hadden.”

Combinaties

Maar Zomerdam is veel breder actief. Het kwam de laatste jaren met talloze nieuwe en bijzondere oplossingen: van uitprijzers tot etiketeer-systemen en van controlewegers tot productinspectie- en röntgensystemen. Veel van die oplossingen zijn op een bepaalde manier innovatief of passen bij een bestaande uitdaging in de markt. En, ook bijzonder, de engineering en productie gebeurt altijd door het bedrijf zelf. Waar Zomerdam het sterkst in is? “Vooral in de combinaties”, antwoordt Aarsse. “We kunnen daarmee projectmatig maatwerk leveren.”

Aarsse is bijvoorbeeld heel trots op het all-in-one systeem dat te zien is op de pagina voorafgaand aan dit artikel. “Dat is een lijn die begint met een boven- en onder-etiketteerstation. Dat wordt gevolgd door visioninspectie van de boven- en onderkant en vervolgens vindt de röntgeninspectie plaats: een zeer gevoelige inspectie, die ook naar andere vervuilingen, zoals steentjes, kijkt. De lijn sluit vervolgens af met een controleweger met E-merk registratie. Het is echt één combinatiesysteem, dus met één centrale touch-PC voor de bediening van alle onderdelen. Ook is er een uitgebreide koppeling met het ERP-systeem van de klant mogelijk.”

Röntgen

Dat röntgeninspectie deel uitmaakt van die oplossing is geen toeval. Zomerdam ziet er potentie in. “Ik geloof heilig in de toekomst van röntgen. Het gaat metaaldetectie grotendeels vervangen, daar ben ik van overtuigd”, zegt Aarsse. “Röntgen is namelijk veel gevoeliger dan metaaldetectie. Je kunt ermee niet alleen metaal herkennen, maar ook bijvoorbeeld bot, stenen of glas. En in tegenstelling tot bij metaaldetectie werkt het ook bij verpakkingen waarin aluminium gebruikt wordt, of bij een conservenblik. Ook is er compleetheidscontrole mogelijk. We doen steeds meer met röntgen en die ontwikkeling zal zich steeds verder doorzetten.”

Gebruiksgemak en flexibiliteit

Hoewel hij graag over combinaties en integraties praat, benadrukt Aarsse dat hij klanten ook graag helpt met oplossingen die meer standaard zijn. “We zijn een technische club die sterk is in unieke maatwerkoplossingen. Daar halen we ook veel voldoening uit. Maar technisch of innovatief zijn is nooit het doel op zich. Wat het doel dan wel is? Klanten helpen! Zo simpel is het. Als een relatief eenvoudige standaardoplossing het beste past bij de behoefte van de klant, dan leveren we die. Sowieso staat bij al onze oplossingen het gebruiksgemak voorop. Onder de motorkap zijn het misschien complexe systemen, voor de gebruiker moet het zo simpel mogelijk zijn.”

Naast gebruiksgemak staat bij Zomerdam ook flexibiliteit en vrijheid voor klanten altijd voorop. “Klanten zitten niet aan ons vast als het om bijvoorbeeld software gaat, of printer-onderdelen. Die kunnen ze ook buiten ons om vervangen. Ik geloof daarin. Het is een trend die je in meerdere branches ziet, maar nog niet in de onze. Dat is wat wij klantvriendelijkheid noemen en hoe we het ook echt in de praktijk brengen. Het is nooit goed om klanten aan een ketting te leggen.”

Empack

Zomerdam staat dit jaar niet met een stand op de Empack. “Als ondernemer moet je nooit iets doen met als reden dat je het nu eenmaal altijd zo doet. We maken elk jaar opnieuw de afweging. We vinden de Empack een mooie beurs, maar dit jaar slaan we over. We zijn extreem trots op al onze recente ontwikkelingen en die demonstreren we met alle liefde bij ons in het Brabantse Velp. Dat werkt voor ons beter dan op een drukke beursvloer. Maar ik wens iedereen bij deze heel fijne beursdagen toe.”

Laatste nieuws

Nieuwe eigenaren draaien warm

Erik Eck en Mark Selten zijn onze nieuwe eigenaren. De twee kijken zeer tevreden terug op hun eerste maanden bij Zomerdam.

Contactgegevens

Hoofdvestiging
Stoottroepenweg 6
5363 VV Velp-Grave
0486 - 42 09 80
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestiging "noord"
Middelveenseweg 7C
7921 RM Zuidwolde

Bel me terug

Vul uw naam in
Vul uw telefoonnummer in.