Skip to main content
Uw specialist in etiketteersystemen
en inspectiesystemen

Interview in Pakkracht over Zomerdam Connect

We staan weer op de cover van Pakkracht. Dit keer gaat het niet over een machine, maar vooral over software. Lute Aarsse en onze softwareman Maarten Bergmans vertellen over het nieuwe Zomerdam Connect. Lees hieronder (onder de afbeelding) het hele verhaal. Of hier, op de site van Pakkracht.

De digitale paraplu van Zomerdam brengt alle software samen

De wereld draait om software. Van auto’s tot thermostaten, bijna alles is er tegenwoordig mee uitgerust. Een leven zonder de apps op onze smartphone is niet meer voor te stellen, om maar te zwijgen over het belang van software voor bedrijven. Ook de verpakkingsindustrie heeft veel baat bij sterke software, leggen Lute Aarsse en Maarten Bergmans van Zomerdam uit. Een goede overkoepelende en uniforme applicatie levert veel voordelen op. Daarom is er nu Zomerdam Connect.

Zomerdam is al meer dan 25 jaar bekend als leverancier van systemen op het gebied van etiketteren, print en apply, uitprijzen, controlewegen en verschillende vormen van inspectie en detectie. Iedereen bij het bedrijf spreekt met passie en liefde over de machines die het als geen ander weet te combineren tot mooie totaaloplossingen. Software wordt een steeds belangrijker aspect van die oplossingen. Ook daarmee toont Zomerdam zijn innovatiekracht.

“De wereld wordt in hoog tempo meer digitaal”, ziet Zomerdam-directeur Lute Aarsse. “De verpakkingsindustrie is daar geen uitzondering op. Er wordt gesproken over Internet of Things, Smart Industry en Industry 4.0. Ik heb weinig met dat soort containerbegrippen, maar het is absoluut een feit dat systemen niet alleen steeds slimmer worden, maar ook steeds meer met elkaar in verbinding staan. Alles draait daarbij om data. Als bedrijf in deze sector moet je mee in die ontwikkeling. Wij geloven in software als een soort overkoepelende paraplu boven alles wat we maken en als iets dat bij een klant eenvoudig met verschillende systemen kan communiceren. Daarmee wordt het bedieningsgemak groter, de kans op fouten kleiner en kun je uiteindelijk ook bezuinigen op het aantal mensen aan de lijn. Daarnaast levert het waardevolle managementinformatie op.”

Softwarepakket
Maarten Bergmans houdt zich bij Zomerdam als Lead Software Engineer volledig met software bezig. Onder zijn leiding werd Zomerdam Connect ontwikkeld, een gebruiksvriendelijk softwarepakket dat dient als de overkoepelende laag waar Aarsse over sprak. Zomerdam-systemen kunnen ermee worden aangestuurd en geconfigureerd en het kan worden gebruikt om nuttige data mee te verzamelen. “Zomerdam Connect heeft een uitgebreid configuratie- en modulesysteem waarmee je elke machine van Zomerdam eenvoudig kunt bedienen”, legt Bergmans uit. “Je kunt er al onze systemen aan koppelen: van weegsystemen met e-merkregistratie en uitprijzers tot etiketteerders en een metaaldetectie- of visionsysteem. Een nieuwe oplossing toevoegen kan altijd en is heel eenvoudig. Met de software kun je onder andere de productieparameters selecteren om met de juiste gegevens te produceren. Ook kun je producten beheren, etiketten ontwerpen en de batchhistorie en inlegschema’s bekijken.”

Gebruiksvriendelijke interface
De grote kracht van Zomerdam Connect zit volgens Bergmans in de supereenvoudige bediening. “Wij hebben één overkoepelend softwarepakket voor alle machines gemaakt, in plaats van een combinatie van verschillende software. Dat maakt het al veel eenvoudiger. We hebben ons daarnaast vooral gericht op een gebruiksvriendelijke en dynamische interface. Het toevoegen of verwijderen van bijvoorbeeld een printer is een kwestie van een vinkje aan- of uitzetten. Dat wordt vervolgens meteen in het systeem aangepast. We hebben er alles aan gedaan om het zo eenvoudig mogelijk te maken: je kunt producten makkelijk selecteren, er zijn slimme filters, data en instellingen worden automatisch opgeslagen, we werken met een on-screen toetsenbord en de productinstellingen werken per module. Ook zijn er automatische validaties om de gebruiker te beschermen tegen dubbele of foutieve data. Het is zelfs mogelijk om verschillende gebruikers en rollen te koppelen aan een taal, zodat het voor iedereen duidelijk is wat de schermen betekenen.”

De verschillende gebruikersrollen hebben ook een ander doel, legt Bergmans uit. “Sommige instellingen of opties zijn alleen nodig voor een bepaalde groep gebruikers. Die wil je afschermen voor de rest, om daarmee mogelijke fouten te voorkomen. Door gebruikers te koppelen aan bepaalde batches kun je daarnaast ook snel zien wie waarvoor verantwoordelijk is.”

Business Intelligence
Een ander belangrijk aspect is dataopslag. Die data kan worden gebruikt voor meer inzicht in het hele proces. Aarsse: “Data is het nieuwe goud. Als je gegevens om kunt zetten in nuttige informatie, dan kan dat waardevolle inzichten geven. Dat kun je Business Intelligence of Big Data noemen. Onze software maakt het mogelijk om, zowel tijdens het produceren als achteraf, alle details te kunnen bekijken. Dat gebeurt met simpele en overzichtelijke grafiekjes. Dat inzicht kun je gebruiken om verbeteringen door te voeren. Welke machine is toe aan onderhoud? Wat is de efficiëntie van verschillende lijnen, van systemen per lijn en van operators? Hoeveel is er van elk product per dag, week, maand of jaar geproduceerd? Welke systemen en welke producten zorgen voor de meeste uitstoot?”

Zomerdam Connect communiceert daarnaast met bovenliggende systemen zoals ERP en MES. Bergmans: “Het orderverwerkingsproces is bij elke klant anders. Iedereen heeft zijn eigen definitie van een ‘order’ of een ‘product’. Om dat bij iedere klant goed te regelen zijn koppelingen nodig met bijvoorbeeld Microsoft SQL, XML, CSV, OPC of REST. Dat geldt ook voor andere systemen die een API hebben. Zomerdam Connect slaat al zijn data op in een Microsoft-SQL database, waardoor een klant het kan koppelen aan zijn eigen reporting tools om data te visualiseren.”

“Zomerdam staat bekend om haar klantspecifieke aanpak: per project, per klant en per machine. Ik mocht en moest daarvan afwijken”, vervolgt Bergmans. “Het grote voordeel van deze software is namelijk dat het geen klantspecifieke oplossing is, maar echt een product. Daarmee bedoel ik dat het zich blijft ontwikkelen. Je kunt het systeem eenvoudig laten updaten naar de laatste versie om gebruik te maken van de nieuwe en verbeterde functionaliteiten. We luisteren naar wat klanten verbeterd willen zien. Dat bouwen wij in, waar iedereen dan weer op meelift.”

Aarsse merkt dat klanten steeds meer specifieke vragen over software hebben. “Digitalisering is de toekomst, ook in onze sector. Steeds meer bedrijven zien in dat goede software ze klaar maakt voor die toekomst.”

Laatste nieuws

Nieuwe eigenaren draaien warm

Erik Eck en Mark Selten zijn onze nieuwe eigenaren. De twee kijken zeer tevreden terug op hun eerste maanden bij Zomerdam.

Contactgegevens

Hoofdvestiging
Stoottroepenweg 6
5363 VV Velp-Grave
0486 - 42 09 80
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestiging "noord"
Middelveenseweg 7C
7921 RM Zuidwolde

Bel me terug

Vul uw naam in
Vul uw telefoonnummer in.