Skip to main content
Uw specialist in etiketteersystemen
en inspectiesystemen

Op de cover van Pakkracht

Met trots kunnen we zeggen dat in de nieuwe editie van Pakkracht, toonaangevend vakblad voor de verpakkingsindustrie, Zomerdam op de cover staat. In het magazine zelf staat bovendien een uitgebreid interview met directeur Lute Aarsse. Daarin legt hij uit over de twee innovatieve lanceringen: de controleweger en het uitprijssysteem. Ook vertelt hij over de visie van Zomerdam en kijkt hij voorzichtig naar de toekomst.

Lees onder de foto het hele verhaal. Of bekijk hier de pdf.

Technische pioniers van Zomerdam doen ook ‘standaard’

In ruim twintig jaar sinds de oprichting van Zomerdam heeft directeur Lute Aarsse al veel meegemaakt. Maar dit zijn ook voor hem bijzondere tijden. Het gaat erg goed met het bedrijf uit het Brabantse Velp en dat komt mede door twee zeer vernieuwende oplossingen.

Aarsse is een enthousiaste man, maar tegelijkertijd ook nuchter en eerlijk. Als de directeur van Zomerdam de woorden ‘innovatief’ en ‘revolutionair’ gebruikt, dan is daar een reden voor. Neem bijvoorbeeld de controleweger die zijn bedrijf een paar maanden geleden lanceerde. Doordat de traditionele toevoer-, weeg- en afvoerband zijn gecombineerd tot één band lijkt het systeem in niets op wat er tot kort geleden in de markt verkrijgbaar was.

Lange route

De controleweger biedt bovendien IP69-bescherming en kan dus met een hogedrukspuit worden schoongemaakt. Aarsse: “Onder andere in de levensmiddelenindustrie, maar zeker ook in andere branches, is er veel behoefte aan zo’n oplossing. Er zijn natuurlijk meerdere IP69-controlewegers op de markt, maar dat zijn reguliere systemen die vochtdicht zijn gemaakt. Ze hebben daardoor een groot formaat en de prijs ervan loopt enorm op. Wij hebben nu gekozen voor een heel andere manier van ontwerpen waarbij, hoe gek het misschien ook klinkt, gebruik wordt gemaakt van een aangedreven weegband, zonder aandrijving. De oplossing is niet alleen veel kleiner maar ook duidelijk voordeliger. Daarnaast is ie snel en zeer nauwkeurig.”

Aarsse heeft met zijn team jarenlang het hoofd gebroken over een oplossing als deze. “Hier is een lange route aan vooraf gegaan. Maar dit zijn wel prachtige trajecten waar ik veel plezier aan beleef. De complete engineering en productie hebben we in eigen hand en juist dat maakt het zo mooi. Zeker als er uiteindelijk iets uitkomt waarmee we een antwoord hebben op een sterke behoefte in de markt.”

Niet aan de ketting

Daarnaast is er een nieuw uitprijssysteem. Daarbij valt vooral op hoeveel waarde Zomerdam hecht aan flexibiliteit voor haar klanten. “Wij vinden dat het niet meer van deze tijd is dat een klant afhankelijk is van de leverancier.”

De uitprijzer maakt gebruik van Windows-software en het artikelbeheer kan op verschillende manieren, waaronder in Excel, worden aangeleverd. De labelopmaak wordt verzorgd door vrij in de markt verkrijgbare opmaaksoftware en ook voor de printers en printonderdelen hoe je niet per se bij Zomerdam zelf te zijn. “Of we onszelf daarmee niet in de vingers snijden? Ik vind van niet. Er wordt altijd gepraat over klantvriendelijkheid. Wij praten niet maar doen! Uiteindelijk geloof ik er niet in dat wij erbij zijn gebaat om klanten aan een ketting te leggen. Onze visie houdt ons heel scherp om klanten altijd goed te helpen. Als wij goed presteren blijven ze terugkomen, dat heb ik de afgelopen twintig jaar wel gemerkt. Het zegt genoeg dat we met bijna al onze klanten van het eerste uur nog steeds zaken doen.”

Naast het printen en aanbrengen van etiketten, al of niet met gewichtsinformatie, moeten de acties ook gecontroleerd kunnen worden. Is de barcode goed geprint en klopt de inhoud? Is het etiket goed aangebracht? Klopt de voorbedrukking van de verpakking met de PLU-gegevens? Aarsse: “Ook daarin zijn we klant-specifiek. Simpelweg omdat elke klant uniek is.”

Veel vraag

Er is veel vraag naar zowel de controleweger als de uitprijzer en Zomerdam heeft in korte tijd al meerdere oplossingen geleverd. “Kort geleden had ik een leuk gesprek met een klant die de controleweger in wilde zetten in een combinatie waarvan wij in eerst instantie allemaal dachten ‘Dat kan helemaal niet’. Maar toen we er dieper over na gingen denken vonden we toch een manier om het wel voor elkaar te krijgen. Dat is wel tekenend voor hoe wij te werk gaan. We zeggen nooit ‘nee’ en zijn dol op een technische uitdaging.”

Ook standaard

Aarsse wil wel benadrukken dat Zomerdam niet alleen maar complex maatwerk levert. “Ondanks het feit dat we graag moeilijke projecten doen en we er een kick van krijgen om onszelf op technisch vlak te bewijzen, voelen wij ons absoluut niet te goed voor de meer eenvoudige en relatief voordelige standaardoplossingen. Je kunt ons altijd bellen voor een transportband met een etiketteerkop, om een voorbeeld te noemen. Daar liggen onze roots en dat doen we nog steeds vaak en goed.”

Röntgeninspectie

Aarsse is een echte ondernemer en hij kijkt dus ook verder dan de dag van vandaag. Hij gelooft bijvoorbeeld heilig in een mooie toekomst voor röntgeninspectie. Met grote passie vertelt hij erover. “De vraag ernaar is nu nog niet zo heel groot, maar ooit breekt het helemaal door. Ik heb gezien wat er allemaal mee mogelijk is en daarvan is mijn mond echt open gevallen. Het gaat metaaldetectie ooit voor een groot deel vervangen. Dat metalen, maar ook andere verdichtingen zoals botresten, met een bizarre nauwkeurigheid gevonden kunnen worden is al bekend. Maar naast harde botfragmenten zijn we in staat om ook kleine graten te detecteren. En je kunt daarnaast zoveel meer met het beeld dat toch al gemaakt is. Denk aan controles op compleetheid, vorm of de aanwezigheid van onderdelen. Ook een akelig nauwkeurige bepaling van het gewicht is mogelijk. En zelfs vet-analyse van vlees.”

Zomerdam levert nu al röntgeninspectiesystemen. “Maar we zijn bezig met allerlei ontwikkelingen op dat vlak. We willen een interessant geprijsd instapmodel leveren en daarnaast ook de combinatie met een controleweger mogelijk maken. En als ik het heb over combineren, dan bedoel ik dat er één centraal besturingssysteem moet zijn. Ook daarin willen we, door vernieuwend te zijn, het leven van onze klanten makkelijker maken.”

Bron: Pakkracht

Laatste nieuws

Nieuwe eigenaren draaien warm

Erik Eck en Mark Selten zijn onze nieuwe eigenaren. De twee kijken zeer tevreden terug op hun eerste maanden bij Zomerdam.

Contactgegevens

Hoofdvestiging
Stoottroepenweg 6
5363 VV Velp-Grave
0486 - 42 09 80
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestiging "noord"
Middelveenseweg 7C
7921 RM Zuidwolde

Bel me terug

Vul uw naam in
Vul uw telefoonnummer in.