Skip to main content
Uw specialist in etiketteersystemen
en inspectiesystemen

Oplossing onder de loep (6): visionsysteem

Als we de oplossingen waar we trots op zijn onder de loep nemen, dan kan deze zeker niet ontbreken. Ons innovatieve visionsysteem zorgde voor veel enthousiasme bij de lancering in 2019, maar ook tijdens onze promotour, afgelopen zomer.

We lanceerden in 2019 een nieuw en innovatief optisch controlesysteem: een combinatie van een panel PC met PLC (vanwege IO-verwerking), een gebruiksvriendelijke applicatie en één of meerdere compacte slimme camera’s. Het systeem heeft een heldere menu-gestuurde bediening. “Onderaan de streep is het ongeveer vier keer voordeliger dan een gemiddelde traditionele oplossing”, gaf directeur Lute Aarsse toen aan. “Een ander belangrijk voordeel is dat je het kunt integreren met bestaande etiketteer- en verpakkingssystemen, zelfs als die niet van ons zijn. Het heeft namelijk geen extra ruimte nodig.”

Mens verdwijnt als schakel

Wat is het verhaal achter die oplossing en waarom zijn we er zo trots op? Dat legde Aarsse toen ook uit. “Er komt steeds meer vraag naar vision-systemen voor een laatste optische controle. Maar bestaande systemen zijn niet voor iedereen betaalbaar of geschikt. Daarom komen wij dus met iets dat voordeliger, flexibeler en gebruiksvriendelijker is.”

Aarsse zei toen ook: “De industrie automatiseert en de roep om vision-systemen groeit. De mens verdwijnt steeds vaker als schakel, maar daarmee vervalt ook een laatste controle. Toch wil je als leverancier voorkomen dat je producten randvervuiling hebben of met een foutief of scheef etiket de deur uitgaan. Dat kan zelfs tot terugroepacties leiden. Daardoor groeit de vraag om een extra machinaal oog, in welke vorm dan ook.”

Alle toen op de markt verkrijgbare vision-systemen, waar Zomerdam zelf ook in gespecialiseerd is, kunnen dan een uitstekende oplossing zijn. Maar niet voor iedereen. Aarsse: “Laten we eerlijk zijn: het is een flinke investering. Ze vragen daarnaast om extra ruimte, die niet bij iedereen aanwezig is. En de bediening, zoals het toevoegen van nieuwe etiketten, is behoorlijk uitdagend.”

Softwareontwikkelaar Maarten Bergmans was nauw betrokken bij de totstandkoming van de applicatie. “Het is een Windows-applicatie die zeer gebruiksvriendelijk is. Het inleren van nieuwe producten gaat snel en simpel. Je kiest daarna voor het juiste product en voor de variabelen waarop je wilt controleren. Bijvoorbeeld: de datum op een etiket, de positie daarvan of het aantal Beter Leven-sterren. Ook is het eenvoudig om extra camera’s te koppelen, productieprocessen te starten en artikelen en processen te beheren. De data worden dusdanig slim opgeslagen dat het mogelijk is om rapportages op te bouwen of management-informatietools toe te passen.”

“Dit Zomerdam Vision-systeem kun je zien als een samenwerking tussen een optisch veld, beeldende verduidelijking, datacommunicatie, software engineering en toepassingen van machines”, gaf Aarsse toen aan. “Zoiets is echt volkomen nieuw in de markt. Ik ben er heel erg trots op.”

En terecht, zo blijkt ruim twee jaar later, want de oplossing heeft bij veel klanten zijn waarde bewezen. Ook bij onze recente roadshow was de oplossing een echte eyecatcher. Aarsse: “Op meerdere plekken ontstond er reuring. Er werden telefoontjes naar collega’s gepleegd om ook even te komen kijken en we kregen vaak de vraag om een offerte te maken. Dat was heel mooi om te zien.”


Laatste nieuws

Nieuwe eigenaren draaien warm

Erik Eck en Mark Selten zijn onze nieuwe eigenaren. De twee kijken zeer tevreden terug op hun eerste maanden bij Zomerdam.

Contactgegevens

Hoofdvestiging
Stoottroepenweg 6
5363 VV Velp-Grave
0486 - 42 09 80
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestiging "noord"
Middelveenseweg 7C
7921 RM Zuidwolde

Bel me terug

Vul uw naam in
Vul uw telefoonnummer in.