Skip to main content
Uw specialist in etiketteersystemen
en inspectiesystemen

Zomerdam komt met nieuw optisch controlesysteem

Zomerdam Vision AfbeeldingEr is steeds meer vraag naar vision-systemen voor een laatste optische controle. Maar de huidige systemen zijn niet voor iedereen betaalbaar of geschikt. Zomerdam komt met een nieuw systeem dat voordeliger, flexibeler en gebruiksvriendelijker is.

Zomerdam-directeur Lute Aarsse spreekt over een innovatie. Het is een nieuw antwoord op een belangrijke tendens in de markt, zo schetst hij. “De industrie automatiseert en de roep om vision-systemen groeit. De mens verdwijnt steeds vaker als schakel, maar daarmee vervalt ook een laatste controle. Toch wil je als leverancier voorkomen dat je producten randvervuiling hebben of met een foutief of scheef etiket de deur uitgaan. Dat kan zelfs tot terugroepacties leiden. Daardoor groeit de vraag om een extra machinaal oog, in welke vorm dan ook.”

Traditionele vision-systemen, waar Zomerdam zelf ook in gespecialiseerd is, kunnen dan een uitstekende oplossing zijn. Maar niet voor iedereen, weet Aarsse. “Laten we eerlijk zijn: het is een flinke investering. Ze vragen daarnaast om extra ruimte, die niet bij iedereen aanwezig is. En de bediening, zoals het toevoegen van nieuwe etiketten, is voor onze klanten behoorlijk uitdagend.”

Zomerdam komt daarom met een nieuw en innovatief optisch controlesysteem: een combinatie van een panel PC met PLC (vanwege IO-verwerking), een gebruiksvriendelijke applicatie en één of meerdere slimme camera’s. Het systeem heeft een heldere menu-gestuurde bediening. “Onderaan de streep is het hele systeem ongeveer vier keer voordeliger dan een gemiddelde traditionele oplossing”, geeft Aarsse aan. “Een ander belangrijk voordeel is dat je het kunt integreren met bestaande etiketteer- en verpakkingssystemen, zelfs als die niet van ons zijn. Het heeft namelijk geen extra ruimte nodig.”

Gebruiksvriendelijk

Softwareontwikkelaar Maarten Bergmans was nauw betrokken bij de totstandkoming van de applicatie. “Het is een Windows-applicatie die zeer gebruiksvriendelijk is. Het inleren van nieuwe producten gaat snel en simpel. Je kiest daarna voor het juiste product en voor de variabelen waarop je wilt controleren. Bijvoorbeeld: de datum op een etiket, de positie daarvan of het aantal Beter Leven-sterren. Ook is het eenvoudig om extra camera’s te koppelen, productieprocessen te starten en artikelen en processen te beheren. De data worden dusdanig slim opgeslagen dat het mogelijk is om rapportages op te bouwen of management-informatietools toe te passen.”

Aarsse heeft hoge verwachtingen. “Dit Zomerdam Vision-systeem kun je zien als een samenwerking tussen een optisch veld, beeldende verduidelijking, datacommunicatie, software engineering en toepassingen van machines. Zoiets is echt volkomen nieuw in de markt. Ik ben er heel erg trots op.”

Laatste nieuws

Nieuwe eigenaren draaien warm

Erik Eck en Mark Selten zijn onze nieuwe eigenaren. De twee kijken zeer tevreden terug op hun eerste maanden bij Zomerdam.

Contactgegevens

Hoofdvestiging
Stoottroepenweg 6
5363 VV Velp-Grave
0486 - 42 09 80
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestiging "noord"
Middelveenseweg 7C
7921 RM Zuidwolde

Bel me terug

Vul uw naam in
Vul uw telefoonnummer in.