Skip to main content
Uw specialist in etiketteersystemen
en inspectiesystemen

Weer op de cover van Pakkracht

Zomerdam stond dit najaar weer op de cover van het vakblad Pakkracht. Het interview met Lute Aarsse ging vooral over productinspectie. Onze nieuwe systemen voor metaaldetectie en röntgeninspectie kwamen daarin uitgebreid aan bod. Nog niet gelezen? Lees het verhaal onder de afbeeldingen.

   

Zomerdam: “Bij productinspectie staan naam en faam van klanten op het spel”

Zomerdam heeft een unieke positie in de Nederlandse markt van etiketteer- en inspectiesystemen. “Wij zijn geen doorgeefluik. We maken alles zelf en daar profiteert de klant in meerdere opzichten van”, vertelt directeur Lute Aarsse. Het bedrijf blijft ondertussen doorgaan met innoveren. De afgelopen maanden bracht het nieuwe systemen voor metaaldetectie en röntgeninspectie op de markt.

Vorig jaar spraken we met Lute Aarsse over twee innovatieve producten van zijn bedrijf: een uitprijzer en een controleweger. Toen verklapte hij dat er ook op het gebied van röntgeninspectie en metaaldetectie mooie dingen in de pijplijn zaten. Nu, een jaar verder, worden die oplossingen met succes opgeleverd.

Meerdere frequenties

“Ons nieuwe metaaldetectiesysteem is de afgelopen maanden aan de eerste klanten geleverd”, vertelt Aarsse. “Inspectiesystemen werken met frequenties. Voor een vochtig product heb je een andere frequentie nodig dan voor een droog product. De oplossingen die nu in de markt verkocht worden maken gebruik van één frequentie en zijn dus eigenlijk maar geschikt voor een select aantal producten. Onze nieuwe oplossing heeft standaard een aantal frequenties aan boord en het systeem kiest vervolgens zelf welke mix aan frequenties het beste resultaat geeft. Dat is uniek.”

Het nieuwe systeem wordt onder andere verkocht aan klanten in de vleesindustrie. “Vlees is natuurlijk een lastig product voor inspectie, zeker als je te maken hebt met zowel diepgevroren als vers vlees. Als je dan werkt met één frequentie kun je bij lange na niet zo nauwkeurig zijn als met onze nieuwe oplossing. Maar dat betekent niet dat het alleen voor de vleesindustrie geschikt is. Voor kaas, zuivel, brood… eigenlijk voor alle soorten levensmiddelen biedt dit grote voordelen.”

Enthousiast vervolgt Aarsse zijn verhaal. “Een klant van ons is onlangs overgestapt van onze vorige naar deze nieuwe oplossing. Binnen een half uur wilden ze niet anders meer, terwijl ze eigenlijk heel tevreden waren met wat ze hadden. Ze waren onder andere heel blij met de eenvoudige bediening, waardoor je vooraf geen hele boeken hoeft te lezen. Het nieuwe systeem is nauwkeuriger, eenvoudiger, compacter en ook nog eens voordeliger.” Zomerdam komt direct met een complete lijn op de markt. “Naast de bekende tunnel-detector zijn er ook vrije val- en pijplijn-systemen”, verduidelijkt Aarsse.

Discriminerend vermogen

Daarnaast heeft Zomerdam ook een nieuwe oplossing voor röntgeninspectie. Aarsse is al langer een fanatiek pleitbezorger van de mogelijkheden van röntgen. “Op termijn, als de prijs gaat zakken, gaat het traditionele detectie verdringen. Simpelweg omdat je er meer mee kan.”

De nieuwe oplossing van Zomerdam is daar een voorbeeld van. De software, mede mogelijk gemaakt door Sapphire, is volledig in het Nederlands, zowel de bediening als de handleiding. “Belangrijk is dat de software zich al vele jaren heeft bewezen”, voegt Aarsse toe. “Daarnaast wordt het hele product door ons gemaakt, dus kunnen we het ook aanpassen aan de specifieke wensen van de klant. De oplossing in zijn geheel is erg nauwkeurig met een enorm groot discriminerend vermogen. Het sterke punt van röntgen is dat het gevoeliger is dan metaaldetectie. Niet alleen metaal maar ook andere verontreinigingen met een onderscheidende dichtheid, zoals bijvoorbeeld bot, stenen of glas, haal je eruit. Een ander voordeel van röntgen is dat je ook verpakkingen waarin aluminium gebruikt wordt kunt scannen. Of zelfs een conservenblik. En je kunt er ook andere dingen mee doen dan detectie. Denk aan compleetheidscontrole. Zitten er wel vijf gehakballetjes in een bakje? Ook deze oplossing draait inmiddels in de praktijk, naar grote tevredenheid van de klanten.”

Er is nog iets bijzonders aan de oplossing, legt Aarsse uit. “Veel bestaande systemen maken gebruik van een röntgenbuis. Die heeft, in combinatie met een hoogfrequent-generator, een beperkte levensduur, terwijl vervanging heel duur is. Wij werken met een oliegekoelde tank, en daarvan is de levensduur bijna onbeperkt. Dat is puur kwaliteit. Ondanks dat we qua kwaliteit geen enkele concessie hebben gedaan, is deze oplossing in zijn geheel toch relatief gunstig geprijsd. Dat komt omdat wij hem zelf maken. Daardoor valt er een schakel weg en dat merk je aan de prijs.”

Volgende stap

Met dit soort oplossingen is Zomerdam zonder enige twijfel klaar voor de toekomst. Maar op zijn lauweren rusten Aarsse en zijn collega’s nooit. Ze kijken alweer vooruit. “We zijn onder andere bezig met de combinatie van röntgeninspectie met een controleweger. Dat is de volgende stap, omdat je dan echt productinspectie in zijn geheel aanbiedt. En het is een uitkomst voor bedrijven die kampen met een gebrek aan ruimte. In de loop van dit jaar komen we hiermee op de markt.”

Aarsse benadrukt het belang van productinspectie: “Wij staan er altijd bij stil dat het gaat om de goede naam en faam van onze klanten. Een naam afbreken heb je zo gedaan, maar hem weer opbouwen kost enorm veel tijd. Het voorkomen dat een product met vervuiling de deur uitgaat, met een eventuele terughaalactie tot gevolg: dat is waar het bij productinspectie om draait!”

Kennis in huis

Ook daarvoor geldt dat Zomerdam de oplossing zelf maakt. Dat is volgens Aarsse de belangrijkste unieke eigenschap van het bedrijf. “Wij zijn geen doorgeefluik en daar zitten veel voordelen aan. Je hebt daardoor als klant te maken met één bedrijf dat alle kennis in huis heeft. Een gemiddelde röntgenleverancier weet nauwelijks iets van röntgen. Dat is een wezenlijk verschil met ons. Een ander voordeel is dat wij altijd een oplossing op maat kunnen leveren. Bijvoorbeeld oplossingen die meerdere functies in één compact systeem combineren. Denk bijvoorbeeld aan metaaldetectie, röntgeninspectie, controlewegen, etiketteren, print en apply, inspectie van barcodes en de aanwezigheid van een etiket. Maar als de klant ‘standaard’ wil, is dat ook heel goed mogelijk. We doen het allebei met evenveel passie.”

Zomerdam is een club met techniekliefhebbers. “Maar de kern is wel dat wij systemen leveren waar de klant om vraagt en niet omdat onze techneuten ze leuk vinden om te bouwen”, besluit Aarsse zijn verhaal. “Op die manier zijn we succesvol geworden en op die manier gaan we ook de toekomst in.”

(Bron: Pakkracht september 2018)

Laatste nieuws

Nieuwe eigenaren draaien warm

Erik Eck en Mark Selten zijn onze nieuwe eigenaren. De twee kijken zeer tevreden terug op hun eerste maanden bij Zomerdam.

Contactgegevens

Hoofdvestiging
Stoottroepenweg 6
5363 VV Velp-Grave
0486 - 42 09 80
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestiging "noord"
Middelveenseweg 7C
7921 RM Zuidwolde

Bel me terug

Vul uw naam in
Vul uw telefoonnummer in.