Skip to main content
Uw specialist in etiketteersystemen
en inspectiesystemen

Coverstory in Pakkracht

We staan weer op de cover van Pakkracht! Directeur Lute Aarsse en lead mechanical engineer Rico van Summeren staan vrolijk op de foto. Aan de hand van drie recente klantverhalen legt Lute in het bijbehorende interview uit wat ons nét iets anders maakt dan anderen. Lees onder de foto het hele verhaal. Of hier, op de website van Pakkracht.


Combinatiekracht, luisterend oor en flexibiliteit: dát maakt Zomerdam uniek

De drie grootste onderscheidende eigenschappen van Zomerdam? Directeur Lute Aarsse hoeft er niet zo lang over na te denken. “Combinaties maken, precies aanvoelen waar een klant behoefte aan heeft en flexibel zijn”, noemt hij op. En die drie kwaliteiten hebben alles met elkaar te maken, zo wordt al snel duidelijk tijdens het interview. Aan de hand van drie recente klantverhalen legt hij precies uit wat hij bedoelt.

Zomerdam bestaat al ruim 25 jaar en het speelveld waarop het bedrijf actief is, is in de loop van die periode steeds breder geworden. Het begon met etiketteersystemen en print- en aanbreng-units en daar kwamen later onder meer metaaldetectie, weegsystemen, controlewegers en röntgendetectiesystemen bij. Bijzonder daarbij is dat Zomerdam de complete engineering en productie helemaal zelf in het Brabantse Velp doet. Made in Holland, dus. “Daardoor kunnen we bij projecten altijd rechtstreeks schakelen”, verklaart Aarsse. “Dat werkt veel sneller en efficiënter dan wanneer je steeds met allerlei partijen in de keten moet overleggen, die vaak ook nog eens in het buitenland zitten. De klant profiteert van onze manier van werken. Het zorgt voor meer snelheid, betere kwaliteit en lagere kosten.”

Al die verschillende specialiteiten zijn voor Zomerdam geen eilandjes, maar het zijn puzzelstukjes die vaak mooi in elkaar passen. Hoewel Aarsse aangeeft dat Zomerdam ook met alle liefde en plezier recht-toe-recht-aan standaardoplossingen levert, gaat het bloed van de technische club medewerkers vooral sneller stromen van mooie combinaties waarbij de verschillende componenten elkaar versterken. Zomerdam ziet het dan vooral als uitdaging om oplossingen die aan de achterkant heel complex zijn zo vorm te geven dat ze aan de voorkant eenvoudig te bedienen zijn. “Het is voor ons pas echt een integratie als er één centrale pc is voor alle onderdelen. Ik durf te stellen dat we over de meest bedieningsvriendelijke systemen in de markt beschikken.”

Combinatiekracht
Aarsse noemt een voorbeeld. Voor een groot vleesverwerkend productiebedrijf stelde Zomerdam onlangs precies de combinatie samen die het nodig had. “Daarin zit een metaaldetector, een weegband als uitprijsweger en als controleweger, vier print-and-apply-units (twee boven en twee onder), een etiketteersysteem en verschillende vormen van detectie en inspectie. Alles wordt ook in dit geval vanuit één pc aangestuurd.”

“De dubbele koppen aan de boven- en onderkant optimaliseren het lijn-rendement bij het verwerken van één artikel”, legt hij uit. “Als een etikettenrol bijna leeg is, kunnen bij één set de rollen verwisseld worden, terwijl de andere set door blijft gaan.” Maar dat is niet het enige voordeel. “Met een dubbele set koppen kun je tegelijkertijd twee verschillende artikelen van hetzelfde product verwerken. De ene set koppen verwerkt artikel A, terwijl op de tweede set de etiketten voor artikel B worden klaargezet.”

“Ik ben trots op deze oplossing die binnenkort wordt geleverd”, vertelt hij. “Want het laat op een perfecte manier onze combinatiekracht zien. We denken daarin heel goed mee met wat de klant wil. Soms weten ze dat zelf precies en als dat niet zo is, komt onze ervaring heel goed van pas. Dan hebben we een sterke adviserende rol.”

Meedenken
Dat meedenken gaat heel ver. Dat is mooi te zien bij een recent project bij een ander vleesverwerkend bedrijf. “Na een eerste gesprek, begin dit jaar, kwamen we met een voorstel waar de klant meteen al enthousiast op reageerde. Dat scherpten we vervolgens verder aan en na een gesprek hebben we de laatste puntjes op de i gezet. Ook bij dit project keken we klantspecifiek naar alle aparte onderdelen. Het is echt een oplossing op maat. Omdat we alles in eigen hand hebben, kunnen we die wens volledig waarmaken.”

De klant krijgt binnenkort twee oplossingen geleverd: een combinatie van metaaldetectie met een uitprijssysteem én een speciaal hiervoor ontwikkeld uitprijssysteem voor kratten, inclusief een krat- en pallet-printer. Aarsse: “Tijdens de samenwerking werd steeds meer duidelijk dat we moesten gaan voor een koppeling tussen de software van Exact waar deze klant mee werkt, en onze eigen systemen. Voor heel veel leveranciers zou dat een probleem zijn, maar wij kunnen die flexibiliteit bieden. Voor beide systemen maken we gebruik van een Web API.”

Ampullen
Aarsse noemt nog een derde project, dit keer bij een klant in de farmaceutische industrie. “We leverden daar een toepassing die ervoor zorgt dat de breekampullen waarmee dit bedrijf werkt, vanuit een tray in één lijn worden geplaatst. De brekers worden vervolgens vanuit een bunker gesorteerd en één-voor-één automatisch op de ampullen geplaatst. Daarna wordt er een in-line geprint etiket rondom de ampullen aangebracht.”

“Dat was ook weer een typisch voorbeeld van maatwerk. De oplossing bestond nog niet. We stelden het samen door goed te luisteren en met onze kennis en ervaring aan te voelen wat de klant echt nodig had. Daarmee gingen we aan de slag.”

Niet aan de ketting
Meedenken met de klant betekent voor Aarsse en zijn collega’s ook vrijheid geven. Hij legt uit wat Zomerdam daarmee bedoelt. “We geven klanten de mogelijkheid om met eigen software te werken, zoals bij het tweede voorbeeld. Daarnaast wordt de labelopmaak in onze oplossingen verzorgd door vrij in de markt verkrijgbare opmaaksoftware en ook de printers en printonderdelen zijn buiten Zomerdam om verkrijgbaar. Die visie loopt als een rode draad door al onze oplossingen. Wij vinden dat het niet meer van deze tijd is dat een klant bij een leverancier aan de ketting ligt. Dat is wat wij hier verstaan onder klantvriendelijk. Nee, ik geloof niet dat we onszelf met die flexibiliteit in de vingers snijden. Als wij gewoon doen wat we kunnen, dan blijven klanten naar ons toekomen. Dat heeft onze geschiedenis mij wel geleerd.”

Laatste nieuws

Nieuwe eigenaren draaien warm

Erik Eck en Mark Selten zijn onze nieuwe eigenaren. De twee kijken zeer tevreden terug op hun eerste maanden bij Zomerdam.

Contactgegevens

Hoofdvestiging
Stoottroepenweg 6
5363 VV Velp-Grave
0486 - 42 09 80
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestiging "noord"
Middelveenseweg 7C
7921 RM Zuidwolde

Bel me terug

Vul uw naam in
Vul uw telefoonnummer in.