Skip to main content
Uw specialist in etiketteersystemen
en inspectiesystemen

Lees hier de coverstory over Zomerdam in Pakkracht

We stonden weer op de cover van vakblad Pakkracht. In het magazine werd Lute Aarsse geinterviewd over de Empack en over onze nieuwe oplossingen. Lees hieronder het hele verhaal.

 

Cover Pakkracht

Zomerdam toont zijn innovatiekracht met nieuw all-in-one systeem voor productinspectie

Al vele jaren is Zomerdam niet alleen een innovatieve specialist in etiketteren, maar ook in inspecteren. Directeur Lute Aarsse ziet op het gebied van productinspectie een aantal veranderingen bij de eindgebruiker. Zomerdam speelt daarop in met een uniek all-in-one systeem.

Een klein jaar geleden spraken we ook uitgebreid met Lute Aarsse, de directeur van Zomerdam. Hij vertelde in dat gesprek enthousiast over nieuwe oplossingen op het gebied van röntgeninspectie en metaaldetectie en over het grote belang van productinspectie in het algemeen. “Wij staan er als bedrijf altijd bij stil dat het bij productinspectie gaat om de goede naam en faam van onze klanten. Je wilt koste wat het kost voorkomen dat een product met vervuiling de deur uitgaat.”

Om dat voor elkaar te krijgen zit Zomerdam nooit stil als het om innovatie gaat. In het vorige interview hintte Aarsse al op een nieuwe oplossing die productinspectie in zijn geheel aanbiedt. Die is nu klaar om de markt te gaan veroveren. De ogen van Aarsse glimmen van trots als hij praat over het nieuwe all-in-one systeem, het resultaat van een langdurig en gedegen ontwikkelproces.

Kleinere menselijke rol

Eerst schetst hij de aanleiding voor dat proces. “De markt van productinspectie is volop in beweging. Er is meer en meer automatisering te zien en daardoor zie je dat de mens een steeds kleinere rol gaat spelen in het proces van inspectie. Om toch een optimale kwaliteit te kunnen waarborgen zijn er slimme systemen nodig.”

Het gaat daarbij om allerlei vormen van kwaliteitsinspectie aan het einde van de lijn. Aarsse legt uit hoe breed je dat moet zien. “Ten eerste is er de cosmetische inspectie. Zijn de etiketten aan boven- en onderzijde goed aangebracht? Zijn het wel de goede etiketten? Kloppen de geprinte datum en de barcode? Ook kijken we of er vervuilingen op of in de verpakking aanwezig zijn en of de sluiting intact is en op de juiste plaats zit. Daarna komt artikel-inspectie. Kloppen bijvoorbeeld de artikelinformatie en de ingrediëntendeclaratie?”

“Dan is er de inspectie op productvreemde verontreiniging”, vervolgt hij. “Denk aan de eventuele aanwezigheid van metalen, steentjes of glas. Die leiden al snel tot terugroepacties en die zijn niet alleen extreem duur, maar kunnen ook de reputatie van een merk in de kortste tijd beschadigen of zelfs vernietigen. Tot slot is er de gewichtsinspectie. Komt het werkelijke gewicht overeen met de gestelde eisen? Voldoet het aan de strikte eisen van E-merk registratie?”

Nieuw all-in-one systeem

Al die facetten zijn door Zomerdam gecombineerd in haar nieuwe all-in-one systeem. De lijn begint met een boven- en onder-etiketteerstation. Dat wordt gevolgd door vision-inspectie van de boven- en onderkant. Op dat moment wordt er gekeken naar het etiket. Zit dat op de goede plek, met de juiste datum, de juiste barcode en zonder beschadiging van de verpakking? Vervolgens vindt de röntgen-inspectie plaats. Het zeer gevoelige metaaldetectiesysteem kijkt ook naar vervuiling door bijvoorbeeld steentjes. Het laatste station is de controleweger met E-merk registratie. “Dat alles is gecombineerd tot één combinatiesysteem, met één centrale touch-PC voor de bediening van alle onderdelen”, geeft Aarsse aan. “En inclusief een uitgebreide koppeling met het ERP-systeem van de klant.”

Om zo’n uitgebreid maar toch zeer compact inspectiesysteem te laten werken is uiteraard goede software nodig. Zomerdam ontwikkelde die zelf. “De software is flexibel, eenvoudig in het gebruik en ook nog eens zeer solide”, benadrukt Aarsse. “Het sluit daarnaast aan op elk bedrijfsproces. De gebruiker werkt op zijn eigen manier met zijn eigen artikelbeheer. Onze software importeert de gegevens of haalt ze op via een data-koppeling.” Dat is niet alleen mogelijk met de artikelgegevens maar ook met productie- en managementgegevens. De gebruiker weet dus direct wat er geproduceerd is en kan de data ook valideren.

Empack

Zomerdam is dit jaar weer aanwezig op de Empack en showt bij stand 1.F114 een andere trots: een nieuw duo-inspectiesysteem. Dat bestaat uit een vision-systeem dat ook voor de boven- en onderzijde controleert en een controleweger. “Ook dat systeem maakt gebruik van één centrale PC”, licht Aarsse toe. “Dat is voor ons een absolute voorwaarde van een goed combisysteem.”
Daarnaast toont Zomerdam op de Empack een boven- en onder-etiketteersysteem dat voor het etiketteren aan de bovenkant is uitgerust met een revolutionaire en nieuw ontwikkelde printer van Kortho. Ook is er een metaaldetector en een compleet uitprijssysteem met boven- en onder-unit te zien.

Voldoening

Het zijn nieuwe mijlpalen na een reeks van innovatieve oplossingen die Zomerdam de laatste jaren ontwikkelde. “Hoewel we klanten met net zoveel liefde helpen aan oplossingen die meer standaard zijn, geeft het ontwikkelen van dit soort innovaties ons als bedrijf natuurlijk veel voldoening”, zegt Aarsse. “Omdat ze technisch hoogstaand zijn, maar nog veel meer omdat het échte oplossingen voor bestaande problemen zijn. Want daar doen we het voor. We zijn een technische club mensen, maar redeneren altijd vanuit het perspectief van de gebruikers. Waar lopen zij tegen aan? Hoe kunnen we ze nog beter helpen?”

Dat doet Zomerdam altijd zelfstandig. “Ik zeg het vaker, maar blijf het zeggen: wij zijn geen doorgeefluik, maar een kennispartij die het hele proces in eigen hand heeft. Vraag het maar na bij onze klanten: dat biedt veel voordelen voor hen. Ze kunnen altijd bij ons terecht als ze vragen of specifieke wensen hebben. Als er maatwerk nodig is, dan leveren wij maatwerk. We zijn specialist in het combineren van allerlei soorten oplossingen. Deze nieuwe all-in-one oplossing voor productinspectie is daar een heel mooi voorbeeld van. Op die manier blijven we als bedrijf doorgroeien en zijn we klaar voor de toekomst.” 

Bron: Pakkracht

Laatste nieuws

Nieuwe eigenaren draaien warm

Erik Eck en Mark Selten zijn onze nieuwe eigenaren. De twee kijken zeer tevreden terug op hun eerste maanden bij Zomerdam.

Contactgegevens

Hoofdvestiging
Stoottroepenweg 6
5363 VV Velp-Grave
0486 - 42 09 80
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestiging "noord"
Middelveenseweg 7C
7921 RM Zuidwolde

Bel me terug

Vul uw naam in
Vul uw telefoonnummer in.