Skip to main content
Uw specialist in etiketteersystemen
en inspectiesystemen

Kartonnen fruitbakjes sluiten... (artikel AGF Primeur)

We stonden kort geleden met een spread in het vakblad AGF Primeur omdat we iets bijzonders te melden hadden. Dat hebben we geweten. Het artikel maakte veel los sinds de verschijning.

Wat is er aan de hand? We ontwikkelden een oplossing voor het afsluiten van kartonnen bakjes voor hardfruit. Simpel, betaalbaar en zonder dat het fruit beschadigd raakt. Dat is momenteel een enorme uitdaging in de AGF-sector. De totaaloplossing begint met een aanvoer- en oplegband, daarna volgt het afsluiten met een etiket dat inline wordt geprint en tot slot vindt er controlewegen plaats. Het interview, met meer uitleg over de oplossing, leest u hieronder. U kunt het ook bekijken op de site van AGF Primeur.

Innovatie van Zomerdam: kartonnen fruitbakjes sluiten zonder beschadigd fruit

Duurzaamheid is een hot topic en plastic verpakkingen worden daarom steeds vaker ingeruild voor een groener alternatief, zoals karton. Dat levert wel uitdagingen op, bijvoorbeeld bij het afsluiten van kartonnen bakjes voor hardfruit. Zomerdam komt met het antwoord: een innovatief systeem dat zich in de praktijk al bewezen heeft. Directeur Lute Aarsse legt uit.

“Steeds meer retailers willen dat plastic en kunststof zoveel mogelijk worden vervangen door bijvoorbeeld karton. Dat geldt onder andere voor bakjes met hardfruit, zoals appels of peren”, vertelt Aarsse. “Dat is natuurlijk een goede ontwikkeling, maar het zorgt ook voor uitdagingen. Karton is minder flexibel dan plastic. Als je een aantal appels of peren verpakt, die natuurlijk nooit allemaal precies even groot zijn, gaat het regelmatig mis. Vooral bij het afsluiten. Als je het karton te strak afsluit, beschadig je het fruit. Doe je het te los, dan kan er iets uitvallen. Dat wil je natuurlijk niet. Je producten moeten goed aankomen bij de retailer en de consument en daarvoor is het afsluiten cruciaal.”

Razendslim
Zomerdam ontwikkelde daarom een nieuwe en innovatieve oplossing. Dat deed het, zoals we van het bedrijf gewend zijn, volledig in eigen huis. Aarsse omschrijft het systeem als ‘razendslim’. “De machine gebruikt het etiket, dat er in de meeste gevallen sowieso op moet, om de bakjes af te sluiten. Daardoor is het een systeem dat gewoon doet wat ie moet doen. Geen slijtende messen, ponsen of andere toeters en bellen die niet nodig zijn en waar je als klant wel voor betaalt. Onze grote ervaring met etiketteren komt hierbij natuurlijk ook goed van pas.”

Zomerdam ontwikkelde de oplossing na een specifieke wens van een vaste klant. Die totaaloplossing begint met een aanvoer- en oplegband, daarna volgt het afsluiten met een etiket dat inline wordt geprint en tot slot vindt er controlewegen plaats. “Die oplossing draait nu al in de praktijk en voldoet volledig aan de verwachtingen van deze klant. Ze zijn meer dan tevreden: hun probleem is opgelost”, vertelt Aarsse. “Omdat deze klant bij lange na niet als enige bedrijf in de AGF-sector worstelde met het goed afsluiten van kartonnen verpakkingen, hebben we nu besloten om de oplossing beschikbaar te stellen voor de hele branche. Dat kan in dezelfde combinatie, met een aanvoerband en controlewegen, maar ook op andere manieren. We zijn daarin, zoals altijd, heel flexibel.”

De oplossing is geschikt voor kartonnen bakjes en andere verpakkingen waar appels, peren, citrusvruchten, kiwi’s en andere soorten (hard)fruit in zitten. Hij kan een hoge snelheid van 120 bakjes per minuut aan. De kwaliteit is ongeëvenaard. Aarsse: “Je zou er ook kerstballen in kunnen stoppen zonder dat ze breken.”

Pakstations
Zomerdam is al 25 jaar lang specialist in onder andere etiketteren, controlewegen en uitprijzen. Het bedrijf wint de laatste jaren ook in hoog tempo aan populariteit in de AGF-sector. “We hebben veel pakstations als klant”, vertelt Aarsse. “Onze veelzijdigheid is onze specialiteit. We zijn techneuten die graag innovatief zijn, maar die daarnaast ook heel klantgericht denken en snel kunnen schakelen. Omdat we al onze oplossingen in eigen huis produceren zijn we snel en kunnen we heel ver gaan in het leveren van oplossingen op maat. We zijn goed in het combineren van onze specialismes. Deze nieuwe oplossing is daar een perfect voorbeeld van.”

Laatste nieuws

Nieuwe eigenaren draaien warm

Erik Eck en Mark Selten zijn onze nieuwe eigenaren. De twee kijken zeer tevreden terug op hun eerste maanden bij Zomerdam.

Contactgegevens

Hoofdvestiging
Stoottroepenweg 6
5363 VV Velp-Grave
0486 - 42 09 80
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestiging "noord"
Middelveenseweg 7C
7921 RM Zuidwolde

Bel me terug

Vul uw naam in
Vul uw telefoonnummer in.